VILJAPUUD JA MARJAPÕÕSAD

Description

Viljapuud ja marjapõõsad
Anna Neutal
Slide Set by Anna Neutal, updated more than 1 year ago
Anna Neutal
Created by Anna Neutal over 7 years ago
24
0

Resource summary

Slide 1

    Viljapuuaed
        Viljapuid hakati Eestis kasvatama juba keskajal, kuid esialgu vaid kloostri- ja mõisaaedades. Suur osa neist ei pidanud meie talvekülmale vastu, kuid aja jooksul aretati ka talvekindlaid sorte.

Slide 2

    Puuviljaaed
                  Eestis kasvab hapusid visse kandev mets-õunapuu, millest on aretatud aed-õunapuu sorte. Need elavad meie talve üle.  Kirsi,-, ploomi- ja pirnipuud on külmaõrnemad kui õunapuud. Viimastel aastatel on aga aretatud isegi viinamarjasorte, mis suudavad kasvada ja saaki anda ka meil.  Eri õunapuusortide viljad valmivad erineval ajal. "Valge klaarõuna" viljad küpsevad juba augustis, neid talveni hoida ei saa. " Tellissaare" õunad on siis alles kõvad ja hapud ning valmivad hiljem, keldris võib neid säilitada kevadeni.
    Caption: : " vALGE KLAARÕUN "

Slide 3

Slide 4

    Marjaaed
    Marjaaias kasvatatakse kõige rohkem punaseid ja musti sõstraid, karusmarju ehk tikreid, aedmaasikaid ja vaarikaid.Viljapuude ja marjapõõsaste sorte seemnetega ei paljundata.Marjapõõsaid on kergem paljundada pistikuga või alumisi oksi mulla alla painutades. Mõlemal viisil saab paljundada nt sõstrasorte ja karusmarju. Pistikud on lehepungade või lehtedega varretükikesed, millele mullas juured alla kasvavad. Ka mulla alla painutatud sõstraokstele kasvavad juured. Juurdunud oks lõigatakse emataime küljest lahti ja istutatakse ümber.Aedvaarikal kasvab juurest igal aastal mitu uut võsu. Neid emataimest eraldades saab vaarikaid paljundada. Uued taimed kannavad marju alles teisel aastal ja seejärel kuivavad ära.Maasikatel tekib suve jooksul mitu tütartaime. Need tuleb emataime küljest lahti lõigata ning eraldi istutada. Maasikataim kannab hästi marju kaks või kolm aastat. Seepärast tuleb maasikapeenart pidevalt noorendada.

Slide 7

    Mahakülvatud õuna-, pirni- või mustsõstra seemnest kasvab taim, mille viljade maitse ja paljud muudki omadused võivad olla täiesti erinevad emataime omadest. Enamasti kasvab juhuslikust õunaseemnest lihtsalt hapude viljadega puu. Kui sellisel noorel puukesel latv ära lõigata ning selle asemele pookida oks või pung, mis on võetud mõnelt kindlalt õunapuusordilt, kasvab just seda sorti õunapuu.Viljapuid paljundatakse pookides. Selleks lõigatakse taimesordilt, mida soovitakse paljundada, pookeoks või pung. See liidetakse pookealusega, st sama liiki taimega, mis ei anna nii häid vilju, kuid on vastupidav. Liitekoht seotakse kinni ja kaetakse vahaga. Mõne aja pärast kasvab pookeoks pookealusega kokku.
    Caption: : VILJAPUU POOKIMINE
Show full summary Hide full summary

Similar

Puuvilja- ja marjaaed
Jaanika Mägi
Constitutional Law
jesusreyes88
Kwasi Enin - College Application Essay
philip.ellis
Prueba de Aptitud Académica - Lenguaje
Teresa Nadal
Physics P2
Phoebe Drew
PHR SPHR Labor Union Terminology
Sandra Reed
PSBD TEST # 3
Suleman Shah
untitled 2
lola_smily
The Five Minute Lesson Plan Template
tom.roche_
Using GoConqr to teach English literature
Sarah Egan
Music symbols
Sarah Egan