Concepcions filosòfiques sobre l'ésser humà

Description

Flashcards on Concepcions filosòfiques sobre l'ésser humà, created by Anna Windflower on 26/01/2015.
Anna Windflower
Flashcards by Anna Windflower, updated more than 1 year ago
Anna Windflower
Created by Anna Windflower about 9 years ago
67
0

Resource summary

Question Answer
Concepcions filosòfiques sobre l'ésser humà 1- L'ésser humà en la història de la filosofia 2-Els problema ment/cervell
L'ésser humà en la història de la filosofia. ANTIGUITAT: PLATÓ La seva gran preocupació: com aconseguir una societat més justa i un ésser humà més just. Plató persegueix aconseguir uns ideals: harmonia, equilibri, justicia i bellesa.
ANTIGUITAT: PLATÓ Plató era dualista, creia en l'existencia d'una ànima (bona) dintre d'un cos que ens condiciona (dolent)
ANTIGUITAT: PLATÓ. Per a Plato l'ànima es dividia en tres parts: Ànima racional: Dominar i guiar l'ésser humà (coneixer) Ànima irascible: seu de la voluntat i dels impulsos actius (coratje) Ànima concupiscible: passions més corporals (dominada per l'ànima racional)
EDAT MITJANA: SANT TOMÀS D'AQUINO La filosofia estaba impregnada d'una visió religiosa. La visió que tenia la filosofia de l'ésser humà s'inspirava directament en la fe.
EDAT MITJANA: SANT TOMÀS D'AQUINO. L'ésser humà forma part del pla diví. No es perfecte ni imperfecte. Ha d'obeir els mandats divins. És lliure d'escollir si fer-ho o no.
EDAT MODERNA: DAVID HUME. L'ésser humà es va materialitzar. Hume afirmaba que: no existeix un ''jo'' i que no sóm els mateixos que fa una estona. Només podem estar segurs d'allò que percebem a través dels sentits.
EDAT CONTEMPORÀNIA: FREUD L'inconscient està poblat de forces instintives, d'impulsos atàvics i primitius: l'impuls eròtic i l'impuls destructor o Tànatos. Aquests són una amenaça per a l'entramat social. Han de ser reprimits.
EDAT CONTEMPORÀNIA: FREUD JO SUPERJO< CONTRADICCIÓ >ALLÓ
EDAT CONTEMPORÀNIA: FREUD Jo: És la nostra part conscient. Superjo: És una imatge idealitzada dels nostres desitjos. Alló: És el jo més animal.
2-El pronlema ment/cervell LA MENT I EL CERVELL. Les l'investigació del cervell i de la ment es poden dividir en 3 grups 1- Monisme materialista 2-Dualisme 3-Emergisme
LES TEORIES MONISTES MATERIALISTES L'ésser humà només està format per una única substància de la natura. Els processos mentals són només purs processos fisicoquímics.
LES TEORIES MONISTES MATERIALISTES Una de les crítiques amb més pes cap aquest corrent és que se està cometent una simplificació excessiva.
LES TEORIES DUALISTES L'ésser humà és un compost de dos elements. Les dues branques més importants d'aquest moviment són : El dualisme Platónic El dualisme Cartesià.
LES TEORIES DUALISTES El dualisme Platónic, promogut per Plató, afirma que el cos i l'ànima estàn units per accident. Ja que l'ànima és immortal i immaterial perquè ja existia abans d'unir-se al cos.
LES TEORIES DUALISTES El dualisme cartesià, promogut per Descartes, afirme que cos i ànima no poden estar l'un sense l'altre. També afirma que TOT és material i el comportament d'aquestes coses correspon a lleis mecàniques, sense finalitat. Lànima es l'encarregada de aquestes lleis.
L'EMERGISME Els emergistes promouen que la ment sorgeix apartir del cervell.
Show full summary Hide full summary

Similar

Comparación Platón-Nietzsche. 2º de Bachillerato. Filosofía.
smael Montesinos
Justificación Platón 2º Bachillerato
smael Montesinos
Comparación de Platón con Aristóteles. 2º de Bachillerato. Filosofía
smael Montesinos
Apuntes Kant
paula.valenzuela
Actualidad de Descartes. 2º de Bachillerato. Filosofía.
smael Montesinos
Filosofía. Teorías del conocimiento: empirismo, racionalismo, apriorismo kantiano
Àlex Lluch
Contexto filosófico de Nietzsche. 2º de Bachillerato. Filosofía.
smael Montesinos
Contexto histórico-cultural de Nietzsche. 2º de Bachillerato. Filosofía
smael Montesinos
Contexto histórico-cultural de Platón. 2º de Bachillerato.
smael Montesinos
La Ética según Aristóteles
Diego Santos
Origen de la Filosofía: El paso del Mito al Logos
maya velasquez