T1: El medi físic d'Espanya i de Catalunya

Description

El medi físic d'Espanya i de Catalunya
Anna Torrent
Note by Anna Torrent, updated more than 1 year ago
Anna Torrent
Created by Anna Torrent about 4 years ago
46
0

Resource summary

Page 1

                                                                                       EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA I DE CATALUNYA AP. 1 EL TERRITORI ESPANYOL: EL RELLEU 1.1 SITUACIÓ DE LA PENÍNSULA IBÈRICA Situada al punt més occidental d'Europa, la seva posició geogràfica resta facilitats a les comunicacions i al comerç amb Europa perqué els Pirineus formen una barrera natural encara que tampoc és un gran impediment. Pel sud, 14km separen Gibraltar d'Àfrica, al llarg del temps hi ha hagut un intercanvi cultural i comercial actiu (sobretot d'espècies animals i vegetals) El fet que la Península Ibèrica tanqui amb el Mar Mediterrani i el converteixi en un mar interior, ha tingut força importància estratègica per a la navegació, especialment pel control del pas de l'estret. El terriroti espanyol ocupa la major part de la Península Ibèrica, dos arxipèlags (les Illes Balears, al mar Mediterrani i les illes Canàries, a l'oceà Atlàntic) i al nord d'Àfrica dues ciutats autònomes Ceuta i Melilla, a més d'un seguit de petites illes o illots i penyals.     1.2 CARACTERÍSTIQUES DEL RELLEU PENINSULAR ESPANYOL Relleu: Conjunt de formes que presenta la superfície terrestre. Aquestes formes són dinàmiques, de manera que es van construinti destruint amb el pas dels anys, amb un procés que arriba a l'actualitat.   El relleu peninsular espanyol presenta quatre tres fonamentals que el caracteritzen: Forma massisa, determinada per l'amplada i la extensió de les costes. El traçat rectilini de les costes peninsulars ofereix pocs refugis a la navegació. Elevada altitud mitjana que impedeixen la formació de sòls aptes per l'agricultura, dificulten les comunicacions i endureixen les condicions de vida. Deguda a dos factors: Les nombrosses i diverses serralades que travessen el territori. L'existència d'un extens altiplà central Disposició perifèrica del relleu peninsular, dificulta l'accès a la Meseta. Juntament amb l'amplitud de la Peninsula, els relleus perifèrics impedeixen que la influència climàtica del mar arribi fins a les terres de l'interior, això provoca extremats hiverns i estius. Unitats naturals ben diferenciades a causa de la diversitat del relleu de la Peninsula per la seva complexa formació geològica, i la varietat de climes. Aquesta característica ha condicionat la diferenciació de les regions i la varietat dels paisatges.

Page 2

AP. 2 LA FORMACIÓ GEOLÒGICS DEL RELLEU PENINSULAR És el resultat de dos processos fonamentals que es produeixen en el transcurs de les diverses eres geològiques de la Terra: La construcció dels relleus, gràcies a les forçes geològiques internes de la Terra La destrucció de relleus per efecte de l'erosió   2.1 ERA PRIMÀRIA O PALEOZOICA L'espai que ocupa la Península Ibèrica estava ocupada per mar. Les primeres terres peninsulars emergides formaven l'antiquíssim massís granític gallec (Massís Hespèric)  (l'espai restant estava cobert per aigua). Es van anar formant poderosos estrats. Fa 250 milions d'anys, durant l'era Primària, aquests estrats començaven a suportar grans pressions i temperatures elevadíssimes origiandes pel moviement hercinià (mov. de l'escorça terrestre) i es plegaren lentament. Al mateix temps, els materials que formaven els estrats es convertien en roques metamòrfiques (hi abunda la sílice i per això s'anomenen roques sílicies). Al llarg del moviment hercinià es van formar grans sistemes muntanyosos, llargament atacats per l'erosió fins quedar arrasats i formar sòcols (una part d'aquests van restar coberts per aigua)   2.2 ERA SECUNDÀRIA O MESOZOICA Els materials que formaven els relleus hericians de l'era Primària foren erosionats i transportats per aigua i vent. En aquesta sediment s'hi van afegir restes d'animals marins van formar roques calcàries.   2.3 ERA CENOZOICA Formada per dos períodes en els quals el relleu es va anar modificants intesament: Període terciari: orogènesi alpina Possiblement a causa de l'impacte d'un meteorit de grans dimensions, es va originar una gran inestabilitat en les plaques tectòniques de l'escorça terrestre, les múltiples col·lisions i trencaments van ocasionar moviment orogènics que al llarg dels anys van canviar el relleu: Període quaternari: glacialicisme

Page 3

ESCALA DEL TEMPS GEOLÒGIC

Page 4

Page 5

GLOSSARI: Relleu: Conjunt de formes que presenta la superfície terrestre. Aquestes formes són dinàmiques, de manera que es van construinti destruint amb el pas dels anys, amb un procés que arriba a l'actualitat. Estrats: Masses de sediments en forma de capa de gruix variable que constitueixen els terrenys sedimentaris. Sòcols: Relleus de plana o d'altiplà formats durant l'era Primàriao Paleozoic. Són els més antics de la Península i estan formats per roques molt rígides que quan hi ha moviments interns de la Terra no es pleguen sinó que es fracturen en blocs. Orogènesis: Moviments de la escorça terrestre que donen lloc a la formació de sistemes muntanyosos.

Show full summary Hide full summary

Similar

GEOGRAFIA
ROSA MARIA ARRIAGA
Comunidades Autónomas de España y sus Capitales
maya velasquez
Países de Latinoamérica y sus Capitales
maya velasquez
Provincias de España
Diego Santos
BANDERAS de EUROPA...
JL Cadenas
Paisajes de España
Joaquín Ruiz Abellán
Los ríos y aguas de España
Remei Gomez Gracia
El Relieve de España
Remei Gomez Gracia
Capas de la Tierra
Diego Santos
Geografía
cas_acuario_fore
Tema 1: El relieve
Joaquín Ruiz Abellán