MADDENİN HALLERİ

Description

Slide Set on MADDENİN HALLERİ, created by mehmet özkan on 28/10/2017.
mehmet özkan
Slide Set by mehmet özkan, updated more than 1 year ago
mehmet özkan
Created by mehmet özkan over 6 years ago
54
0

Resource summary

Slide 1

    MADDENİN HALLERİ
      Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı, sıvı ve gaz halde bulunabilir. Bu hallere ise maddenin  Fiziksel halleri  denir.

Slide 2

    MADDENİN KATI HALİ
    Katı hali, maddenin en düzenli halidir. • Katıları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar yok denecek kadar azdır. • Katı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti çok fazladır. • Katıların belirli bir şekli ve belirli bir hacmi vardır. • Katılar sıkıştırılamaz

Slide 3

    Tanecikleri yer değiştiremez.Sadece bulundukları yerde sürekli titreşim halinde bulunurlar.Öteleme hareketi yapamazlar. Sıcaklık ile genleşebilir .Sıcaklık etkisi ile tanecikler birbirinden uzaklaşır ve hacim artar.Ama sıkıştırılamazlar çünkü tanecikler arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır.   Maddenin en düzenli halidir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        NOT: Katı haldeki bir maddenin şekil almış haline CİSİM denir. Örneğin altın bir madde iken altın bilezik bir cisimdir. 

Slide 4

    MADDENİN SIVI HALİ
    Kendilerine ait bir şekilleri yoktur.Bulundukları kabın şeklini alırlar.(Bunun sebebi akışkanlıklarıdır) Akışkan halde bulunurlar.Fakat her sıvının akışkanlığı aynı değildir.Yoğunluklarına göre değişkenlik gösterirler. Tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Tanecikleri arasındaki boşluk katılardan daha fazla olmasına rağmen çok azdır.

Slide 5

    Tanecikleri birbiri üzerinden kayarak hareket edebilirler.Yani tanecikleri yer değiştirebilir.Bu sayede akışkan olurlar. Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar. Sıcaklık etkisi ile genleşebilir.Sıkıştırılamaz. Maddenin sıvı hali katı haline göre düzensizdir. Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçmesi için dışarıdan ısı enerji alması gerekir.Bu değişim fiziksel bir değişimdir.

Slide 6

    MADDENİN GAZ HALİ
    Maddenin taneciklerinin serbest hareket ettiği fiziksel hal gaz halidir. Tanecikler birbirinden bağımsız sürekli hareket halindedir. Belirli bir şekilleri ve hacimleri yoktur. Tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır.En fazla boşluk bulunan haldir.

Slide 7

    Boşluğun çok olmasından dolayı rahatlıkla sıkıştırılabilir.Sıkışma etkisi ile sıvı hale geçebilir.Sıcaklık etkisi ile katı ve sıvılara göre daha iyi genleşebilirler. Akışkan haldedir.  Bulundukları kabın her yerine eşit oranda dağılırlar yani bulundukları kabı doldurarak kabın şeklini alırlar. Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar.

Slide 8

    MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ
    Maddelerin fiziksel hallerinde meydana gelen değişimlerin tümü fiziksel değişmedir ve meydana gelen değişimin türüne göre farklı isimler alır.

Slide 9

Slide 10

    BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA
    Maddenin sıvı halden gaz hale geçmesine buharlaşma denir . Bu sırada ısı alır. ÖRNEK : Suyun su buharı olması Maddenin gaz halden sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir . Bu sırada ısı verir. ÖRNEK : Su buharının su olması  

Slide 11

Show full summary Hide full summary

Similar

French -> small but important words for GCSE
georgie_hill
Algebra Quiz
Norman McBrien
Geography - Restless Earth
pip.kaley
sec + midterm
maxwell3254
French Past tense verbs and pronouns
PEACEout
Future Tense in Spanish
michaxoxoxo
Physics P1
themomentisover
PSBD TEST # 3_1_1
yog thapa
GCSE REVISION TIMETABLE
Sophie Thuita
Intake7 BIM L1
Stanley Chia
SDP7 (1) ☉ IITU 2017
Zhandos Ainabek