Biologi Prov 14/11

Description

Flashcards on Biologi Prov 14/11, created by Theodor Wihamre on 13/11/2019.
Theodor Wihamre
Flashcards by Theodor Wihamre, updated more than 1 year ago
Theodor Wihamre
Created by Theodor Wihamre over 4 years ago
84
1

Resource summary

Question Answer
Vad består en kromosom av? En kromosom består av en lång sekvens av DNA
Hur många kromosomer har människans alla celler och könsceller? En människocell har 46 kromosomer och könsceller har hälften, 23 stycken
Vilka molekyler i vårt DNA utgör den genetiska koden? Kvävebaserna A, T, G & C
Hur är DNA uppbyggt? Sidorna på en DNA-molekyl , eller ”ryggraden” består av socker och fosfat medans ”stegen” i mitten är kvävebaser.
Vad är en gen? En kort sekvens av en DNA-molekyl som kodar för ett specifikt protein.
När en cell delar sig till två nya celler, hur får de två dottercellerna samma DNA? Enzymet DNA-polymeras ger signalen till DNA-molekylen att dela sig i två. Fria DNA-byggstenar som finns i kärnan sätter sig på där de passar in i båda halvorna (A-T & G-C) och slutresultatet blir två DNA-molekyler identiska med den som replikerades
Vad är transkription och hur går det till? DNA-molekylen får en signal att öppna upp och visa en gen. RNA-byggstenar sätter sig mot kvävebaserna där de passar in och bildar en lång mRNA-molekyl, som åker ut ur cellkärnan till ribosomen där ett protein sedan tillverkas.
Vad är translation och hur går det till? Ribosomen läser av mRNA-molekylens kvävebaser tre i taget & ett protein tillverkas efter ”ritningen”. tRNA transporterar aminosyror till ribosomen. Varje av aminosyrorna har ett tRNA som den alltid bärs av. Därför hamnar rätt aminosyra på plats då tRNA:s tre kvävebaser alltid är förknippat med en viss följd av tre kvävebaser på mRNA:t.
Hur många olika aminosyror finns det? Det finns 20 typer av aminosyror
Vilka olika funktioner har olika typer av RNA och vart bildas det? mRNA är en kopia av DNA:t och blir avläst av ribosomen som bildar ett protein efter ritningen. tRNA transporterar aminosyror till ribosomen som blir till proteinet.
vad menas att en gen uttrycks? En gen uttrycks av transkription och translation, Dvs allt som sker från att genen öppnar upp sig till dess att proteinet är tillverkat.
Vad är den viktigaste skillnaden mellan mitos och meios? Mitos är vanlig celldelning där lika mycket DNA finns i både moder- och dottercellerna. Meios är könscelldelning där resultatet blir två nya celler med bara hälften så många kromosomer som modercellen
På vilka två sätt kan celler dela sig? Vad kallas delningarna Mitos och meios
Hur kan varje cell i kroppen innehålla samma 25.000 gener, alltså samma genetiska information? Därför att vi en gång i tiden i mammas mage bestod av en enda cell. Denna cell har sedan kopierat sig själv inklusive allt DNA i kärnan. Detta har skett med hjälp av replikation.
Varför finns det så många olika proteiner? Proteiner är väldigt stora molekyler. Detta i kombination med att det finns 20 olika aminosyror som byggstenar gör att det finns vansinnigt många kombinationer.
Vad använder cellen proteiner till utöver att många av dem fungerar som enzymer? Framförallt byggstenar till allt möjligt i kroppen, men också som energikälla ifall kroppen inte får i sig någon ny energi
Show full summary Hide full summary

Similar

How well do you know GoConqr?
Sarah Egan
Revision Timetable
katy.lay
OCR Gateway GCSE P3 Revision Quiz
xhallyx
Ancient Roman Quiz
Rev32
General Knowledge Quiz
Andrea Leyden
Religious Studies Key Concepts
Keera
Java Practice 1
Ummm No
Core Spring 4.2 Certification Mock Exam
antoine.rey
How to revise
KimberleyC
The Engineered World - Unit 1
Yachtmasterhammond
Revision Timetable
stacey.henwood19