Ден на християнското семейство

Description

21 ноември - ден на християнското семейство
Maria Stoilkova
Slide Set by Maria Stoilkova, updated more than 1 year ago
Maria Stoilkova
Created by Maria Stoilkova over 7 years ago
140
0

Resource summary

Slide 1

    21 ноември - Ден на християнското семействоДенят, който Църквата празнува като въведение Богородично, е обявен и за ден на християнското семейство. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди. В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се много лакомства за децата.

Slide 2

    Според преданията, на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила съвсем сама 15-те му стъпала. На най-горното стъпало с благословия я посрещнал Първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител.

Slide 3

    След като навършила годините, в които младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.

Slide 4

    Майчина и таткова милувкаНе  знаем радост друга  по-голяма, не знаем  друго щастие по-сладко: да те приспива най-добрата  мама, да те събужда най-добрия татко. Събудим ли се, мама по челото целува ни  и казва:”Слънце  мило!” и ние се усмихваме, защото в  очите й е слънце зазорило. С добрата мама, с най-добрия татко Денят е светъл, щастието сладко!

Slide 5

    Щом  татко ни погали по челото, шепти: “Соколче мое!Рожбо мила!” И ние се усмихваме, защото за нас е той  соколова закрила. Затуй е звездна нашата нощувка и по-уханен е денят  от цвете, че майчина и таткова  милувка над  детството ни като слънце свети. С добрата мама, с най-добрия татко Денят е светъл, щастието сладко!

Slide 6

Show full summary Hide full summary

Similar

Biology: B2.1, cells and simple cell transport; B2.2, tissues, organs and organ systems
Henry Kitchen
01 Long Term causes of the French Revolution
Holly Lovering
Salesforce Developer 401
Jonas wiesel
Summary of AS Psychology Unit 1 Memory
Asterisked
F211- Module 1 Cells, exchange and transport
eilish.waite
The main reason knowledge is produced is to solve problems.
Darrel Hong
AP Psychology Practice Exam
Jacob Simmons
2.1.3 Software
Lavington ICT
GCSE REVISION TIMETABLE
holbbox
GCSE REVISION TIMETABLE
megangeorgia03
PSBD TEST 1
amrik.sachdeva