Les 4 De Politie hoofdstuk 4

Description

Flashcards over de Politie
Richard Anker
Flashcards by Richard Anker, updated more than 1 year ago
Richard Anker
Created by Richard Anker about 9 years ago
235
0

Resource summary

Question Answer
Wat is de taak van de politie? Art. 3 Politiewet 2012 De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van de hulp aan hen die deze behoeven.
Noem 2 ambtenaren die worden genoemd in de politie wet 2012 artikel 3. 1)- Ambtenaren die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politie taak. 2)- Ambtenaren die zijn aangesteld voor de uitvoering van technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie.
Noem de politie rangen in volgorde van laag naar hoog.
Waar bestaat het landelijke politie korps uit? - Tien regionale eenheden met operationele/politie taken. - Een landelijke eenheid met operationele/politie taken. - Een landelijke dienst met ondersteunende taken, het politiedienstencentrum(PDC) (art. 25 lid 1 politiewet 2012)
Waar is de politieambtenaar bevoegd om zijn taak uit te voeren? De ambtenaar van politie is bevoegd in het gehele land echter als hij is tewerkgesteld bij een regionale eenheid dan treed hij in beginsel niet op buiten zijn gebied van te werk stelling. (art. 6 politiewet 2012)
Welke voorwaarden zijn er voor een politieambtenaar om geweld te gebruiken? 1. Hij moet volgens wettelijke bepaling bevoegd zijn om geweld te gebruiken. 2. Hij mag dit enkel doen als laatste hulp middel om je doel te bereiken.
Wie is de korpschef en wat doet hij? De hoogste politieambtenaar binnen de politie (1e Hoofdcommissaris). Hij is belast met de leiding en het beheer van de politie hij vertegenwoordigt de politie in en buiten rechten. ( art. 27 politiewet 2012 )
Uit hoeveel politieregio's bestaat Nederland? 10 politieregio's
Wie is verantwoordelijk voor de openbare rechtsorde? De officier van justitie.
Wat is IOOV? Inspectie Openbare Orde En Veiligheid
Als een agent een strafbaar feit pleegt, wie onderzoekt die zaak dan? De Rijksrecherche. (art. 49 politiewet 2012)
Waar houdt de inspectie Openbare Orde en Veiligheid toezicht op? - Taakuitvoering van de politie - Kwaliteitszorg door de politie - Kwaliteit van de politieopleidingen en examinering. -Het verrichten van onderzoek indien daar in bijzondere gevallen reden toe is na ingrijpende gebeurtenissen waarbij de politie betrokken is.
Wat is de taak van Minister van Veiligheid en Justitie? Hij heeft ministeriële verantwoordelijkheid en hij kan aanwijzingen geven.
Per hoeveel inwoners is er 1 wijkagent? 5000 inwoners.
Wie zitten er in het driehoek overleg? - de plaatselijke burgemeester - de officier van justitie - districtchef en/of politiechef
Waar kunnen we de bevoegdheden van de politie vinden? Hoofdstuk 2 uitvoering van de politie taak. Artikel 6 tot en met 10
Wie zitten er in het regionaal overleg? regio burgemeester+ de burgemeesters uit de regio hoofdofficier van justitie politiechef regionale eenheid
Wat is de betekenis van veiligheidsfouillering Inbreuk op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en de onaantastbaarheid van het lichaam volgens artikel 10 en 11 van de Grondwet
Wanneer mag je iemand fouilleren ? Als uit feiten of omstandigheden blijkt dat er onmiddellijk gevaar dreigt voor leven of veiligheid van die persoon, de ambtenaar of derden, en dit onderzoek noodzakelijk is ter afwending van dit gevaar.
Wat heb je nodig om een politie agent te worden? -VOG -Algemeen opsporingsambtenaar - EHBO
Wie heeft het gezag over de politie wanneer zij strafbare feiten opsporen? Officier van Justitie art. 12 politiewet
Onder welk gezag vallen de rijksrechercheurs? De rijksrecherche doet zijn werk in opdracht van het hoofd van het openbaar ministerie: -Het college van procureurs - generaal
Waar staat de KLPD voor? Het Korps Landelijke Politie Diensten
Wat staat in art. 10 lid 2 politiewet 2012? De BOA is verplicht om samen te werken met die politie.
Wat is subsidiariteit? Het minst ingrijpende middel gebruiken.
Wat is proportionaliteit? De juiste hoeveelheid geweld gebruiken die past bij de situatie
Show full summary Hide full summary

Similar

BOA- Kiss My lips lyrics quiz
Eunha Seo
BOA toets materiaal
eugen lindner
Les 2 Materieel en Formeel Strafrecht hoofdstuk 5
Richard Anker
Deelnemingsvormen
lora.abdel
Samenloop/ Ne bis in idem
jovanka_loanjoe
Corporaties
jovanka_loanjoe
Samenloop/Ne bis in idem
jovanka_loanjoe
Strafuitsluitingsgronden
jovanka_loanjoe
Strafuitsluitingsgronden
jovanka_loanjoe