La guerra del peloponès

Description

Mind Map on La guerra del peloponès, created by Gema Martinez on 08/01/2014.
Gema Martinez
Mind Map by Gema Martinez, updated more than 1 year ago
Gema Martinez
Created by Gema Martinez over 10 years ago
2215
0

Resource summary

La guerra del peloponès
  1. Que va ser?
    1. La guerra del Peloponès fou un conflicte bèl·lic que va afectar Grècia del 431 aC al 404 aC i va enfrontar Atenes i els seus aliats, de tendència democràtica, i Esparta i els seus, de tendència oligàrquica.
    2. Que va ser la causa fonamental de la guerra?
      1. La causa fonamental de la guerra va ser el ressentiment creixent d'Esparta i els seus aliats contra la dominació d'Atenes de tots els afers dels grecs. La primera part de la guerra que va anar del 431 aC al 421 aC fou coneguda per guerra d'Arquidam pel nom del rei espartà Arquidam II, que hi va jugar un paper essencial.
      2. Quant es va formar a guerra?
        1. La guerra es va iniciar l'abril del 431 aC amb l'atac de Tebes a Platees, l'única ciutat de Beòcia aliada a Atenes; l'atac fou rebutjat i els tebans presoners foren executats. Arquidam II amb seixanta mil lacedemonis va envair Àtica per Enoe a la riba del Citèrion, però els atenencs, refugiats darrere els murs, van resistir; durant cinc setmanes (maig - juny)Àtica fou assolada, fins que Arquidam, que havia arribat a 11 km d'Atenes, es va retirar. Atenes va annexionar Egina i en va expulsar als habitants i la flota va devastar la costa de la Megàrida, va atacar Metona (on foren rebutjats per Bràsides, fill d'Argileonis) i van desembarcar a saquejar l'Èlide.
        2. Quant va signar una treva?
          1. L'abril de 421 aC es va signar una treva per cinquanta anys coneguda com la pau de Nícies. Els presoners espartans foren retornats a la seva pàtria. Amfípolis seria retornada a Atenes. Les ciutats calcides serien autònomes i formarien una lliga (la Lliga Calcídica); Atenes evacuaria les costes del Peloponès que havia ocupat. Delfos fou declarada autònoma;Corint, Èlide, Beòcia i Mègara es van oposar a la pau i no la van voler signar, i van formar una aliança amb Argos, Mantinea i Calcídia; Mègara tampoc va voler entrar en aquesta aliança. De resultes d'això els espartans van donar suport a les autonomies a l'Èlide i Lepreon i tota Trifília es van separar d'Elis.
          Show full summary Hide full summary

          Similar

          Computing
          Ben Leader
          Creative Writing
          amberbob27
          ENG LIT TECHNIQUES
          Heloise Tudor
          maths: ALGEBRA
          katie Dack
          GCSE AQA Biology Unit 3
          Gabi Germain
          AQA GCSE Chemistry Unit 2
          Gabi Germain
          C Programming
          Miki Rana
          Geography Section 1 (Rivers and Coasts)
          Beth Goodchild
          Trigonometry, Equations, Pythagoras theorem
          Caitlin Mortlock
          SFDC App Builder 2
          Parker Webb-Mitchell
          DEV I Part I
          d owen