Magyarország 1867-1918 fogalmak

Description

Flashcards on Magyarország 1867-1918 fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 30/01/2018.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 6 years ago
210
1

Resource summary

Question Answer
nemzetiségi törvény Az 1868-ban született törvény, mely a nemzetiségek jogait szabályozta. Széleskörű nyelvhasználatot biztosított a nemzetiségeknek alsó és középszinten a közigazgatásban, a bíróságokon és az oktatásban. Nemzetiségi szinten is biztosították a polgári államokban általában érvényesülő egyéni szabadságjogokat (szervezetek létrehozása). A nemzetiségek kollektív jogokra és autonómiára vonatkozó követelése azonban nem teljesült (kivéve a horvátokat, akiknek a helyzetét más törvény rendezte)
horvát-magyar kiegyezés A magyar és a horvát országgyűlés között 1868-ban létrejött megállapodás, amelynek értelmében a horvátok elismerték, hogy Horvátország a Magyar Királyság része, a magyarok pedig garantálták Horvátország széleskörű területi autonómiáját.
Szabadelvű Párt A dualizmus korának kormányzó pártja 1875-1905 között.
Magyarországi Szociáldemokrata Párt A munkásság 1890-ben létrejött pártja, mely azonban parlamenti képviselettel nem rendelkezett.
torlódó társadalom Azokban az országokban beszélünk torlódó társadalomról, ahol a régi, rendi jellegű, az agrár típusú és az új, polgári, tőkés jellegű berendezkedés egyidejűleg van jelen. Közép- és Kelet-Európában, így Magyarországon is a XIX. század végén a hagyományos és a polgári társadalmi rétegek együtt léteztek, mintegy egymásra torlódtak.
úri középosztály A magyar társadalom régi típusú középrétege a XIX–XX. század fordulóján. Ebbe a rétegbe tartozott a birtokos köznemesség és annak lesüllyedő része, a dzsentri, valamint legalsó szintjén az állami alkalmazásban álló kispolgárság (pl. vasutasok, postások).
dzsentri A birtokos nemesség elszegényedő rétegét nevezték így a dualizmus korában.
kivándorlás Az eredeti lakóhely, a szülőföld elhagyása jellemzően gazdasági okokból (túlnépesedés, szegénység). A legjelentősebb kivándorlási hullám az európai demográfiai robbanást követően a XIX. században indult Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európából, elsősorban Amerika felé. Magyarországon később jelentkezett a népességrobbanás, ezért a 19. végétől jellemző.
asszimiláció 'beolvadás' Egy kisebb népcsoportnak a többségbe történő beolvadása nyelvi, kulturális téren. A folyamat a XIX. században elsősorban a nemzeti kisebbségek beolvadását jelentette az államalkotó nemzetekbe. Megkülönböztetünk önkéntes és erőszakos asszimilációt.
zsidó emancipáció A zsidók egyenjogúsítása. 1867-ben született a zsidók polgári egyenjogúsításáról szóló törvény, majd 1895-ben a zsidó / izraelita vallás is bevett vallássá válik.
állami anyakönyvezés A születések, házasságok és halálozások állami nyilvántartása. A XIX. század második felében a polgári állam az anyakönyvezést (a nyilvántartások vezetésének feladatát) átvette az egyházaktól. Ez komoly egyházi ellenállást váltott ki (kultúrharc)
polgári házasság Nem az egyház színe előtt, egyházi törvények szerint, hanem az állam által e célra kirendelt polgári tisztviselő előtt, a házassági jogot szabályozó állami törvény értelmében létrejött házasság. A polgári házasság kérdése az állam és az egyház szétválasztásának egy részét képezte a dualizmus korában.
népoktatás Mindenki számára kötelező elemi oktatás, amely a polgári államok kiépülésével valósult meg. Magyarországon Eötvös József nevéhez fűződik az első népoktatási törvény (1868).
millennium Ezeréves évforduló. Magyarországon 1896-ban fényes ünnepségeket rendeztek a honfoglalás ezeréves évfordulóján. Egyszerre ünnepelték a magyar államiságot és a dualizmus idején elért eredményeket.
választójog Az országos és helyi képviselők választásának joga, illetve a választhatóság joga. Magyarországon a dualizmus korában magas cenzus és nyílt szavazás jellemzi.
obstrukció A parlament törvényalkotó munkájának akadályozása, szabotálása – a házszabályok betartásával (pl. vég nélküli viták provokálása). Többnyire olyan ellenzéki erők alkalmazzák, amelyeknek nincs esélyük a kormányra kerülésre, de parlamenti képviselettel rendelkeznek. A parlamentarizmus működése lehetőséget teremt a szabályokkal való visszaélésre is.
Lex-Apponyi Az Apponyi Albert nevéhez kötődő 1907-es törvény a nemzetiségi gyerekeknek a magyar nyelv elsajátítását írta elő négy év alatt.
Show full summary Hide full summary

Similar

Chemistry Facts
beth2384
Higher Level Economics
Jim hammerton
CPA Exam Topics and breakdown
joemontin
Chemistry
Holly Bamford
The Anatomy of the Heart
Shannan Muskopf
MATTERS OF LIFE AND DEATH - UNIT 1, SECTION 2 - RELIGIOUS STUDIES GCSE EDEXCEL
Khadijah Mohammed
Topic 1 Quiz - Elements & The Periodic Table
Musicdudejoe
The Rise of the Nazis
shann.w
GRE Verbal Reasoning Vocabulary Flashcards 1
Sarah Egan
Computer science quiz
Ryan Barton
1.11 Core Textiles
T Andrews