Константин Величков

Description

Живот и дело на Константин Величков
Iliana Ilieva-Dabova
Note by Iliana Ilieva-Dabova, updated 9 months ago
Iliana Ilieva-Dabova
Created by Iliana Ilieva-Dabova over 9 years ago
302
0

Resource summary

Page 1

  Константин Величков          1855 – 1907  

Стихосбирката „Цариградски сонети” излиза през 1899 г. като издание на софийския книжар Д. Голов. През същата година книгата претърпява още две издания, които обаче са просто препечатки или по-скоро допълнителен тираж. Една година по-късно стихосбирката е преведена на чешки език. Величковите „Цариградски сонети” са приети с внимание от българската културна общественост. Отзиви се появяват в най-известните списания, написани от видни поети и литератори: в сп. „Надежда” от Иван Вазов; в сп. „Мисъл” от Пенчо П. Славейков; в „Периодическо списание” от Ал. Теодоров-Балан и др. В началото на стихосбирката стои посвещение: „На свещената памет на своите родители посвещава труда си признателният им син.” Повечето от сонетите на Величков са запечатали впечатления и настроения от периода на доброволното му изгнаничество в Цариград, остров Халки (1893–1894), а останалите са писани в края на 80-те години, когато той е в Италия. Това е причината стихосбирката да се дели на дяловете „Цариградски сонети” и „Италиански сонети”. Част от сонетите на К. Величков са обнародвани в периодичния печат преди отпечатването на стихосбирката „Цариградски сонети”. Негов трибун са сп. „Денница”, сп. „Изкуство”, сп. „Библиотека Свети Климент” и др.

Блести небето Блести небето, като че празнува,изпъстрено с елмазните звезди.Отникъде ни шум, ни се глас чува:душата трепти развълнувана. Трепти и чака някакви чудеснимелодий сладостно да прозвучатот гласове, от арфи неизвестни,кои ще чуй земята първи път. Но чака суетно и с жалба святаобръща се към светлите зари:тоз трепет, с кой поглеждам в небесата, вам мойта тайна не ли ви откри?Защо тъй мълком като непознатаме гледате, о, сяйни ми сестри?

 АД                  Данте Алигиери                    превод: Константин ВеличковСЪДЪРЖАНИЕ. Поетът, след като се е бил лутал цяла нощ в един гъст и тъмен лес, в който се е бил изгубил, намира се при изгрев слънце в подножието на една могила. Кога захваща да се изкачва по нея, явяват се отпреде му три хищни звяра, които му препречват пътя Уплашен, той се готви да се върне назад, кога пред него се представя духът на Виргилия, който го ободрява и му обещава да го спаси от опасност, след като го заведе в царството на мъртвите, в Ада най-първо, а после в Чистилището, отдето след това по стъпките на друг водач ще се възкачи в Рая.На попрището жизнено в средатанамерих се в лес тъмен по зла чест,че правий път сбъркал бях в мрачината. Тъй буен, див и гъст бе тоя лес,че спомня ли го, цял ме мраз побива:при грозний страх, с кой пълни ме до днес, смъртта дори едва е по-горчива;но зарад благото, кое добих,ще кажа що видях в таз местност дива...

Show full summary Hide full summary

Similar

Раждането на Второто българско царство
Iliana Ilieva-Dabova
Раждането на Второто българско царство
Iliana Ilieva-Dabova
Literature
Emma Madden
American West - Key Dates
Rachel I-J
HRCI Glossary of Terms O-Z
Sandra Reed
Haemoglobin
Elena Cade
History - Treaty of Versailles
suhhyun98
B1.1.1 Diet and Exercise Flash Cards
Tom.Snow
Compensation and Benefits PHR Study Guide
Cari Hawthorne
Language Analysis
Connie Theobald
1PR101 2.test - Část 2.
Nikola Truong