2018.1.félév fito 3.tétel

Description

Slide Set on 2018.1.félév fito 3.tétel, created by Dutkon-Kaszas Melinda on 08/10/2018.
Dutkon-Kaszas Melinda
Slide Set by Dutkon-Kaszas Melinda, updated more than 1 year ago
Dutkon-Kaszas Melinda
Created by Dutkon-Kaszas Melinda over 5 years ago
4
0

Resource summary

Slide 1

Slide 2

    Biztos botanikai ismeretek. A gyüjtő rendelkezzen azon botanikai jellemzők ismeretével, amellyel képes az értékes, gyűjtendő fajokat azonosítani  ill. a hasonló de más felhasználású, alacsonyabb hatóanyagszintű vagy mérgező anyagokat tartalmazó rokon fajoktól megkülönböztetni.

Slide 3

    Erős hatású és mérgező fajok ismerete. A mérgező gyógynövényeket külön kell gyűjteni, szárítani és tárolni a többi növénytől, majd gondosan kezet kell mosni, vagy ajánlatos védőkesztyűben végezni.

Slide 4

Slide 5

    Gyűjtendő növényi rész ismerete. -Fontos, hogy az adott faj mely része és milyen állapotban szolgálja a drogot. -Csak azt a növényi részt gyűjtsük, amelyekre szükségünk van, ne szedjük ki a növényt gyökerestől, ha csak a szára vagy levelei kellenek. -Csak annyit gyűjtsünk amennyit aznap fel tudunk dolgozni. -Az egészséges növényi részeket gyűjtsük. -Nem szabad a virágokhoz leveleknek vagy a levelekhez virágoknak keveredni, a gyökereken nem hagyhatók meg a föld feletti részek (szárak, levelek) maradványai.    

Slide 6

Slide 7

    Élőhelyismeret. Az útmenti sávokat érdemes elkerülni a növények por- és nehézfém szennyezettsége miatt. Hajlamosak nehézfém felhalmozására pl. orbáncfű, csalán, fecskefű. A mezőgazdaság által művelt területek közvetlen szomszédságában, határértéken felüli mennyiségben tartalmazhatnak növény védőszer maradékot, mely kizáró oka a drog forgalmazásának.

Slide 8

    Megfelelő gyűjtési mód ismerete. Tekintetbe venni, hogy a termőhely életközösségeinek ökológiai egyensúlyát ne bontsuk meg. Törekedni kellene arra, hogy mindég kíméletesen válasszuk le a számunkra értékes részeket, lehetőleg ne okozzuk a növény pusztulását. Egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük le a teljes növényállományt, biztosítsuk a fajok továbbszaporodását.

Slide 9

      A növény begyüjtését valamilyen szerszámmal végezzük (kés, olló, sarló, kamilla fésű stb.) így kevésbé sérül, újra növekedésnek indulhat.
Show full summary Hide full summary

Similar

2018.1.félév fito 2.tétel
Dutkon-Kaszas Melinda
2018.1 félév fito 4. tétel
Dutkon-Kaszas Melinda
Cseranyag tartalmú gyógynövények
Dutkon-Kaszas Melinda
Alkaloid tartalmu gyogynovenyek
Dutkon-Kaszas Melinda
Cserzőanyag tartalmú drogok
Dutkon-Kaszas Melinda
Alkaloid tartalmú drogok
Dutkon-Kaszas Melinda
Sesión 1: Recuperación y aislamiento de hongos fitopatógenos de material vegetal enfermo.
Sara Bocanegra
Elements, Compounds and Mixtures
silviaod119
Of Mice and Men
becky_e
AQA GCSE Biology B1 unit 1
Olivia Phillips
GCSE French - The Environment
Abby B