Κεφάλαιο 3: Κάρτες Μνήμης

Description

Γ΄ Λυκείου ΟΔΕ (Κεφάλαιο 3: Οργάνωση) Flashcards on Κεφάλαιο 3: Κάρτες Μνήμης, created by Maria Charalambous on 21/07/2020.
Maria Charalambous
Flashcards by Maria Charalambous, updated more than 1 year ago
Maria Charalambous
Created by Maria Charalambous almost 4 years ago
354
0

Resource summary

Question Answer
Ποια είναι η έννοια του οργανωτικού σχεδιασμού; Οργανωτικός σχεδιασμός είναι η σχεδίαση ή η διαμόρφωση της οργάνωσης μιας επιχείρησης.
Ποια είναι η έννοια της θέση εργασίας; H θέση εργασίας είναι το σύνολο των ρόλων, καθηκόντων και εργασιών που πρέπει να εκτελέσει το άτομο που την κατέχει.
Ποιοι είναι οι προσδιοριστικοί παράγοντες του σχεδιασμού των θέσεων εργασίας; 1. Το μεγεθος της επιχείρησης 2. Η εξειδίκευση και τεχνολογία που απαιτείται 3. Οι διεργασίες (διαδικασίες)
Τι εννοούμε ότι το μέγεθος της επιχείρησης αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα του σχεδιασμού των θέσεων εργασίας; Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της επιχείρησης, τόσες περισσότερες είναι και οι θέσεις εργασίες που απαιτούνται (και αντίστροφα).
Τι εννοούμε ότι η εξειδίκευση και η τεχνολογία αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα του σχεδιασμού των θέσεων εργασίας; Όσο περισσότερη εξειδίκευση και τεχνολογία απαιτείται σε μια επιχείρηση, τόσες περισσότερες είναι και οι θέσεις εργασίες που απαιτούνται (και αντίστροφα).
Τι εννοούμε ότι οι διεργασίες αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα του σχεδιασμού των θέσεων εργασίας; Όσες περισσότερες διεργασίες απαιτούνται σε μια επιχείρηση, τόσες περισσότερες είναι και οι θέσεις εργασίες που απαιτούνται (και αντίστροφα).
Ποιοι είναι οι προϊστάμενοι και ποιοι οι υφιστάμενοι σε μια επιχείρηση; Οι προϊστάμενοι είναι αυτοί που κατέχουν θέσεις διοικητικής ευθύνης. Οι υφιστάμενοι είναι αυτοί που διοικούνται από προϊστάμενους και λογοδοτούν σε αυτούς.
Ποια είναι η έννοια του εύρους διοίκησης ή ελέγχου; Το εύρος διοίκησης ή έλεγχου είναι ο καθορισμός των θέσεων εργασίας που μπορεί να διοικεί – ελέγχει ένας προϊστάμενος. Διαφορετικά, για πόσες θέσεις εργασίας δημιουργείται μια θέση προϊσταμένου. π.χ. Ένας προϊστάμενος μπορεί να ελέγχει 5 υπαλλήλους.
Γαιτί το εύρος διοίκησης ή ελέγχου αποτελεί σημαντικό ζήτημα του οργανωτικού σχεδιασμού; 1. Διότι ο κάθε προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να διοικήσει ένα περιορισμένο αριθμό υφισταμένων. 2. Διότι το εύρος διοίκησης συνδέεται αντίστροφα με τον αριθμό των ιεραρχικών επιπέδων και συνεπώς καθορίζει τη μορφή της ιεραρχικής δομής της επιχείρησης.
Πώς ονομάζεται η ιεραρχική δομή όταν υπάρχει στενό εύρος ελέγχου; Υψηλή ιεραρχική δομή (μεγάλος αριθμός ιεραρχικών επιπέδων).
Πώς ονομάζεται η ιεραρχική δομή όταν υπάρχει μεγάλο εύρος ελέγχου; Πεπλατυσμένη ιεραρχική δομή (μικρός αριθμός ιεραρχικών επιπέδων).
Τι προβλήματα προκαλεί το στενό εύρος ελέγχου; Το στενό εύρος διοίκησης αυξάνει τα ιεραρχικά επίπεδα, αυξάνει τον αριθμό των προϊσταμένων, αυξάνει το διοικητικό κόστος, δυσκολεύει την επικοινωνία από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα και δημιουργεί δυσκαμψία στην οργάνωση.
Ποιο εύρος ελέγχου προτιμάται; Το στενό ή το μεγάλο; Προτιμάται το μεγάλο εύρος ελέγχου το ώστε ένας προϊστάμενος να μπορεί να διοικεί αποτελεσματικά.
Τι εννοούμε ομαδοποίηση των θέσεων εργασίας; H ομαδοποίηση είναι η συγκέντρωση των διάφορων θέσεων εργασίας σε ομάδες, υποτμήματα και τμήματα, ξεκινώντας από τις θέσεις του εκτελεστικού έργου.
Τι εννοούμε τμηματοποίηση μιας επιχείρησης; Η τμηματοποίηση είναι η διαίρεση της επιχείρησης, ξεκινώντας από το σύνολό της και καταλήγοντας στις θέσεις εργασίας.
Ποια είναι τα θεμελιώδη κριτήρια για την τμηματοποίηση μιας επιχείρησης; 1. Αλληλεξάρτηση των θέσεων εργασίας ή λειτουργιών ή δραστηριοτήτων 2. Εξειδίκευση 3. Αξιοποίηση πόρων 4. Αποτελεσματικότητα διοίκησης - ελέγχου
Ποια είδη τμηματοποίησης υπάρχουν; 1. Τμηματοποίηση κατά λειτουργία 2. Τμηματοποίηση κατά προϊόν ή υπηρεσία 3. Γεωγραφική Τμηματοποίηση 4. Μικτή τμηματοποίηση
Ποια είναι η έννοια της τμηματοποίησης κατά λειτουργία; H τμηματοποίηση κατά λειτουργία βασίζεται στις επιχειρησιακές λειτουργίες. Οι θέσεις εργασίας που το έργο τους αφορά στην ίδια επιχειρησιακή λειτουργία τοποθετούνται στο ίδιο τμήμα ή υποτμήμα.
Σε ποιες επιχείρησεις είναι κατάλληλη η τμηματοποίηση κατά λειτουργία; Μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με όμοια τεχνολογικώς και εμπορικώς προϊόντα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τμηματοποίησης κατά λειτουργία; Με την τμηματοποίηση κατά λειτουργία επιτυγχάνεται αξιοποίηση πόρων μέσω οικονομιών κλίμακας και συνέργειας.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τμηματοποίησης κατά λειτουργία; 1. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μετρηθεί μόνο σε επίπεδο συνόλου επιχείρησης και ο έλεγχος της συμβολής του κάθε τμήματος είναι δύσκολος 2. Με την εξειδίκευση των τμημάτων δημιουργούνται συχνά στεγανά και συγκρούσεις, που είναι σε βάρος της συνεργασίας και του συντονισμού τους.
Ποια είναι η έννοια της τμηματοποίησης κατά προϊόν ή υπηρεσία; H τμηματοποίηση κατά προϊόν ή υπηρεσία βασίζεται σε ένα προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι θέσεις εργασίας που το έργο τους απαιτεί την παραγωγή και διάθεση ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή ομάδας συγγενών προϊόντων (ή υπηρεσιών), τοποθετούνται στο ίδιο τμήμα ή υποτμήμα.
Σε ποιες επιχείρησεις είναι κατάλληλη η τμηματοποίηση κατά προϊόν ή υπηρεσία; Μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, που διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά προϊόντα ή υπηρεσίες, από άποψη τεχνολογίας, παραγωγής και αγοράς.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τμηματοποίησης κατά προϊόν ή υπηρεσία; 1. Επιτυγχάνεται μείωση του εύρους των γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτούν τα περισσότερα διαφορετικά προϊόντα 2. Είναι πιο εύκολη η διοίκηση ενός τμήματος ή τομέα από ένα διοικητικό στέλεχος. 3. Αποτελεσματικός συντονισμός όλων των πληροφοριών, αποφάσεων και ενεργειών, που αφορούν στο ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, αφού όλες αυτές βρίσκονται στο ίδιο τμήμα και κάτω από τον ίδιο μάνατζερ 4. Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων 5. Ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ των τμημάτων ή των στελεχών διάφορων ειδικοτήτων λόγω της κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας 6. Εύκολη μέτρηση του αποτελέσματος και του κέρδους του κάθε τμήματος και, κατά συνέπεια, εύκολος έλεγχος των υπευθύνων 7. Προετοιμασία στελεχών γενικού μάνατζμεντ, δηλαδή με γνώσεις και ικανότητες στις διάφορες επιχειρησιακές λειτουργίες (παραγωγή, μάρκετινγκ, οικονομική, προσωπικό κ.λπ.) 8. Καλύτερη μελέτη, γνώση, παρακολούθηση και προσαρμογή στις εξελίξεις της αγοράς 9. Καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τμηματοποίησης κατά προϊόν ή υπηρεσία; Απαιτεί από ένα διοικητικό στέλεχος εύρος γνώσεως και ικανοτήτων, που να καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες, όπως παραγωγή, μάρκετινγκ, πωλήσεις, οικονομικό, προσωπικό.
Ποια είναι η έννοια της γεωγραφικής τμηματοποίησης; H γεωγραφική τμηματοποίηση βασίζεται στην περιοχή που λαμβάνουν χώρα οι διάφορες δραστηριότητες. Οι θέσεις εργασίας που το έργο τους αφορά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, τοποθετούνται στο ίδιο τμήμα ή υποτμήμα.
Σε ποιες επιχείρησεις είναι κατάλληλη η γεωγραφική τμηματοποίηση; Μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, των οποίων οι δραστηριότητες είναι γεωγραφικά διασκορπισμένες.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής τμηματοποίησης; 1. Καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων μιας γεωγραφικής περιοχής, με αποκέντρωση των αποφάσεων 2. Μείωση του κόστους μεταφοράς 3. Εστίαση της προσοχής των προσπαθειών στην κάθε περιοχή 4. Καλύτερη παρακολούθηση και καλύτερη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της λόγω των τοπικών στελεχών 5. Πιο εύκολη μέτρηση των αποτελεσμάτων του υπεύθυνου τμήματος για κάθε περιοχή
Ποια είναι η έννοια της μικτής τμηματοποίησης; H μικτή τμηματοποίηση βασίζεται σε περισσότερα από ένα κριτήρια ή μορφές τμηματοποίησης.
Ποιες λειτουργίες θεωρούνται επιτελικές; Επιτελικές λειτουργίες είναι αυτές που έχουν στόχο να προσφέρουν υπηρεσίες στα κύρια τμήματα. Δεν είναι δηλαδή βασικές λειτουργίες. Π.χ. η πληροφορική, η ασφάλεια, η καθαριότητα, η συντήρηση, οι αγορές, οι νομικές υποθέσεις, ζητήματα προσωπικού, μελετών κ.λπ.
Τι εννοούμε ευθύνη; Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχει ο κάτοχος μιας θέσης εργασίας σε μια επιχείρηση να κάνει κάτι. Π.χ. να πάρει μια απόφαση, να εκτελέσει ένα έργο.
Τι εννοούμε εξουσία; Εξουσία είναι το νόμιμο δικαίωμα που διαθέτει το άτομο να κάνει κάτι ή να ασκεί επίδραση πάνω σε άλλα άτομα (νόμιμη δύναμη). Από οργανωτική σκοπιά, η εξουσία είναι το δικαίωμα του κατόχου μιας θέσης εργασίας (προϊστάμενος) να απαιτεί από κατόχους άλλων θέσεων (υφισταμένους) συγκεκριμένες συμπεριφορές, επιδόσεις (π.χ. υλοποίηση καθηκόντων ή στόχων) και να τους διοικεί (αναθέτει καθήκοντα, ελέγχει, αξιολογεί, επιπλήττει, τιμωρεί, καθοδηγεί κ.λπ.).
Τι εννοούμε δύναμη; Δύναμη είναι η δυνατότητα ενός ατόμου να επιβάλλει την επιθυμία του στους άλλους, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους.
Ποιες είναι οι βασικές οργανωτικές αρχές; 1. Κλίμακα εξουσίας 2. Τήρηση ιεραρχικών επιπέδων 3. Αντιστοιχία ευθύνης εξουσίας 4. Ενότητα εντολών ή διοίκησης 5. Απόλυτη ευθύνη
Ποιοι είναι οι μηχανισμοί συντονισμού και ολοκλήρωσης; 1. Αμοιβαία προσαρμογή 2. Άμεση εποπτεία 3. Πρόγραμμα δράσης 4. Τυποποίηση των εργασιών
Show full summary Hide full summary

Similar

To Kill a Mockingbird- Quotes for Scout (Jean Louise)
poppysullivan0
unit 1 f321 chemistry ocr
methmip
Religious Studies- Marriage and the family
Emma Samieh-Tucker
F211- Module 1 Cells, exchange and transport
eilish.waite
Maths
xcathyx99
Spanish foods
JoeBerry99
Physics P1
themomentisover
“In gaining knowledge, each area of knowledge uses a network of ways of knowing.” Discuss this statement with reference to two areas of knowledge_1
shobha nayar pan
Study timetables importance
elena navarro
ASSD QUESTION 2018 True / False with multiple question
Dhiraj Tamang
Siege bank callouts
niklas weckerle