Fitxes del Relleu d'Espanya

Description

Fitxes per a poder estudiar més dinàmicament.
joanamartinez97
Flashcards by joanamartinez97, updated more than 1 year ago
joanamartinez97
Created by joanamartinez97 over 9 years ago
308
0

Resource summary

Question Answer
Quins són els trets més característics del relleu peninsular? Els trets més característics del relleu peninsular són: - La seva forma massissa - Una elevada altitud mitjana - La disposició perifèrica de les serralades - Les costes rectilínies
Quins són els principals rius de la península ibèrica? -El Tajo - L'Ebre - El Duero - El Guadiana
Per què a l'interior (meseta) les temperatures baixen intensament a l'hivern i pujen notablement a l'estiu? Perquè l'amplada de la península i la disposició perifèrica de les serralades i muntanyes fa que a l'interior no hi pugui influir el clima marítim, que estabilitza les temperatures.
Com es van formar les Illes Canàries? L’arxipèlag de les illes Canàries es va formar durant el període terciari, quan el moviment alpí va trencar les primeres plaques tectòniques del fons de l’oceà Atlàntic. A causa de les importants fractures que es formaven, van pujar grans masses de materials volcànics que es van anar acumulant al fons de l’oceà i van donar lloc a les Illes.
Quines són les principals unitats morfoestructurals de la Península Ibèrica? - Sòcal - Massissos antics - Serralades alpines - Conques sedimentàries - Depressions formades per les restes dels sòcols - Depressions prealpines.
En quina zona de la península se situa la depressióde l'Ebre? La depressió queda encaixada encaixada entre els Prepirineus, el Sistema Ibèric i les Serralades Litorals Catalanes.
Quina és la diversitat del rocam segons les eres? - Era primària: pissarra, granit i quarsita. - Era secundària: terrenys argilosos. - Era terciària: materials calcanis.
Quines són les principals unitats de relleu de la península? - La Meseta (Submeseta nord i Submeseta sud). - Serralades interiors. - Contraforts muntanyencs de la Meseta. - Depressions (de l'Ebre i del Guadalquivir) - Sistemes muntanyencs exteriors (Pirineus, serralades litorals catalanes, serralades Bètiques).
Quins diferència té el litoral gallec respecte les costes de la resta de la península? És l'únic tross de costa que no és rectilini.
Explica el fenòmen de del glacialisme a la era Quaternària? L’acció de les glaceres i els rius van donar lloc a l’erosió dels relleus alpins. Això va fer que s’omplissin les fosses que hi havia entre els relleus que vorejaven la Meseta i els relleus exteriors d’aquesta
A quina era pertanyen els terrenys argilosos? Corresponen a l’Era Secundària, període de calma on predomina l’erosió i la sedimentació.
Què són els materials silicis? Són materials durs procedents del sòcol primari i s'estenen pel nord-oest i la part est peninsular. Són roques dures de l’era precàmbrica i primaria, la roca mes significant és el granit i també hi predominen roques metamòrfiques con la pissarra, gneis i la quarsita.
On es localitza l'àrea Silicea? L’àrea Silicea es localitza a la Serralada Cantàbrica, Sistema Central, i en algunes zones dels Pirineus, Sistema Ibèric, Serralada Costanera Catalana i la serralada Penibètica.
Com es van formar el materials argilosos? Es van formar per materials sedimentaris disposats a les conques dels rius i les planures litorals durant l’Era terciària i dipòsits al·luvials del quaternàri.
On es posiciona la Meseta? Es situa al centre de la Península i és bastant extensa.
Quines són les serralades principals que envolten la Meseta? Les serralades principals que envolten la Meseta són el Massís Galaicolleonès, part de la Serralada Cantàbrica i part de Sierra Morena.
Com es van formar les serralades Bètiques? Es van formar al llarg del moviment alpí, a causa de la forta pressió sobre els materials sedimentaris acumulats als fons oceànics, en col·lisionar la microplaca Ibèrica amb la placa Africana.
Show full summary Hide full summary

Similar

'E' i 'O' obertes o tancades (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
2n Batxillerat: Figures literàries (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Renaixença: preguntes i respostes (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Figures literàries (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Crime and punishment
jpedros1
2n Batxillerat: connectors -significat- (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Gramàtica PAU: 2n batxillerat
Àlex Lluch
Pintura PAU segle XX - Review
MARIA MAGDALENA MARTINEZ DANIEL
Batxillerat: Subordinades adverbials (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Problema de programació linial
patismi
El concepte del metabolisme cel·lular
zeng.rui2