Hromatografija - vežbe

Description

master Fizička hemija Flashcards on Hromatografija - vežbe, created by smiljka on 23/04/2014.
smiljka
Flashcards by smiljka, updated more than 1 year ago
smiljka
Created by smiljka about 10 years ago
196
0

Resource summary

Question Answer
Šta je hromatografija Fizičko hemijska metoda, namenjena za razdvajanje, a zatim i za identifikaciju i kvantitativnu analizu višekomponentnih smeša.
Šta se podrazumeva pod hromatografijom Podrazumeva se razdvajanje komponenata smeše na osnovu njihovog različitog afiniteta prema dvama fazama koje se ne mešaju.
Kakve faze mogu biti? Jedna faza je stacionarna (nepokretna) i može biti čvrsta supstancija ili tečnost, a drua faza je mobilna (pokretna) i može biti gas ili tečnost koja se kreće preko stacionarne faze.
Na čemu se zasniva razdvajanje komponenata neke smeše? Zasniva se na različitom afinitetu tih komponenata prema stacionarnoj i mobilnoj fazi, a posledica je različitih fizičkohemijskih procesa.
Šta predstavlja proces razdvajanja u hromatografiji? Predstavlja prenos mase iz jedne faze u drugu.
Koji su mehanizmi za razdajanje komponenata? Koji su to fizičkohemijski procesi? 1)adsorpciji - adsorpciona hromatografija 2)različitoj rastvorljivosti - podeona hromatografija 3)izmeni jona - jonoizmenjivačka hromatografija
Na kom se principu zasniva hromatografsko razdvajenje komponenata smeše? Na principu zadržavanja komponenata u stacionarnoj fazi.
Čemu je srazmeran princio zadržavanja komponenata u smeši? Intenzitetu sila koje vladaju između svake molekulske ili jonske vrste i stacionarne faze. Hromatografski sistem će prvo napuštati najslabije vezana komponenta, a poslednja ona koja je najjače vezana za stacionarnu fazu.
Koeficijent raspodele (K)? To je konstanta ravnoteže reakcije raspodele komponente A između mobilne i stacionarne faze. K=cs/cm
Koja komponenta smeše se duže zadržava u hromatografskom sistemu? Ona komponenta koja ima veći afinitet prema stacionarnoj fazi.
Koja komponenta smeše prva napušta hromatografski sistem? Komponenta sa najmanjim koeficijentom raspodele (K).
Na osnovu čega se vrši razdvajanje komponenata smeše adsorpcionom hromatografijom? Na osnovu sposobnosti stacionarne faze da različito adsorbuje komponente smeše.
Adsorbensi Koriste se kao stacionarna faza u adsorpcionoj hromatografiji. To su čvrste supstance koje su porozne i imaju veliku aktivnu površinu a samim tim i površinsku energiju koju teže da smanje, tako što privlačnim silama za sebe vezuju adsorbat.
Adsorbat Molekuli ili joni iz gasova ili tečnosti koje adsorbens vezuje za sebe privlačnim silama.
Pri adsorpciji komponenata iz gasne smeše razlikuju se koje adsorpcije? Fizička i hemijska adsorpcija. One se opisuju Langmirovom i Froindlihovom adsorpcionom izotermom.
Na čemu se zasniva fizička adsorpcija? Zasniva se na uspostavljanju elektrostatičkih (dipol-dipol), Van der Valsovih i vodoničnih veza između stacionarne faze i komponente.
Do čega dolazi pri hemisorpciji (hemisjka adsorpcija)? Dolazi do stvaranja hemijskih veza, usled čega se na površini adsorbensa obrazuje monomolekulski sloj adsorbata.
Šta je adsorpcija? To je pojava pri kojoj se na graničnoj površini između dve faze menja koncentracija date komponente.
Kod adsorpcione hromatografije, gde se komponente raspodeljuju između čvrste i tečne faze, koncentracija rastvorene komponente biće veća...? Biće veća u graničnom sloju uz čvrstu fazu, nego u unutrašnjosti rastvora.
Kako se najčešće izvodi adsorpciona hromatografija? Izvodi se u koloni koja je ispunjena adsorbensom. Na vrh kolone nanosi se mala količina analizirane smeše (komponenta A + komp. B), a zatim se kroz kolonu vrši eluiranje (kontinuirano propuštanje mobilne faze) čime se postiže razdvajanje komponenata.
Koju komponentu adsorbens više adsorbuje? Onu komponentu koja ima veći koeficijent raspodele. Ako se radi hromatografija u koloni ta komponenta će se nalaziti pri vrhu kolone.
Kakvi mogu biti adsorbensi? Nepolarni (aktivni ugalj, polistiren-divinilbenzen) i polarni (silika-gel, aluminijum-oksid).
Show full summary Hide full summary

Similar

AS Pure Core 1 Maths (AQA)
jamesmikecampbell
AQA GCSE Physics Unit 2.3
Matthew T
IB Chem Flashcards
j. stu
Biology B2.2
Jade Allatt
Key Biology Definitions/Terms
courtneypitt4119
8 Citações Motivacionais para Estudantes
miminoma
Basic Korean Verbs
ASHISH AWALGAONKAR
Historical Context of The Handmaid's Tale
Summer Pearce
General Physiology of the Nervous System Physiology PMU 2nd Year
Med Student
2PR101 1.test - 1. část
Nikola Truong
SFDC App Builder 1 (126-150)
Connie Woolard