La literatura religiosa i moralitzant dels segles XIV i XV

Description

Mind Map on La literatura religiosa i moralitzant dels segles XIV i XV, created by Oriol Fernandez on 08/05/2015.
Oriol Fernandez
Mind Map by Oriol Fernandez, updated more than 1 year ago
Oriol Fernandez
Created by Oriol Fernandez almost 8 years ago
203
1

Resource summary

La literatura religiosa i moralitzant dels segles XIV i XV
 1. Francesc Eiximenis
  1. Va néixer a Girona al voltant de l’any 1330 en una família ciutadana benestant dedicada al comerç.De petit entrà a l’orde franciscà i 20 anys desprès va ser ordenar sacerdot. Va viatjar molt per Europa visitant universitats i convents. Va ser un escriptor molt fecund, prolífic, que amb la serva obra va voler posar a l’abast del poble no culte el saber cristià acumulat a les universitats, monestirs i convents de l’Edat Mitjana. El caràcter dels seus escrits fou didàctic i popular, i per aquesta raó va ser un autor famós i molt llegit
   1. Les obres més importants escrites en català foren Lo cristià, Llibre dels àngels i Llibre de les dones.
    1. Lo cristià: Escrit entre 1379 i 1392. És l’obra més extensa i ambiciosa d’Eiximenis. Es tracta d’un vastíssim tractat enciclopèdic sobre el dogma i la moral cristianes. Havia de tenir 13 llibres o parts, de les quals només ens n’han arribat 4 (Primer, Segon, Tercer i Dotzè).
     1. Llibre dels àngels: Escrit l’any 1392, és un tractat sobre la naturalesa, les classes i els atributs dels àngels fet amb la intenció de propagar-ne el seu culte i veneració.
      1. Llibre de les dones: Escrit l’any 1396. Manual per a l’educació de la dona cristiana.
    2. Sant Vicent Ferrer
     1. Nascut a Valencia l’any 1350. El 1367 va ingressar a l’orde dels dominics. El 1394, quan el cardenal Pere de Luna és elegit papa d’Avinyò, Sant Vicent Ferrer va ser cridat a la cort papal d’Avinyò i és nomenat confessor i capellà domèstic. . Al 1399, va començar la seva tasca com a predicador, la qual cosa el va fer universalment popular. És amb els sermons que es va fer un lloc en la literatura catalana. Com a predicador va continuar gaudint del favor i la protecció dels poderosos, i va ser consultat en els conflictes polítics, en els esdeveniments històrics més importants. La seva tendència era posicionar-se al costat dels més poderosos. Va morir a Bretanya l’any 1419.
      1. Com a predicador va recórrer el nord d’Itàlia, Suïssa, Flandes, França, el País Basc, Galicia, Castella, els Països Catalans, Andalusia, Occitània i Bretanya. Aquest itinerari el feia acompanyat d’una massa de penitents integrada per diversos centenars de persones de tota classe, condició i nacionalitat coneguda amb el nom de “La Companyia”. Aquestes persones anaven amb ell i vivien de caritat i feien penitencia. Predicava en espais oberts. De Sant Vicent Ferrer se’n conserven 280 sermons que eren copiats al dictat per clergues i puristes de la seva Companyia i després eren resumits. Sempre predicava en català i tot i així era entès per tothom.
     2. Anselm Turmeda
      1. Va néixer a ciutat de Mallorca entre el 1352 i el 1355. De jove va ingressar a l’orde franciscà.Quan tenia aproximadament 35 anys, va marxar cap a Tunis, i per influència del seu antic mestre Nicolau Martel de Bolonya, va renegar del cristianisme i es va convertir a l’ islam.
       1. Podríem destacar:
        1. Llibre de bons amonestaments (1396), que és una obra en vers que consisteix en un conjunt de consells morals força materialistes, individualistes i cínics.
         1. Disputa de l’ase (1417-1418) és l’obra més important i extensa de Turmeda. Tracta sobre la natura i noblesa dels animals, i està escrita en prosa. Té la forma d’una discussió entre un ase i l’autor. Turmeda intenta demostrar la superioritat de l’home sobre l’animal. L’ase li refuta tots els arguments excepte l’últim, segons el qual el fill de Déu es va encarnar en una figura humana. L’obra té un caràcter irònic i reflecteix l’escepticisme radical de l’autor. És una obra més aviat anticlerical.
          1. Cobles de la divisió del regne de Mallorca (1396) és un relat al•legòric sobre la situació política de l’illa de Mallorca.
        Show full summary Hide full summary

        Similar

        Higher Level Economics
        Jim hammerton
        PHYSICS P1 1
        x_clairey_x
        Chemical Symbols
        Keera
        ICT Revision 2014
        11RaceyG
        Biological Psychology - Stress
        Gurdev Manchanda
        GCSE AQA Biology 1 Adaptations, Competition & Environmental Change
        Lilac Potato
        Truman Doctrine, Marshall Plan, Cominform and Comecon
        Alina A
        Chemistry GCSE Review - States of Matter, Particles, Atoms, Elements, Compounds and Mixtures
        Morgan Overton
        Salesforce Admin 201 Test Chunk 4 (91-125)
        Brianne Wright
        1PR101 2.test - Část 5.
        Nikola Truong
        Core 1.4 Developments in Modern and Smart Materials
        T Andrews