Szovjetunió

Description

Flashcards on Szovjetunió, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 07/04/2018.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 11 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs about 6 years ago
409
1

Resource summary

Question Answer
bolsevik/ kommunista ideológia szélsőbaloldali ideológia, melynek célja a kapitalizmus helyett egy osztály nélküli társadalom megteremtése, amelyben nem létezik magántulajdon a termelésben, a javak elosztásában a ’mindenki képességei szerint dolgozik, és a megtermelt javakból szükségletei szerint részesül’ elv érvényesül
hadikommunizmus 1918-21 között a polgárháborúra és intervenciós háborúra hivatkozva bevezetett gazdasági intézkedések Szovjet-Oroszországban: • Üzemek teljes államosítása • Vidéken beszolgáltatási rendszer, rekvirálások • A pénz elveszti funkcióját, a bérek természetben • Általános munkakötelezettség • Általános hadkötelezettség
NEP, nepmanok Lenin új gazdaságpolitikát kezdeményezett: NEP 1921-28: • A paraszti beszolgáltatás helyett terményadó, a felesleg szabadon értékesíthető a piacon; földet lehet bérelni, idegen munkaerőt alkalmazni. • Az iparban megszűnt a totális államosítás, 20 főnél nem többet foglalkoztató kisipari vállalatokat lehet alapítani. • Lehetővé teszik a külföldi tőke jelenlétét, bár ez nem lesz jelentős. → az érdekeltség részbeni ismételt érvényesülése → a pénz és a piac ismét működik; 1923-ra már érezhetően javul a helyzet; kialakul a nepmanok (a NEP következtében meggazdagodottak) rétege.
erőltetett iparosítás Sztálin 1928 körül hirdeti meg a szocializmus egy országban való felépítését, de szerinte ilyen körülmények között elkerülhetetlen a hatalom koncentrációja, a mindenre kiterjedő ellenőrzés; illetve az erőltetett ütemű modernizáció / iparosítás. 1928-tól a nehézipar fejlesztésének siettetése, ehhez nagy mennyiségű tőke szükséges, ami csak a mezőgazdaságból vonható el ( → kolhozosítás, így valósítható meg az állami ellenőrzés és elvonás (+szovhozok)), illetve az életszínvonal alacsonyan tartásából
kollektivizálás / kolhozosítás A mezőgazdaság szocialista átszervezése, a paraszti magángazdaságok erőszakos felszámolását és területükből mezőgazdasági nagyüzemek (termelőszövetkezetek) kialakítását jelenti. Adminisztratív és kényszerítő eszközökkel (pl. magas adó, beszolgáltatási kötelezettség) „vették rá” a parasztokat arra, hogy adják be a földjüket, állataikat. szerszámaikat a szövetkezetbe, aminek elvileg közös tulajdonosai.
kulák, kuláktalanítás 1928-ig a kulák (gazdagparaszt; 2-3%) csak megbízhatatlan, ezután deklarált ellenség (ekkortól kulák mindenki, aki nem akar belépni a kolhozokba; 10-15%) Molotov: „Úgy üsd a kulákot, hogy a középparaszt vigyázzba vágja magát!” „kuláktalanítás”: kivégzés, lágerbe zárás, száműzés. → éhínség, eltűnt az ország legképzettebb paraszti rétege. A mezőgazdaság visszaesése óriási, de 1934-re a parasztgazdaságok 75%-a, 1937-re 97%-a bent van a kolhozokban.
tervutasításos gazdaságpolitika (tervgazdálkodás) Központi gazdaságirányítási módszer. A szocialista gazdasági rendszer jellemzője, amelyben a gazdaság egy előre meghatározott időszakára előírt teljesítményét részletes, általában irreális ágazati tervekre bontják. A gazdaság összes ágazatát az állam irányítja, dönt az erőforrások és a bevételek elosztásáról. Általában 5 éves tervekben határozzák el, és írják elő a gazdaság szereplői számára, hogy mit kell termelni, miből, és mennyiért. A mennyiség a fontos.
koncepciós perek bírósági eljárásnak álcázott politikai megfélemlítő akció, amikor hazug vádak, hamisított bizonyítékok, kikényszerített vallomások révén megrendeznek egy tárgyalást, az ítélet előre eldöntött; a szélső baloldali diktatúrák jellemzője
személyi kultusz a totális államok vezetőinek rendkívüli méreteket öltő dicsőítése; a vezér „mindenhatóságának” eszméje, mely nemcsak a hivatalos politika megnyilvánulásaiban jelentkezett, de áthatotta a mindennapokat és az emberek magánéletét is.
GULAG ’a táborok állami igazgatósága’ orosz kifejezés rövidítése, kényszermunkatáborok a SZU-ban
holodomor 'éhhalál' Az 1932-33-as nagy szovjet éhínség ukránok lakta területeken használatos megnevezése. A rossz időjárás mellett szándékos politikai és adminisztratív döntések eredményeként legkevesebb 7 millió (más becslések szerint elérte a 10 milliót) ukrán áldozattal járó éhínség. Sztálin célja az volt a politikai döntésekkel (pl. a begyűjtés rendszerének szigorítása), hogy leszámoljon az ukrán néppel, tartva attól, hogy kiválnak a Szovjetunióból.
Show full summary Hide full summary

Similar

10 Study Techniques
PatrickNoonan
Electromagnetism: Magnetic Flux Density & Magnetic Flux 2
tatemae.honne
AS Unit 1 Physics Flashcard Deck
Callum McClintock
Waves
kate.siena
A Level: English language and literature techniques = Structure
Jessica 'JessieB
The First, Second, Third and Fourth Crusades
adam.melling
Chemistry Module C1: Air Quality
James McConnell
Circle Theorems
I Turner
Quick tips to improve your Exam Preparation
James Timpson
History- Religion and medicine
gemma.bell
Acids, Bases and Salts
asramanathan