ESEJSKO VPRAŠANJE - OPTIMUM POTROŠNIKA

Beschreibung

Bachelor Osnove ekonomije (02. EKONOMSKI PROBLEM DRUŽBE IN POSAMEZNIKA) Notiz am ESEJSKO VPRAŠANJE - OPTIMUM POTROŠNIKA, erstellt von Matic Šorn am 06/08/2014.
Matic Šorn
Notiz von Matic Šorn, aktualisiert more than 1 year ago
Matic Šorn
Erstellt von Matic Šorn vor mehr als 9 Jahre
579
0

Zusammenfassung der Ressource

Seite 1

OPTIMUM POTROŠNIKAKadar posameznik razpolaga z omejenim dohodkom, se mora (previdno) odločati za katere dobrine in kakšne količine ga bo porabil. Kadar to dela gospodarno, upošteva načela razumne izbire pri nakupih potrebnih dobrin. Odloči se za strukturo nakupa, s katero bo pri uporabi teh drobrin dosegel največje zadovoljstvo, največjo skupno koristnost. To je osnovna definicija optimuma potrošnika.Pri doseganju tega, je treba upoštevati dva kriterija: kriterij koristnosti (prikaz z indiferenčnimi krivuljami) kriterij dohodka in cen (prikaz s premico cene)

PRIMER:Posameznik bo dohodek potrošil samo za hrano in obleko. Če nebi bil omejen z dohodkom, bi lahko izbral tako da bi dosegel največjo skupno koristnost, vendar je omejen z razpoložljivo količino denarja in z cenami dobrin.Zaradi sorazerne redkosti dohodka, bo upošteval tako koristnost kot cene dobrin. Zato ne bo kupoval le poceni ter s tem dobil največjo količino. Če je dobrina še enkrat dražja jo bo kupil, če mu predstavlja dvojno koristnost. Odločati se mora tako da mu predstavlja hkrati ceno in koristnost dobrine. Najbolje bo porabil dohodek takrat, ko bo kupil tako količino posameznih dobrin, da bodo njihove koristnosti sorazmerne (skladne) s cenami teh dobrin. Struktura in obseg nakupa, kjer zadnji evro, izdan za katerokoli dobrino, enako spremeni skupno koristnost, pomeni zanj optimalno puporabo dohodka. V vsakdanjem življenju to pomeni, da nakup še enkrat dražje dobrine pomeni še enkrat večjo dodatno koristnost.

OPTIMUM POTROŠNIKA: MU dobrine A / P dobrine A = MU dobrine B / P dobrine B = MU dobrine X / P dobrine X

New Page

Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Teil B, Kapitel 2 Merkmale von Einzel- und Gesellschaftsunternehmen
Stefan Kurtenbach
Faust: Die Gretchen-Tragödie
barbara91
Grundzüge der Evolution und Struktur der Biosphäre
Weltraumkatze Fanroth
Vokabeltest Italienisch
aaliyah321321
Geometrie
Tahir Celikkol
Unsere Erde - Sonnensystem, Klima, Erdschichten etc.
rezension1
Testfragen Sozialpsychologie
Sven Christian
PuKW - GESKO WERB
Elisa Kosch
Vetie Pathohisto 2019
Kristin E