Esparta 2

Description

Mind Map on Esparta 2, created by Alain Castro Pardo on 01/09/2014.
Alain Castro Pardo
Mind Map by Alain Castro Pardo, updated more than 1 year ago
Alain Castro Pardo
Created by Alain Castro Pardo almost 10 years ago
1275
0

Resource summary

Esparta
 1. Història
  1. Esparta va sorgir a mitjan del segle IX aC. Durant l'època micènica, existien al sud de la naixent Esparta dos centres urbans: Amicles i Terapne. En aquesta última ciutat van trobar santuaris dedicats al rei Menelau i a la seva esposa Helena, personatges de la Ilíada d'Homer.
  2. Constitució
   1. Se sap ben poc de l'evolució interna d'Esparta. Molts grecs pensen que no n'hi va haver, degut a l'estabilitat de la constiució espartana, que va romandre sense canvis des dels temps de Licurg. Els espartans no tenien literatura històrica ni lleis escrites degut a una ordenança de Licurg que ho prohibia expressament. L'Estat estava governat per dos reis, que pertanyien a dues famílies diferents, amb igual autoritat per tal que un no pogués actuar contra el veto de l'altre.
   2. Societat
    1. Els periecs
     1. Es creu que els periecs eren els habitants de les ciutats costaneres i d'alguns assentaments terra endins de Lacònia, conquerits pels espartans però no reduïts a la condició d'ilotes. Els periecs (o perioikoi) no són ciutadans, però s'encarreguen de la vessant artesanal i comercial de l'economia. Els periecs (de la perifèria) van ser la segona capa en l'esfera social de la ciutat d'Esparta, després dels espartistes. A diferència dels espartistes, els periecs podien dedicar-se al comerç i a la indústria artesanal. La segona capa social estava composta per persones lliures, però sense drets polítics, administraven les seves comunitats que se situaven fora de la ciutat d'Esparta.
     2. Els espartites
      1. Homoioi (els iguals). Espartans de ple dret. Pertanyien a aquest grup aquells qui eren fills de pares Espartans, sent els únics que posseïen drets polítics, constituït pels ciutadans. Aquests eren els guerrers conquistadors, descendents dels doris i nascuts en la mateixa Esparta. El nom d'Homoioi és testimoniatge, segons Tucídides, del fet que Esparta "ha instaurat la màxima igualtat entre l'estil de vida dels acomodats i el de la massa: tots duen una vida en comuna i austera". Els espartans havien de dedicar la seva vida a l'estat d'Esparta, romanent a la disposició de l'exèrcit o dels assumptes públics.
      2. Els ilotes
       1. Els ilotes eren esclaus de l'estat. Se situen en l'esglaó més baix de la societat espartana. La seva condició exacta disputada ja va anar en l'antiguitat: segons Critias, van anar "especialment esclaus" mentre que a Pólux, que ocupaven un Estat "entre l'home lliure i esclaus". vinculat a la terra. Ritualment van ser maltractats, humiliats i sacrificats fins i tot. El nom és part de la tradició del llogaret de Hélos (Ἕλος), situat sud d'Esparta. Els Hilotas o ilotas estaven destinats diàriament a tasques agrícoles o al treball domèstic. Podien entrar també en les files de l'exèrcit esparta.
      3. Origen
       1. La ciudad fue fundada tras la conquista de Laconia por los dorios
        1. Las reformas en el siglo VII a.C. fueron un verdadero punto inflexión en la història de la ciudad,a partir de entonces todo se encaminaría a reforzar su poderio militar i Esparta se convertiria en la ciudad hoplita por exelencia
        Show full summary Hide full summary

        Similar

        Mind Maps Essay Template
        linda_riches
        Geography Restless Earth
        sophieelizabeth
        Chemistry Module C2: Material Choices
        James McConnell
        English Language Terms
        ekimlauretta
        Chemistry Regents - Bonding Theories and Polar Bonds Notes
        Ali Kane
        IB SL Biology: Cells
        mcgowan-w-10
        Life in Germany
        Ben C
        FUNCTIONALIST ROLE OF EDUCATION
        ashiana121
        Health and Social Care
        Kelsey Phillips
        Test your Knowledge with Quizzes
        daniel.praecox
        Making the Most of GoConqr Flashcards
        Sarah Egan