asd

Description

asd
Aranyossy Marton
Flashcards by Aranyossy Marton, updated more than 1 year ago
Aranyossy Marton
Created by Aranyossy Marton about 5 years ago
8
0

Resource summary

Question Answer
Mi a hatalmi egyensúly politikája? A nemzetközi rendszerben a stabilitás fenntartásának leghatékonyabb módja. Amikor a biztonságukat növelni kívánó államok egyensúlyt teremtenek saját kapacitásuk növelésével, vagy szövetségkötéssel (mások kapacitásának a kihasználásával).
A racionalista gondolkodásban mi az elsődleges államérdek? Az elsődleges államérdek a biztonság – az állam fennmaradása a nemzetközi színtéren.
Mit jelent az anarchia a nemzetközi rendszerben? Hogy nincs egy olyan globális, legitim erőszak-monopóliummal rendelkező főhatalom, amely kikényszerítené a törvényeket.
Mi az a "biztonsági dilemma"? A helyzet, amikor egy állam saját érdekeit követi és saját biztonságát akarja maximalizálni. Ez viszont félelmet vált ki a többi államba, így ezek hasonlóan cselekednek. Ezzel egy zárt kör alakúl ki.
Mi az az antropológiai pesszimizmus? Az elv miszerint az ember egy tökéletlen lény. Az saját érdekeinek megvalósítása, és a saját hasznának a maximalizálása a célja. Ez jellemző az ember politikai cselekvéseire is a realista gondolkodás szerint.
Mit jelent a racionális emberi természet? Azt jelenti, hogy az ember felismeri a saját érdekeit és saját érdekeinek megvalósítására, saját hasznának a maximalizálására fog törekedni.
Mit jelent az, hogy az állam egy racionális szereplő? Államot képviselő hatalmi intézmény képes racionálisan felmérni a közösségnek az érdekeit, és képes az érvényesítésükhöz szükséges eszközöket meghatározni.
Milyen két politikaterületet különít el a racionalizmus? high politics: a katonai erővel összefüggő kérdések a legfontosabbak low politics: a gazdaság, környezetvédelem, emberi jogok másodlagosak.
Mit jelent az, hogy az állam unitárius szereplő? Alapvetően a realizmust nem érdekli a döntés kialakulásának a folyamata, hanem a döntés maga érdekli. Nem határozza meg az állam külpolitikai viselkedésének a logikáját a döntés kialakulása.
Mi a belpolitikai berendezkedés szerepe a realizmusban? Nem változtatja meg az állam funkcióját a nemzetközi politikában. Minden állam egyformán viselkedik, saját érdekét érvényesíti és hatalmát maximalizálja és ez belpolitikától független. A belpolitika viszont erősen hat az állam hatékonyságára.
Show full summary Hide full summary

Similar

Photosynthesis-1
Mrs. Reema Al Bitar
Autism Support
lyndsay.king
ASD
jrcrabina
Street art
Samuel Melendez
Operating Systems
Matthew Warner
Le garçon en pyjamas rayé
byronlamothelife
test1
Pablo Carpio
Mind Idea
rodrigo.cespedes
Yüksekokul Agacı
Hüseyin Ataseven
carte lucas
huardl
To what extent did the Port of Melbourne influence the development of Melbourne as a modern urban en
callum.cornelius