Els Eclipsis

Description

Mind Map on Els Eclipsis, created by Mar Tous Serra on 09/02/2016.
Mar Tous Serra
Mind Map by Mar Tous Serra, updated more than 1 year ago
Mar Tous Serra
Created by Mar Tous Serra about 8 years ago
23
0

Resource summary

Els Eclipsis
  1. Que es un Eclipsi?
    1. Els eclipsis són el resultat de l’ alineació del Sol, la Lluna i la Terra. N’ hi han dos tipus, els de lluna i els de sol. Els de lluna succeeixen quant la terra s’ interposa entre la lluna i el sol, I un eclipsi de sol succeeix quan la lluna s’ interposa entre la terra i el sol.
    2. Per què succeeixen?
      1. Els eclipses són produïts per la interposició de la Terra entre el Sol i la Lluna, o la Lluna entre el Sol i la Terra, depén del tipus d’ eclipsis que sigui. La Teoria que es té actualment sobre els eclipsis, es que succeeixen perquè la Lluna gira més ràpid al voltant de la Terra, que la Terra al voltant del Sol, és a dir, que no es mouen a la mateixa velocitat. Aquest es el motiu pel qual surgeixen els eclipsis.
      2. Es pot deduïr quants n'hi hauran?
        1. Els eclipsis sempre s' han deduit, mitjançant càlculs astronòmics. Des de l' antiguitat que s' utilitza aquest mètode i fins ara es totalment efectiu. Els maies deduirien quan succeiria un eclipsi mediant els seus calendaris, pero no sempre era efectiu ja que en el seu calendari estava predit tot de manera que els eclipsis tenien que succeir sempre en uns dies concrets, però el temps entre dos eclipsis va variant de manera que aquell metode no era efectiu.
          1. Com es fa?
            1. Actualment per deduir-ho s’ utilitzen uns càlculs astronòmics. En l' antiguitat, es van adonar de que el sol i la lluna complien uns cicles regulars de manera que mai apareixien en el mateix moment del dia. Però es van adonar que aquest cicle deixava de cumplir-se cada un cert periode de temps formant un eclipsi. O be enfosquint la superfície de la lluna, o cobrint el sol.
          2. Ovserbació dels Eclipsis
            1. S'estudia mitjançant avions en vol o satèl·lits, els quals permeten allargar el temps d’observació. Si mirem un eclipsi de Sol directament s’ ens faría mal a la vista. En canvi en un eclipsi de Lluna, es pot observar com la lluna es cobreix per l’ ombra de la terra al llarg de diverses hores, començant per un extrem i acabant per tota la lluna sencera o només una part.
            2. Eclipsi de Lluna
              1. Un eclipsi de Lluna succeeix quan la Terra, el Sol i la Lluna s’alineen de manera que la Terra bloqueja els rajos solars que arriben al satèl·lit, és a dir la lluna. Els eclipsis lunars tan sols poden passar a la fase de Lluna plena. Es poden classificar en: Parcials: Que una part de la Lluna es ocultada. Totals: Que tota la superfície lunar entri en el con de l’ombra terrestre. Penombra: Que la Lluna entri en el con de la penombra de la Terra.
              2. Eclipsi de Sol
                1. Un eclipsi de Sol succeeix quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra, i cobreix totalment o parcialment el Sol. Això només pot passar durant la fase de la Lluna nova. Es poden classificar en: Totals: Tot el Sol està cobert per la superfície de la lluna. Parcials: Només una part del Sol està coberta per la superfície Llunar. Anulars: La Lluna cobreix completament el Sol, però es veu el contorn il·luminat. Això succeeix perquè la Lluna està més lluny de la Terra i més aprop del Sol de manera que la Lluna es veu més petita i no pot cobrir el Sol completament encara que estigui en la mateixa posició que en un eclipsi total.
                2. Quan duren?
                  1. La duració dels eclipsis és el temps que dura un eclipsi de sol o de Lluna. L’ eclipsi que ha durat més temps, ha sigut l’ eclipsi del 29 de març de 2006, va durar 6 minuts i 18 segons, l’eclipsi va ser de Sol.
                  2. Freqüencia dels Eclipsis
                    1. Els eclipsis no tenen una freqüència concreta, es a dir que no sempre es el mateix temps entre dos eclipsis. Però en un periode de 18 anys, 11 dies i 8 hores, es a dir 6.585,32 dies, Anomenat Saros, en el que succeeixen 70 eclipsis 29 d’ells de Lluna i 41 de sol. Aquest periòde es coneix desde fa molt de temps. Una vegada acaba el saros, torna a començar, i així successivament.
                    Show full summary Hide full summary

                    Similar

                    OCR Chemistry - Atoms, Bonds and Groups (Definitions)
                    GwynsM
                    Italian: Basics
                    Selam H
                    A2 Ethics - Virtue Ethics
                    Heloise Tudor
                    AS Biology- OCR- Module 1 Cells Specification Analysis and Notes
                    Laura Perry
                    Unit 3 Business Studies
                    Lauren Thrower
                    GCSE AQA Biology 2 DNA & Cell Division
                    Lilac Potato
                    PSYA1 - attachment, AQA psychology
                    T W
                    4 Lesson Planning Tips for Teachers
                    Micheal Heffernan
                    Junior Cert Physics formulas
                    Sarah Egan
                    Making the Most of GoConqr Flashcards
                    Sarah Egan
                    A Christmas Carol (Key Quotes)
                    Samira Choudhury