CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS

adrian segovia
Mind Map by adrian segovia, updated more than 1 year ago
adrian segovia
Created by adrian segovia about 5 years ago
0
0

Description

optativa
Tags

Resource summary

CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
1 Perquè conservem els aliments?
1.1 és un conjunt de processos que es fan en les diferents parts de la cadena de producció, transport, venda i consum per a garantir la vida i la higiene dels aliments. Es parteix de la idea inicial que els aliments són productes peribles i que cal assegurar certes condicions i fer certs tractaments perquè sigui possible la seva conservació.
2 Per una bona conservació cal:
2.1 Fer el metode que calgui per conservar aquell aliment, i no ferli res mes fins al moment que l'anem a consumir
3 Per què els aliments es fan malbé?
3.1 L'existència de microorganismes a l'ambient i al mateix aliment fa que aquests actuin descomposant-lo. Això provoca que l'aliment alteri les seves propietats o es podreixi. Els fongs i els bacteris són aquests microorganismes.
3.1.1 Fongs
3.1.1.1 Creixen sobre els aliments produint l'aparició del típic florit de la fruita o el pa. Això fa que aquests aliments no siguin aptes pel consum.
3.1.1.1.1 Metodes
3.1.1.1.1.1 Dessecació: Consisteix a deshidratar els aliments. No tots els aliments accepten aquest tractament, però el fet de quedar sense aigua fa que els microorganismes que el fan malbé no s'hi puguin desenvolupar. Aquest tractament és el que es fa al bacallà, i així pot mantenir-se en bon estat prou temps.
3.1.1.1.1.2 Salaó: La base de funcionament d'aquesta tècnica és similar a la de la dessecació. La sal és molt hidrofílica, i absorbeix tota l'aigua que hi ha als teixits fent que sigui molt difícil que els microorganismes proliferin sobre l'aliments salat. El pernil salat, es conserva amb aquesta tècnica.
3.1.1.1.1.3 Fumatge: Com en les altres tècniques el que s'intenta és impedir durant un temps més o menys llarg l'acció dels microorganismes sobre els aliments als quals s'aplica la tècnica del fumatge. Tots hem tastat el salmó fumat, que ha estat sotmés a l'acció del fum eliminant possibles microorganismes.
3.1.1.1.1.4 Refrigeració: És el mètode més utilitzat a casa per fer durar més els aliments que comprem. Consisteix a mantenir en fred els aliments per fer que l'acció de fongs i bacteris sigui més lenta. Aquesta tècnica permet conservar els aliments uns quants dies en bones condicions, abans de consumir-los.
3.1.1.1.1.5 Congelació: És molt més efectiva que la refrigeració. Els congelador de casa guarda l'aliment a uns 10ºC sota zero. L'acció microbiana a aquesta temperatura és quasi nula. Els aliments ultracongelats aguante molt de temps, però si la cadena de fred es trenca o bé es consumeixen o bé es llencen.
3.1.1.1.1.6 En que consisteix?
3.1.1.1.1.6.1 En fer que els aliments durin molt més que si no estiguessin conservats, i tractats en aquests procesos
3.1.1.2
3.1.2 Bacteris
3.1.2.1 Els bacteris són també responsables de la putrefacció dels aliments, que consisteix en degradar les proteïnes de l'aliment fent-lo no apte pel consum. També poden transformar components dels aliments de tal manera que en canvien les propietats.
3.1.2.2
Show full summary Hide full summary

Similar

CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
claudyaeg02
CÁLCULO DE ÍNDICES REACTIVOS Y PROACTIVOS
Andrs
SOLAR SYSTEM
Marian Ruiz
1. EL REGNE DE LES PLANTES
mariosplays
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
paula sanchez cabrera
3. EL REGNE DELS FONGS
mariosplays
Glops d'ortografia.
Carlota García
BIOTECNOLOGIA
Maia Sáez Lillo
Tema 5: L'estructura dels ecosistemes.
vicalfra
4. LES GIMNOSPERMES
mariosplays
Investigacion accion
Alejandro Alvarez