Трифоновден-Трифон Зарезан

Description

Note on Трифоновден-Трифон Зарезан, created by marsies marsies on 01/02/2015.
marsies marsies
Note by marsies marsies, updated more than 1 year ago
marsies marsies
Created by marsies marsies about 9 years ago
110
0

Resource summary

Page 1

Според църковният календар на Българската Православна църква-1 февруари е Трифоновден или Трифон Зарезан.Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците. Светецът е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празникът в негова чест е известен и като Трифон Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато започва резитбата на лозята.Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.

Християнски светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.Едва на 17 години си спечелва голяма слава,защото излекувал дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва враг на християните. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Все още много хора предпочитат да празнуват на 14 февруари.На този ден един католически празник започва да намира място и у нас в празничния календар-Свети Валентин.Младите хора го харесват.И двата празника носят топлота.

Трифон бил прочут лозар. Като всеки мъж през зимата редовно си попийвал винце – “защото е полезно”. Минали четиридесет дни от Коледа и той отишъл на лозе, хем да го зареже, хем и жена му да не му измисли някоя къщна работа. Минала Света Богородица с младенеца на ръце. Тя отивала да му чете молитва в църква по случай навършване на 40 дни от раждането. Запътила се към Рай манастир при средновековен град Червен, та минала край Трифон "Колайгеле, майсторе", поздравила го Богородица. Трифон се стреснал и нали бил подпит, казал й обидни думи. Тя преглътнала обидата и му се заканила люто "Носа ще си отрежеш ти заради тия приказки". Като минала през селото, Богородичка казала на жена му: "Бульо Трифонице, отивай на лозето, че мъжа ти си отряза с косера/ножицата/ носа. Да го превържеш". Хукнала жената и гледа - Трифон си е с цял нос, реже с косера лозето и си свирука песни, докато отпива от една бъклица. Съпругата му му казала за какво е дошла, а той й се ядосал: "Как ще съм го отрязал, като държа косера обърнат надолу, а не нагоре!" И за да й покаже, обърнал косера, замахнал и неволно отрязал върха на носа си. Затова го наричат "Зарезан" и на иконите е изобразяван с косер в ръка.

Show full summary Hide full summary

Similar

Characteristics and Climate of a hot desert
Adam Collinge
Suffragettes and Suffragists
Amula
Chemistry Equations / Maths
Georgia B
BIOLOGY B1 3
x_clairey_x
George- Of mice and men
Elinor Jones
Command or Process Words for Essay Writing
Bekki
Biology B1
Phoebe Drew
Unit 2 flashcards
C R
General questions on photosynthesis
Fatima K
Phrasal Verbs
Felipe Veintimilla
1PR101 2.test - Část 3.
Nikola Truong