Az olasz egység létrejötte

Mariann Takács
Mind Map by Mariann Takács, updated more than 1 year ago
Mariann Takács
Created by Mariann Takács over 5 years ago
57
0

Description

Az egységes Olaszország kialakulását követi nyomon a gondolattérkép. A kis fülekre kattintva érhetők el a fontosabb információk.

Resource summary

Az olasz egység létrejötte
1 1860.- TORINO

Annotations:

  • A parlament kikiáltotta az Olasz Királyságot. Olaszország első fővárosa Firenze lett.
1.1 II. VIKTOR EMANUEL

Annotations:

  • II. Viktor Emanuel 1849-1861-ig az utolsó szárd-piemonti király. 1861-től ezen a néven az egyesített Olasz Királyság első uralkodója.
2 GIUSEPPE GARIBALDI

Annotations:

  • 1860 májusában mintegy 1000 önkéntessel partra szállt a sziciliai Marsalánál. Felszabadította a Nápoly-.szicíliai Királyságot, elüldözte a Bourbon uralkodót. A felszabadított területeket átadta II. Viktor Emanuelnek. Seregében több magyar tiszt is szolgált, pl. Türr István.
3 1859. Szárd-piemonti-francia-osztrák háború

Annotations:

  • Cavour jól tudta, hogy az egységes olasz állam létrehozásához erős szövetségesre van szüksége. Sikerült megnyernie ügyének III. Napóleon francia uralkodót. Vele szövetségben vívta meg osztrákok elleni háborúját.
3.1 Solferino

Annotations:

  • A solferinoi véres csatában az osztrákok megsemmisítő vereséget szenvedtek. Az ezt követő villafrancai békében Ausztria lemondott Lombardiáról Franciaország javára. Franciaország átengedte ezt a területet Piemontnak, cserébe megkapta Savoyat és Nizzat.
  • A solferinoi csata után látva a sebesültek szenvedését egy svájci üzletember javasolta egy nemzetközi szervezet létrehozását a háborús sérültek ellátására. Így jött létre a vöröskereszt.
4 CAMILLO CAVOUR

Annotations:

  • Camillo Cavour a Szárd-Piemonti Királyság miniszterelnökeként jelentős szerepet játszott az egységes Olaszország létrehozásában. III. Napóleonnal szövetségben kirobbantotta a piemonti-francia.osztrák háborút, amely megtörte Ausztria hatalmát az észak-itáliai területeken. Az egyesült Olasz Királyság első miniszterelnöke, külügyminisztere 1861-ben bekövetkezett haláláig.
5 Itália földrajzi fogalom

Annotations:

  • Az itáliai félszigeten a Római Birodalom bukása óta nem volt egységes állam. Az észak-itáliai államok zöme a Habsburg Birodalom fennhatósága alatt állt. Délen, a Nápolyi Királyságot a Bourbonok irányították. Az északon elhelyezkedő Szárd-Piemonti Királyság modern alkotmányos monarchia.
  • Hátráltatja a fejlődést az egységes gazdaság, infrastruktúra hiánya. Erősödik az olaszok identitás tudata. egység igénye.
5.1 Egység igénye
Show full summary Hide full summary

Similar

Olaszország
Mariann Takács
Olaszország egyesítése
Mariann Takács
Dida Storia 2: Cavour
Beppe Siragusa
UNIFICAÇÃO ALEMÃ
Nathalia Joia
The Digestive System
cian.buckley
Biology AQA 3.1.3 Cells
evie.daines
EBW: Onderwerp 1, Gr7 (KABV)
mvloch
Circle Theorems
I Turner
Mind Maps with GoConqr
Elysa Din
2PR101 1.test - 1. část
Nikola Truong
Potencias y conflictos
Diana Rey