Gereedschappen Techniek

Description

Gereedschappen voor techniek brugklas en 2de klas havo
Nathalie Jong
Flashcards by Nathalie Jong, updated more than 1 year ago
Nathalie Jong
Created by Nathalie Jong over 7 years ago
15
0

Resource summary

Question Answer
Bankhammer Meestal gebruik je bij het vak techniek een bankhamer. Met een bankhamer sla je spijkers in hout. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten.
Liniaal Met een liniaal meet je korte afstanden. Een liniaal gebruik je bij het meten van technische tekeningen. Begin bij het meten bij de 0.
Kapzaag Voor het zagen van balken en latten. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splinters. Door de versterkte rug (de kap) kun je heel nauwkeurig recht zagen. Bij het zagen met een kapzaag gebruik je vaak een verstekbak.
Winkelhaak Met een winkelhaak meet je of een hoek haaks is. Haaks is een hoek van 90 graden. Een winkelhaak gebruik je ook voor het afteken van hout. Een blokhaak gebruik je voor het afteken van metaal of kunststof.
Schuifmaat Met een schuifmaat kun je heel nauwkeurig meten. Je meet de diepte; de binnendiameter en de buitendiameter. Om heel precies te meten gebruik je de nonius van de schuifmaat.
Kraspen Een kraspen gebruik je voor het aftekenen van metaal. Door de scherpe punt kun je heel nauwkeurig werken. Voor het meten gebruik je eenmaatlat. Gebruik een kraspen nooit om een put te slaan in metaal. Gebruik hiervoor een centerpons.
Waterpas Meestal meet je met een waterpas of een voorwerp precies horizontaal of vertikaal staat. Bij sommige waterpassen kun je ook onder een hoek van 45 graden meten.
Centerpons Met een centerpons sla je een putje in metaal. Zo kun je nauwkeurig boren. Zet de centerpons op de juiste plaats en sla een maal hard met een bankhamer op de kop van de centerpons. Sla nooit meer dan een keer. Elke volgende keer onstaat er op een andere plaats een putje.
Junior Metaalzaag Deze kleine zaag gebruik je voor metaal (hout kan ook). Door de fijne vertanding kun je nauwkeurig werken en heb je weinig kans op splintervorming. Om dik metaal te zagen gebruik je een metaalzaag.
Verstekzaag Een verstekzaagmachine gebruik je voor het zagen van balken en latten. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splinters. Omdat je de zaag in elke willekeurige hoek vast kunt zetten kun je zeer nauwkeurig werken.
Bankschroef Met een bankschroef zet je materiaal vast. Zo kun je veilig en gemakkelijk werken. Mag het materiaal niet beschadigen? Gebruik spanplaatjes.
Priem Met een priem steek je een gat in hout. Zo kun je gemakkelijk spijkeren of schroeven. Bij zacht hout druk je met je hand de priem in het hout. Bij hard hout gebruik je een hamer.
Rondbektang Met deze tang buig je metaaldraad in ronde vormen. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weing kracht te gebruiken.
Houtboor Een houtboor heeft een scherpe centerpunt. Hierdoor kun je nauwkeurig boren. Gebruik deze boor alleen voor hout. Zet de boor vast in de boorkop.
Machineklem of Spanklem Met een machineklem zet je materiaal vast. Zo kun je veilig boren. Past het materiaal niet in de klem gebruik dan een griptang.
Zijkniptang Met een zijkniptang knip je metaaldraad af. Houd de tang aan het eind van het handvat vast. Zo hoef je weing kracht te gebruiken. Moet je heel dik metaaldraad knippen gebruik dan een hefboomplaatschaar.
Soldeerbout Met een soldeerbout en tin bevestig je metaal aan elkaar. Bij het solderen van elektronica gebruikt je soldeertin met harskern. Je hoeft dan geen vloeimiddel te gebruiken.
Duimstok Met een duimstok meet je grote afstanden. De duimstok is 1 meter lang. Een duimstok gebruik je meestal bij het meten van hout. Begin bij het meten vooraan de stok.
Kunststofhamer Met een kunststofhamer bewerk je metaalplaat. Door de zachte kop beschadig je het materiaal niet. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kun je meer kracht zetten.
Handzaag Voor het zagen van balken en plaatmateriaal gebruik je een handzaag. Door de grote vertanding heb je meer kans op splinters.
Kolomboormachine Met een kolomboor boor je gaten in materiaal. Voor elk materiaal zijn er andere boren. De boor zet je vast in de boorkop en je werkstuk in de machineklem. 1 Boorkop. 2 Machineklem. 3 Boren. • Zet je werkstuk vast in een machineklem. • Draag een veiligheidbril. • Bind lang haar in een staart. • Laat je niet afleiden.
Combinatietang Een combinatietang heeft 3 functies. Gebruik de tang bij: • het buigen van metaal • het knippen van metaaldraad • monteren van bouten en moeren
Hefboomplatenschaar Met een hefboomplaatschaar knip je metaalplaat of dik metaaldraad af. Door de lange arm kun je veel kracht zetten. Plaatmateriaal knip je met de bek van de plaatschaar. Metaaldraad knip je met de zijkant van de plaatschaar.
Striptang Met een striptang verwijder je de isolatie van stroomdraad. Je gebruikt de striptang bij het monteren van een stekker. Met de schroef op de tang stel je de juiste snijdiepte in.
Figuurzaag Voor het zagen van gebogen lijnen in triplex of kunststof gebruik je een figuurzaag.
Platbektang Met deze tang buig je metaaldraad in rechte hoeken. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weing kracht te gebruiken.
Kruiskopschroevendraaier Met deze tang buig je metaaldraad in rechte hoeken. Gebruik de tang als een hefboom. Zo hoef je weing kracht te gebruiken.
Veiligheidsbril Bij het werken met machines gebruik je altijd een veiligheidsbril. De glazen bestaan uit slagvast kunststof. Zo bescherm je je ogen tegen tegen het wegspringen van kleine stukjes hout, metaal of kunststof. Het dragen van een veiligheidsbril bij het gebruik van machines is verplicht; ook als je een bril draagt.
Show full summary Hide full summary

Similar

ExamTime Quick Guide to Getting Started
Andrea Leyden
GoConqr Quick Guide to Getting Started
Andrea Leyden
MODE, MEDIAN, MEAN, AND RANGE
Elliot O'Leary
New Possibilities with ExamTime's Flashcard Maker
Andrea Leyden
Making the Most of GoConqr Flashcards
Sarah Egan
General questions on photosynthesis
Fatima K
CITAÇÕES DE GRANDES FILÓSOFOS
miminoma
Flashcards for CPXP exam
Lydia Elliott, Ed.D
GoConqr Getting Started Guide
Norman McBrien
Theories of Religion
Heloise Tudor
A-LEVEL ENGLISH LANGUAGE : Key Theorists
Eleanor H