3.2 Didàctica de la suma i la resta

Description

Slide Set on 3.2 Didàctica de la suma i la resta , created by Íngrid CM on 13/12/2015.
Íngrid CM
Slide Set by Íngrid CM, updated more than 1 year ago
Íngrid CM
Created by Íngrid CM over 8 years ago
21
0

Resource summary

Slide 1

    3.2. Didàctica de la suma i la resta
    3.2.1. CONTEXTOS INICIALS DE LA SUMA a)Procés d'ensenyament de la suma b) Procés d'ensenyament de les sumes portant-ne3.2.2. CONTEXTOS INCIALS DE LA RESTA a)Procés d'ensenyament de la restab) Procés d'ensenyament de les restes portant-ne+3.2.3 RECURSOS I MATERIALS PER L'ENSENYAMENT DE LES SUMES I RESTES
    Caption: : Exemple de suma amb pomes

Slide 2

    3.2.1. CONTEXTOS INICIALS DE LA SUMA 
    Problemes tipus I: La suma com a reunió d'objectes*Introduir l'operació de la suma quan els alumnes puguin visualitzar quantitats petites (0-5) La imaginació de les quantitats és important.*Després que s'hagin imaginat diferents situacions, plantejem enunciats. És important tenir material (retoladors, gomes..) per poder comptar. També s'ha d'introduir termes com "Tinc" "veig" o "en total".

Slide 3

    Problemes tipus II: La transformació de mesures 1- La suma com a operador, representada per elements- En considerar la suma com operador, hem de tenir en compte que: *El primer sumand -> quantitat estàtica*El segon -> en moviment -Aquesta suma es representa amb operacions en horitzontal, i després es pot representar en vertical.
    Caption: : PRIMERAMENT, SEN'S PLANTEJA UN ENUNCIAT I LA PREGUNTA QUE EN RESULTA ÉS: "QUANTS PEIXOS HI HA A LA PEIXERA?" NOSALTRES, HEM DE VEURE QUE TENIM 6 PEIXOS I QUE EN POSEM 3 MÉS, PER TANT HEM DE SUMAR LES QUANITATS. PER PODER FER-HO, HO ESCRIVIM HORITZONTALMENT : 6 + 3 = 9 PEIXOS. QUAN JA HEM ASSOLIT AQUEST CONEIXEMENT, PODEM REPRESENTARLA VERTICALMENT.

Slide 4

    Problemes tipus II: La transformació de mesures2- La suma com a operador, representada a la recta numèrica En la recta numèrica hem de distingir els dos sumands: Primer: Hem de representar els conunts numèrics a sobre de la recta.  Després: On hi ha la quantitat inicial, hi fem actuar una en moviment que és l'operador i que podem representar amb un animal quan salta.   
    Caption: : EN AQUESTA FOTOGRAFIA ES VEUEN DUES RECTES: EN LA PRIMERA UN SALT QUE VA DES DEL NÚMERO 0 FINS EL 10 (QUANTITAT INICIAL), ALEHORES, HI HA UN ALTRE INDICADOR QUE EN AQUEST CAS ÉS EL SALT, I VA DES DEL NÚMERO 10 FINS EL 12 I QUE PER TANT, SÓN DOS NÚMEROS MÉS. AIXÒ ES TRADUEIX AMB LLENGUATGE NUMÈRIC: 10 + 2 =12

Slide 5

    a)Procés d'ensenyament de la suma 
    Considerem nivells per a que sigui més fàcil.NIVELL 1) SUMA PER REUNIÓ D'OBJECTES COMPRESOS ENTRE EL 0 I EL 5Els docents hem de plantejar sumes amb numeros entre el 0 i el 5 i que per tant com a màxim ens donarà un resultat de 5.N 2) SUMES DE NOMBRES D'UNA XIFRA AMB RESULTATS ENTRE EL 0 I EL 10.Els docents hem de plantejar sumes amb numeros entre el 0 i el 10 i que per tant com a màxim ens donarà un resultat de 10. És important primer que tinguin un resultat de 6 o inferior i després anar augmentan.

Slide 6

    N 3) SUMES AMB RESULTATS ENTRE 10 I 20Els números es visualitzen com unitats: 14 unitats en comptes d' 1 desena i 4 unitats.Es plantegen tots els resultats possibles, visualitzant els grups de deu en deu. 

Slide 8

    N 4) SUMES AMB DESENESAgafem com a referència el procés seguit en les sumes d'unitats i continuem el mateix sistema per sumar amb les desenes. Es bó visualitzar els grups de 10N 5) SUMES AMB NÚMEROS AMB DESENES I UNITATSInicialment els números es visualitzen com unitats, 30 unitats i 7 unitats en lloc de 3 desenes i 7 unitats.N 6) SUMES AMB TRES SUMANDS

Slide 9

    b) Ensenyament de les sumes portant-ne
    -Els nens han de representar els nombres amb materials o blocs de base 10 per poder fer agrupacions corresponents i calcular el resultat- Dibuixar, diferenciar unitats i desentes i fer agrupacions permet justificar l'algorisme estàndard que utilitzem.

Slide 10

    3.2.2. CONTEXTOS INICIALS DE LA RESTA
    Problemes tipus I: Composició de mesures. La resta com a diferència d'objectes.La resta tracta de trobar allò que manca a una quantitat per arribar a una altra quantitat. Problemes tipus II: Transformació de mesures. La resta com a operador.Volem calcular el resultat obtingut en treure una quantitat d'una altra donada.*Utilitzarem una quantitat fica i la modifiquem amb una acció (per ex: menjant). 

Slide 11

    a)Procés d'ensenyament de la resta
    Podem introduir-la a través de dues tipologies bàsiques de problemes:1. Resta com a diferencia:  en aquest cas, modificarem una quantitat fixa, calculant el resultat obtingut en treure una quantitat d'una altra donada.2.  Resta com a operador: en aquest cas, cercarem el que falta a una quantitat per arribar a una altra, i ho per fer-ho buscarem el nombre que sumat al subtrahend donarà el minuend.-Inicialment les quantitats es veuen com un tot, no es diferencien les unitats i les desenes. -Després de coneixer les desenes, fem restes entre la primera i la segona desena ( important l'ús de la recta numèrica ) 

Slide 12

    b)Ensenyament de la resta portant-ne
    Les dues propietats aritmètiques que utilitzem per fer la resta portant més entenedora són :-La descomposició d'una desena en 10 unitats (podem utilitzar blocs, boletes)-Invariància quan afegim la mateixa quantitat al minuend que al substrahend-> És important saber que per als nens del cicle inicial, els hi és complicant entendre-les i que s'haurien de treballar més endavant.-Per representar un nombre, està be representar-ho de forma gràfica i mecanitzant l'activitat.
    Caption: : Per representar un nombre, per exemple el 34, prenem tres bosses amb deu boletes cadascuna i a més quatre boletes soles. Obrim una única bossa i sumem les 10 boletes a les 4 soltes. Així tindrem 2 desenes i 14 unitats.

Slide 13

Show full summary Hide full summary

Similar

Periodicity
hanalou
GCSE English Literature: Of Mice and Men
Andrea Leyden
Sociology Key Words
kazoakley
Biology- Genes, Chromosomes and DNA
Laura Perry
SMART School Year Goals
Alice McClean
GCSE English Language Overview
philip.ellis
Musical Terms
Abby B
AQA GCSE Physics Unit 3 Mindmap
Gabi Germain
Organic Chemistry
Megan Tarbuck
GoConqr Getting Started Guide
Norman McBrien
Mitosis
Selam H