Art Modern

Description

Note on Art Modern, created by xenniaa on 04/06/2013.
xenniaa
Note by xenniaa, updated more than 1 year ago
xenniaa
Created by xenniaa almost 11 years ago
268
0

Resource summary

Page 1

Cronologia: s. XV - XVI        Situació: Itàlia, sobretot Florència.Context històricQuattrocento: Mosaic polític de petites ciutats-estats: Florència, Pisa, Milà, Màntua. Poder dels Mèdici a Florència. A finals de segle auge del papat. Cultura humanista.Famílies aristòcrates o de banquers. Als Estats Pontificis, el papa Nicolau V va reformar Roma i va manar la construcció de la basílica de Sant Pere. Al s. XVI Francesc I de França VS. emperador Carles V --> Europa camp de batalla. Assalt de Roma per les tropes imperials al 1527 (il sacco di Roma) Decadència del papat i de la posterior diàspora d'artistes.EtapesQuattrocento: s. XVCinquecento: s. XVIManierisme: s. XVICCC GeneralsRecuperació dels models grecoromans.

Estil: Renaixentista. Característiques generals:   Aparició de la figura del mecenes. Antropocentrisme. Arquitectura: Recuperació de l'antiguitat (arc de mig punt, cúpula de mitja taronja, volta de canó...) Noves tipologies: Vil·les, hospitals... Decoració de grotescos. Escultura: Proporcionalitat Cànon de 9 caps Pintura: Simetria Perspectiva geomètrica Predomini del dibuix Composicions tancades

Planta: creu llatina, articulada en tres naus i capelles laterals, transsepte i apsis central flaquejat per dues sagrities. Nau central doble d'alta i ampla que les laterals.Elements de suport: columnes d'ordre corinti que mitjançant un curiós entaulament fragmentat, suporten arcs de mig punt. A sobre s'hi disposa un mur amb obertures.Elements suportats: coberta de la nau central plana amb cassetons. Al creuer hi ha una cúpula semiesfèrica amb petxines i a les laterals voltes bufades.

Significat: les seves proporcions a escala humana indiquen el naixement d'una nova societat humanística. Importància del mòdul.Funció: litúrgica.

Altres obres de Brunelleschi: Cúpula de Santa Maria del Fiori; Ospedale degli Innocenti (Hospital dels Innocents); i Capella dels Pazzi.

Altres obres de l'estil: Maria i l'Infant entre àngels de Luca Della Robbia; Biblioteca Laurenziana de Miquel Àngel; Sacro Bosco de Pirro Ligorio; Al·legoria de la primavera de Giuseppe Arcimboldo; i Madona del coll llarg de Il Parmigianino.

Cronologia: 1508 - 1512. Context: Poder del papat (Juli II). Lluites dels Estats Pontificis. Importància de Roma com a centre d'art en substitució a Florència. 

Estil: Renaixement (Cinquecento). Característiques:  Predomini del dibuix Composicions dins espais quadriculats arquitèctonics (quadrattura) Individualització de les escenes Fresc

Significat: Tres realitats de l'home: els principals esdeveniments espirituals de la humanitat anteriors a la revelació (a les llunetes, petxines  i triangles); el coneixement i les seves característiques ( síbil·les, profetes, i ignudi) i la relació directa amb el cel (històries bíbliques).Funció: Capella dels papes.

Altres obres de Miquel Àngel: 

Renaixement

Brunelleschi: San Lorenzo

Bramante: San Pietro in Montorio

Show full summary Hide full summary

Similar

Blood Brothers (Characters)
nuhaheza
KEE1
harrym
Cell Structure
daniel.praecox
GCSE Revision: Christianity
Andrea Leyden
CPA Exam Flashcards
joemontin
ICT Key Terms Quiz - Part 1
Mr Mckinlay
Macbeth - Charcters
a.agagon
English Language Revision
saradevine97
GCSE Chemistry C1.1 - Fundamental Ideas in Chemistry
chancice.branscombe
Biology B1
Phoebe Drew
NSI Course
Yuvraj Sunar