Az olasz egység létrejötte

Description

Ezzel a tananyaggal az egységes Olaszország kialakulása követhető nyomon. A tananyag elsajátítása után gyakorolható is.
Mariann Takács
Slide Set by Mariann Takács, updated more than 1 year ago
Mariann Takács
Created by Mariann Takács over 8 years ago
112
0

Resource summary

Slide 1

    Az olasz egység kialakulása
    Caption: : Nézd meg figyelmesen a filmet, majd olvasd el a többi oldalon lévő információt, és végezd el a gyakorló feladatokat! Sok sikert! https://www.youtube.com/watch?v=0wRICe9-tAI http://zanza.tv/tortenelem

Slide 2

      A félsziget északi részén és Szardínia szigetén volt található a Szárd–Piemonti Királyság, amely modern alkotmányos monarchia volt, uralkodója II. Viktor Emánuel.Lombardia és Velence, két gazdag tartomány, Ausztria fennhatósága alá tartozott. Közép-Itália kisállamai gazdaságilag fejlett területek voltak és zömében osztrák befolyás alatt álltak. A Pápai Államot a pápa irányította. A félsziget déli részén fekvő Szicíliai és Nápolyi Királyság a Bourbonok által uralt szegény, feudális jellegű állam volt. Gazdasági téren  hiányzott az egységes piac és infrastruktúra. Ugyanakkor az emberek az Itália területén mindenütt olaszul beszéltek, és összekötötte őket a több évszázados nemzeti identitás. Már az 1848-as itáliai forradalmak egyik jelszava is az egységes Olaszország létrehozása volt, de ezek az elképzelések a forradalmak leverésével meghiúsultak. Úgy tűnt, beigazolódnak a Metternich osztrák kancellár szavai: „Itália nem több, mint földrajzi fogalom.
    Itália a XIX. században

Slide 3

    Caption: : Camillo Cavour
     Camillo Cavour: a Szárd-Piemonti Királyság miniszterelnöke (1852-1861) állt  a nemzeti egység létrehozásának élére.   Tudta, hogy a nemzeti mozgalom csak egy európai nagyhatalom            támogatásával lehet sikeres. Szövetséget kötött III. Napóleon francia császárral. A katonai támogatásért Savoya és Nizza átengedését kérték a franciák

Slide 4

    Caption: : II. Viktor Emanuel
    Piemont háborút provokált az osztrákokkal szemben, akik 1859-ben Solferinónál súlyos vereséget szenvedtek az egyesült francia–piemonti hadseregtől. A francia császár azonban nem kívánt egy erős államot a szomszédságban, ezért váratlanul békét kötött Villafranca mellett az osztrákokkal.A béke értelmében Piemont csak Lombardiát kapta meg, Velence osztrák kézen maradt.Az osztrák vereség hatására népmozgalmak indultak a közép-itáliai államok körében, és 1860-ban önként csatlakoztak Piemonthoz.

Slide 5

    Caption: : Solferino.1859-ben zajlott le a solferinói csata. Az akkori korszak legvéresebb harcának mondott csatája során több mint 40 ezer sebesült vagy halott katonát hagytak a csatamezőn. Henri Dunant elborzadt a látottakon; üzleti útját megszakítva a helyi asszonyok segítségével próbált meg segíteni a sebesülteken. Dunant javaslata: minden országban létre kellene hozni egy segélyszervezetet, amely olyan önkéntesekből áll, akik háború idején a sebesülteket ápolják, és nemzetközi egyezményt kellene kötni a harcmezőn maradt sebesültek, valamint ápolóik védelméről olyan módon, hogy részükre semleges státuszt biztosítanak. Ennek nyomán 1863-ban megalakul a Vöröskereszt.
    Caption: : Henri Dunant

Slide 6

    Az egyesítés következő lépése a forradalmár Garibaldi vakmerő vállalkozása volt. 1860 májusában az úgynevezett Ezrekkel partra szállt a szicíliai Marsalában. Vörösingeseivelelűzték el a Bourbon uralkodót Itália déli részéről. Viktor Emánuel 1861-ben ezt a területet is Piemonthoz csatolta.Torinóban 1861-bena parlament kikiáltotta az egységes Olasz Királyságot (nemzetállam). Az u ralkodó II. Viktor Emanuel, s az új állam fővárosa Firenze lett.Az egységből kimaradó két térség, Velence és Róma, a nemzetközi helyzet hatására került Olaszországhoz. A német egységért folyó harcokban 1866-ban Ausztria vereséget szenvedett Poroszországtól, és a háborút lezáró béke alapján Velence Olaszországé lett.1870-ben – szintén a német egységért folyó küzdelemben – a franciák  vereséget szenvedtek a poroszoktól. Ennek hatására a francia haderő kivonult a Pápai Állam területéről. Róma és környéke ekkor csatlakozott az Olasz Királysághoz. Cavour már nem érhette meg ezt a pillanatot. 1861-ben, az Olasz Királyság kikiáltása után halt meg az "egység kovácsa". Így szóltak utolsó szavai: „Megalkottuk Itáliát. Minden rendben”.
    Caption: : Giuseppe Garibaldi

Slide 7

Show full summary Hide full summary

Similar

Olaszország egyesítése
Mariann Takács
Az olasz egység létrejötte
Mariann Takács
Olaszország
Mariann Takács
Dida Storia 2: Cavour
Beppe Siragusa
UNIFICAÇÃO ALEMÃ
Nathalia Joia
Global History Regents Review Notes (Europe)
Jen Molte
Biology (level 0)
jmlari12
AQA GCSE Chemistry Unit 2
Gabi Germain
Trigonometry, Equations, Pythagoras theorem
Caitlin Mortlock
SalesForce ADM 201 Study Quiz
Kristin Bunn
Final Exam
Ms. Wong-Lee