LES TERMES ROMANES

Description

LLATÍ Mind Map on LES TERMES ROMANES, created by laura.herrero on 21/03/2014.
laura.herrero
Mind Map by laura.herrero, updated more than 1 year ago
laura.herrero
Created by laura.herrero about 10 years ago
76
0

Resource summary

LES TERMES ROMANES
  1. Gran part de les ciutats romanes tenien uns banys públics anomenats termes, on hi havien diferents tipus de piscines: d'aigua calenta, tèbia i freda.
    1. El recorregut que solien utilitzar era:
      1. 1.La primera sala, l'apodyterium o vestidor. On es. despullaven i desaven la roba, o bé en unes fornícules obertes a la paret, o en armaris de fusta sota la vigilància d'un esclau. DIns se solia anar nu, amb unes sandàlies amb sola de fusta per no cremar-se els peus.
        1. 2.Els que volien. sobretot joves, començaven a la palestra (palaestra) per escalfar-se, després d'untar-se d'oli. Era una pista a l'aire lliure, gran, coberta d'arena i voltada de porxos. Normalment les activitats físiques que es realitzaven eren córrer, jugar a pilota, lluitar i donar cop de punys en un sac ple de sorra. Alguns el que feien era prendre el sol en una terrassa (solarium).
          1. 3.Desprès, es dirigien a les sales de banys, que solien estar al costat de la palestra. Es tractava de sales amb una successió ascendent de temperatures, on els banyistes que volienacostumar el cos a la calor, iniciaven el recorregut per la sala temperada o tepidarium on es remullaven amb aigua tèbia.
            1. 4.A continuació, es passava a un espai més calent, el caldarium on hi havia almenys una banyera amb graons, en els que s'asseien per remullar-se amb l'aigua calenta; també hi havia una pica d'aigua freda (labrum) per refrescar-se quan tenien massa calor. En aquesta sala, amb l'estrígil (una mena d'espàtula corba de metall) es treien la capa formada per la brutícia, la suor i l'oli i els ungüents posats anteriorment
              1. Algunes termes disposaven d'una cambra de petites dimensions, normalment circular, amb saunes seques (laconicum) o saunes humides (sudatorium).
              2. 5.Per úlitm, anaven a la sala de banys freds o frigidarium, els més valents hi anaven directament, mentre que els més prudents tornaven al tepidarium per suavitzar la transició.
              3. En les termes més grans, tenien una piscina més gran a l'aire lliure (natatio), per fer natació. O també sales de massatges, depilació i perfums a càrrec d'esclaus; i les latrines públiques (forica) que eren bancs col·lectius sota els quals corria un canal que evacuava les deposicions.
              4. Les termes també eren un lloc per divertir-se on podien fer gimnàstica, llegir, passejar pels jardins, fer negocis, jugar, fer-se un masatge...
                1. El preu de l'entrada era prou baix, perquè fins i tot els més pobres s'ho poguessin permetre. Així doncs, els banys acollien a gent de tota condició social -fins i tot esclaus- i freqüentment d'ambdós sexes.
                  1. Algunes termes estaven partides en dues parts: una per a homes i uan altra per a dones. D'altres admetien el bany mixt, tot i que donava mala reputació a l'establiment i a les dones que hi anaven.
                  2. El sistema de calefacció:
                    1. La temperatura adequada de l’aigua s’aconseguia gràcies a un sistema de calefacció. Un forn (praefurnium) escalfava l’aigua, normalment tancada en una caldera damunt del foc per als banys calents i una altra una mica més lluny per als banys tebis.
                      1. L’aigua era transportada de les calderes fins al caldarium i el tepidarium a través d’unes canonades de plom. Alhora el mateix forn escalfava l’aire que passava per una cambra subterrània d’uns 60 cm. d’alçada l’ hipocaust (hypocaustum) cobert per la suspensura, el paviment de les sales calentes elevat per petits pilars (pilae) de maons, distribuïts de manera regular.
                        1. L’aire també recorria l’interior de les parets per dos sistemes: 1.El més antic, tegulae mammatae, consistia en deixar un espai buit amb rajoles amb pius aplicades a la paret. 2.El posterior, tubuli, farcien les parets amb fileres de conduccions formades per peces rectangular s de ceràmica. Així, primer escalfava l’ambient del caldarium (55º) i tot seguit el tepidarium (25º/30º), finalment s’escapava cap a l’exterior per unes obertures a la part superior d’aquest.
                        Show full summary Hide full summary

                        Similar

                        Etapas del latín
                        Marta Romero
                        Nadala adeste i traducció (Àlex Lluch)
                        Àlex Lluch
                        LES TERMES ROMANES
                        laura.herrero
                        INSTITUCIONS DE LA REPÚBLICA ROMANA
                        Cheima Bel Sek (
                        3ra declinació
                        Marta Vega Fontquerna
                        LES TERMES ROMANES
                        laura.herrero
                        El Circ romà
                        is time to work
                        Arquitectura romana
                        G Vivas
                        GCSE Biology Quiz
                        Andrea Leyden
                        Present Simple Vs Present Continuous
                        Luis Alcaraz