A vándorlástól az államalapításig

Description

Magyar középkor Flashcards on A vándorlástól az államalapításig, created by Bence Hosnyánszki on 29/11/2017.
Bence Hosnyánszki
Flashcards by Bence Hosnyánszki, updated more than 1 year ago
Bence Hosnyánszki
Created by Bence Hosnyánszki over 6 years ago
302
0

Resource summary

Question Answer
Kalandozások A magyarok 907 és 955 között zajló zsákmányszerző hadjáratainak elnevezése. A hadjáratok főbb irányai: Nyugat-Európa, Itália és Bizánc. A hadjáratok sikerének oka a nomád harcmodor volt, amelynek a Német Birodalom magyarok feletti győzelme vetett véget. (Augsburg, 955)
Kettős fejedelemség A hatalommegosztás rendszere a nomád magyar törzsszövetségnél. Külön személy birtokolja a tényleges katonai hatalmat (gyula) és egy másik személy a kultikus (vallási) hatalmat (kende).
Kende A nomád magyarok vallási vezetője. Feladata a kapcsolattartás az égiekkel.
Gyula A magyar törzsszövetség katonai vezetője, a tényleges hatalom birtokosa.
Nemzetség Vérségi-rokoni viszonyon alapuló társadalmi csoport. Az államalapításig a nomád magyarok nemzetségekbe szerveződve éltek.
Nomád A vándorló életmódot és legeltető állattenyésztést folytató népek elnevezése
Vérszerződés A magyar nomád törzsek közötti szövetség megerősítése, amelyre Etelközben került sor. A törzsfők "szerződése" jelentősen megnövelte a magyarság katonai erejét, amely hozzájárult a honfoglalás sikeréhez.
Magna Hungária Jelentése: "Nagy Magyarország". A magyarok óhazája az Urál hegység délnyugati oldalán, a Volga folyó mellett.
Levédia A magyarok vándorlása alatti második terület, a Volga és a Don vidéke, ahol hosszabb ideig éltek. Elődink itt léptek érintkezésbe a Kazár Birodalommal, amelytől a kettős fejedelemséget vették át.
Etelköz A Duna és Don folyók közötti terület. Őseink itt erősítették meg a vérszerződéssel a törzsszövetséget.
Honfoglalás A magyarok benyomulása a Kárpát-medencébe, amely 895-ben kezdődött meg. Először a Dunától keletre eső területeket foglalták el, majd az itáliai hadjáratot követően a Dunántúlt is. A teljes Kárpát-medencét 900-ra foglalták el őseink.
Seniorátus Nomád öröklési hagyomány, amelynek értelmében a nemzetség legidősebb tagja örökölte a hatalmat, egészen Géza fejedelemségéig. Koppány is a seniorátusra hivatkozva követelte magának a hatalmat Géza halála után, de István vereséget mért Koppányra.
Primogenitúra Keresztény öröklési rendszer, az ún. elsőszülöttség joga, amely alapján István, apja (Géza fejedelem) halálát követően átvette a hatalmat, szakítva így a korábbi seniorátussal.
Show full summary Hide full summary

Similar

06 PROJECT TIME MANAGEMENT
miguelabascal
Biology 1 Keeping Healthy Core GCSE
Chloe Roberts
Science Unit 1 (UK GCSE EDEXCEL)
themarkkiley
Religious Studies- Marriage and the family
Emma Samieh-Tucker
Core HR Knowledge
jkim05
Philosophy
Rebecca Harbury
untitled 2
lola_smily
EXAM 2 - CLASSIFICATIONS /SUBSIDIARIES
kristinephil558
GCSE ICT Edexcel Flashcards
Sarah Bramley-Dymond
Types of Learning Environment
Brandon Tuyuc
2PR101 1. test - 2. část
Nikola Truong