Dundarm

Description

Ziekteleer Flashcards on Dundarm, created by Holly Hulme on 29/04/2013.
Holly Hulme
Flashcards by Holly Hulme, updated more than 1 year ago
Holly Hulme
Created by Holly Hulme about 11 years ago
126
0

Resource summary

Question Answer
Gestoorde galzoutensecretie Chronische galwegenpathologie. Stoornis vd enterohepatische circulatie: door gestoorde absorptie van galzouten in het terminale ileum ontstaat er een verhoogd fecaal verlies van galzouten.
Glutenenteropathie (coeliakie) Gliadine-eiwit, een bestanddeel van gluten aanwezig in meel van tarwe, gerst en rogge, maar niet in meel van boekweit, oefent een toxisch effect uit op de mucosa vd dundarm. Deze beschadiging van de mucosa leidt tot atrofie vd darmvilli ('villusartrofie').
Gevolg van deficiëntie in vitamine K Stollingsstoornissen
Gevolg van deficiëntie in vitamine D Stoornissen in de botvorming.
Gevolg van deficiëntie in vitamine D Stoornissen in de botvorming.
Gevolg van deficiëntie in vitamine A Nachtblindheid
Gevolg van deficiëntie in vitamine E Neurologische stoornissen
Ziekte van Crohn Chronische, granulomateuze ontsteking vh gastro-intestinale stelsel, vooral voorkomend bij jonge mensen. De oorzaak is onbekend; rol van genetische en omgevingsfactoren.
Granulomateuze ontsteking: Aanwezigheid van specifieke ontstekingsletsels of granulomen. Letsels kunnen voorkomen over heel het verloop vd gastro-intestinale tractus, vd mond tot de anus. Er is vooral aantasting vh terminale ileum en vh colon: 'ileitis terminalis', 'colitis'. Extra-intestinale letsels zijn mogelijk.
Algemene kenmerken van de ziekte van Crohn: Er is een transmurale ontsteking vd darmwand, met de volgende kenmerken: # Oedemateuze verdikkingen en ulceraties vd mucosa, leidend tot een radiologisch beeld van cobble stones. # Fibrotische vernauwingen, leidend tot een radiologisch beeld van 'string sign'. # Vergroeiingen met omgevende structuren, leidend tot de vorming van fistels naar darm, huid, blaas, of vagina.
Gevolgen fistelvorming darm-darm Zware malabsorptie bij kortsluiting van een groot deel vd dundarm.
Gevolgen fistelvorming darm-blaas Cystitis, pyelonefritis, pneumaturie
Gevolgen fistelvorming darm-darm Zware malabsorptie bij kortsluiting van een groot deel vd dundarm.
Hydronefrose Ontstekingsmassa veroorzaakt druk op de ureter, wat leidt tot een gestoorde afloop van urine uit de nier en tot uitzetting vd nierkelken en het nierbekken.
Uveitis Zwelling en irritatie van de middelste laag van het oog.
Episcleritis Irritatie en ontsteking vd laag die het oogwit bedekt.
Erythema nodosum Inflammatie van de vetcellen onder de huid.
Pyoderma gangrenosum Aandoening die ervoor zorgt dat weefsel necrotisch wordt, waardoor grote ulcurs ontstaan, meestal op de benen.
Primaire scleroserende cholangitis Een aandoening waarbij de galwegen binnen en buiten de lever chronisch ontstoken zijn.
Oorzaak carcinoïdtumor: Tumor uitgaande van neuro-endocriene cellen, vooral vd appendix en van het terminale ileum. De primaire tumor groeit meestal zeer traag, is lokaal weinig invasief maar kan wel leiden tot darmobstructie.
Oorzaak carcinoïdsyndroom: Het carcinoïdsyndroom treedt op bij metastasering in de lever. Het wordt veroorzaakt door productie van humerale stoffen zoals serotonine en histamine.
Humorale stoffen: Enzymen die zich in vloeistoffen in het lichaam bevinden (bv. bloed). Remmen zelf de pathogeen of activeren andere enzymen/cellen die de pathogeen opruimen.
Oorzaken van maldigestie: - Stoornissen van pancreassecretie: #Chronische pancreatitis #Pancreascarcinoom #Pancreasresectie #Mucoviscidose - Stoornissen van galzoutensecretie - Defect in dundarmmucosa: lactase deficiëntie
Lactase-deficiëntie: Lactase gaat onveranderd naar de colon. Fermentatie door colonbacterie; symptomen van gisting.
Diagnose maldigestie en malabsorptie - Structureel onderzoek (RX en endoscopie van dundarm, pancreas) - Functioneel onderzoek: bloedonderzoek naar tekorten, en faecesvetcollectie
Niet-specifieke ontstekingsletsels: Oedeem Witte bloedcellen
Specifieke ontstekingsletsels: Granulomen met meerkernige reuscel en krans witte bloedcellen.
Symptomen van Ziekte van Crohn: - Chronisch verloop met opstoten en remissies. - Opstoten met wisselende ernst
Medicale behandeling van de ziekte van Crohn: - Rust (hospitalisatie) in actieve fasen - Restenarm dieet >< obstructie - Aanvullen van tekorten - Ontstekingswerende medicatie
Heelkundige behandeling van de ziekte van Crohn: - Bij verwikkelingen of medicaal onbehandelbare toestand. - Rechter hemicolectomie met ileo-transverso-stomie - Rectum-sparende colectomie met ileostomie
Papil van Vater Een kleine opening waardoor de lever en de alvleesklier hun secretieproducten afgeven voor de vertering vh voedsel.
De klep van Bauhin Een sfincter gelegen aan de overgang van het ileum naar het colon. Het verhindert de reflux van coloninhoud naar het ileum en onderhoudt mede de steriliteit van de dundarm.
De sfincter van Oddi De sluitspier rond de papil van Vater. Deze is ontspannen postprandiaal om secreties door te laten voor voedselvertering. Interdigestief is er contractie. Dit bevordert de vulling vd galblaas met gal en zorgt voor het onderhouden vd steriliteit vd galwegen.
Absorptie voedingstoffen jejenum Absorptie vd meeste voedingsstoffen.
Absorptie voedingstoffen ileum Absorptie van vitamine B12 en galzouten.
Absorptiefunctie van villi en microvilli: Vergroot sterk het absorberende oppervlak vd dundarmmucosa.
Steatorroe Vetdiarree. Stinkend, grijs, plakkerig. Veroorzaakt door een gestoorde vertering of absorptie van voedingsvetten.
Diarree Verminderde consistentie vd stoelgang, die minder gevormd tot waterig voorkomt. Te wijten aan verschillende etiologische factoren, variërend van goedaardige aandoeningen tot levensbedreigende ziekten. belangrijkste vormen: osmotische diarree, secretorische diarree, diarree te wijten aan een gestoorde darmmotiliteit en exsudatieve diarree.
Onderdelen en namen voor de verschillende koolhydraten #Zetmeel: glucose-polysacharide # Sucrose: glucose-fructose disacharide # Lactose: glucose-galactose disacharide
Onderdelen en namen vd verschillende lipiden: - Triglyceriden: verbinding van glycerol met 3 vetzuurketens. - Cholesterol - Vetoplosbare vitaminen: A, D, E en K
Proteïnen Aminozuurketens
Te verteren voedingsbestanddelen - Koolhydraten - Lipiden - Proteïnen
Processen en organen die tussenkomen in de vertering: #Digestie: pancreas, lever, dundarmmucosa # Absorptie: Dundarmmucosa # Afvoer naar de lever: Bloedbaan, lymfebaan
Functie pancreas bij vertering Secretie vd pancreasenzymen met amylasen, lipasen en proteasen.
Functie lever bij digestie Secretie van gal waarin galzouten aanwezig zijn. Galzouten zijn detergente moleculen met een hydrofiel, wateroplosbaar kopgedeelte en een hydrofoob, vetoplosbaar staartgedeelte.
Functie dundarmmucosa bij digestie Disacharidasen en peptidasen
Afvoer naar de lever via de bloedbaar: Via de vena mesenterica superior - vena portae.
Stoffen/stappen bij digestie en absorptie: - Vrijzetting van cholecystokinine en secretine. - Pancreasenzymen - Galzouten
Vrijzetting van cholecystokinine en secretine T.g.v. het contact van voedsel en maagzuur met het slijmvlies vh duodenum en jejenum worden twee hormonen, cholecystokinine en secretine, vrijgezet uit de duodenale mucosa.
Cholecystokinine: Leidt a) tot contractie vd galblaas en relaxatie vd sfincter van Oddi, wat de afloop van gal naar het duodenum bevordert, en b) tot secretie vd pancreasenzymern door de acinaire cellen vh pancreas.
Secretine Leidt tot de secretie van bicarbonaat en water door de mucosacellen vd galwegen en de pancreasgangen. Het naar de darm uitgescheiden bicarbonaat is verantwoordelijk voor het neutraliseren van het maagzuur.
Pancreasenzymen - Amylasen zetten koolhydraten of polysachariden om tot disachariden. - Lipasen zetten triglyceriden om tot monoglyceriden en vrije vetzuren. - Proteasen zetten eiwitten om tot oligopeptiden.
Galzouten: vorming van micellen Kleine sferen bestaand uit galzouten. De hydrofiele kopgedeelten vd galzouten vormen een buitenste wateroplosbare mantel die maakt dat de micellen getransporteerd kunnen worden in de waterige darmfase. De hydrofobe, vetoplosbare staarten vormen een lipidenrijk centrum dat geschikt is voor de opname en het transport vd voedingsvetten. Galzouten zorgen dus voor het transport vd voedingsvetten in de waterige dundarmfase.
Galzouten: enterohepatische circulatie Na absorptie vd voedingsvetten in het jejenum worden de overblijvende galzouten in het terminale ileum terug opgenomen en via de superieure mesenterische ader en poortader teruggevoerd naar de lever. Zij worden opgenomen en opnieuw uitgescheiden door de levercellen om terug deel te nemen aan de vetabsorptie.
Vertering van koolhydraten (figuur 6) Complexe koolhydraten of polysachariden worden afgebroken door amylasen afkomstig vh pancreas. De gevormde disachariden worden gesplitst door disacharidasen, enzymen aanwezig in de dundarmmucosa, tot monosachariden. Deze eenvoudige suikers, vooral glucose, worden opgenomen door de dundarmmucosa en via de bloedbaan naar de lever gevoerd.
Dundarmmucosa bij digestie en absorptie: - Disacharidase-enzymen zetten de gevormde disachariden om tot monosachariden. - Peptidase-enzymen zetten oligopeptiden om tot dipeptiden en aminozuren. - De aldus gevormde eenvoudige moleculen, monosachariden, aminozuren, vrije vetzuren en monoglyceriden kunnen worden opgenomen door de dundarmmucosa.
Specifieke transportsystemen i.f.v. digestie en absorptie: Op de dundarmmucosa bestaan er specifieke transportmechanismen die verantwoordelijk zijn voor de opname vd verschillende voedingsbestanddelen.
Vetten i.f.v. digestie en absorptie: In de dundarmmucosacellen treedt er opnieuw synthese op van triglyceriden, uitgaande vd opgenomen monoglyceriden en vrije vetzuren. De gevormde triglyceriden en ook cholestrol worden ingebouwd in lipoproteïnen, de zogenaamde chylomicronen.
Wat wordt via de bloedbaan naar de lever getransporteerd? - Monosachariden - Dipeptiden en aminozuren
Wat wordt via de lymfewegen en bloedbaan naar de lever getransporteerd? - Cholemicronen worden getransporteerd, 1st via lymfewegen, dan via bloedbaan. - Tijdens transport in de bloedbaan worden de triglyceriden, ingebouwd in de chylomicronen, terug afgebroken tot vrije vetzuren door een lipoproteïnelipase-enzym aanwezig in het bloed. Deze vetzuren worden ingebouwd in triglyceriden. In het spierweefsel kunnen zij gebruikt worden als energiebron. - Resterende chylomicronenresten, ontdaan van triglyceriden en rijk aan cholesterol, worden afgevoerd naar en opgenomen door de lever.
Paralytische ileus Vorm van darmobstructie of ileus, gekenmerkt door de afwezigheid van darmperistaltieken en in de afwezigheid ve mechanische oorzaak van obstructie.
Mechanische ileus: Vorm van darmobstructie veroorzaakt door een afsluiting vh darmlumen, hetzij vd dundarm, hetzij vd dikdarm. Oorzaken: Obstruerend darmletsel, intrinsiek darmletsel, of extrinsiek darmletsel.
Volvulus Steeldraaiing van een darmlis rond zijn eigen as.
Diverticulitis Wanneer een divertikel ontstoken of geïnfecteerd raakt.
Gastrectomie Gestoorde menging vh voedsel met de pancreas- en galsecreten.
Gestoorde pancreassecretie - Chronische pancreatitis, - Pancreatectomie, - Mucoviscidose
Show full summary Hide full summary

Similar

Diabetes mellitus
Holly Hulme
Obesitas
Holly Hulme
Ptt Bloed en Lymfeklieren
Holly Hulme
Cardiovasculair en pulmonaal stelsel: Inleiding
Holly Hulme
Diabetes Mellitus
Holly Hulme
Dundarm
Holly Hulme
Exam reviews
Holly Hulme
Peritoneum
Holly Hulme
Peritoneum
Holly Hulme
Cardiovasculair en pulmonaal stelsel: Inleiding
Holly Hulme
UNIT 1 DIGITAL MEDIA SECTORS AND AUDIENCES
carolyn ebanks