Intelligens

Description

Del 2, uke 14
Una Igeland
Flashcards by Una Igeland, updated more than 1 year ago
Una Igeland
Created by Una Igeland about 5 years ago
2
0

Resource summary

Question Answer
De fire komponentene i evner A) Oppgavespesifikke kunnskaper og ferdigheter (ikke overførbart) B) Fysiske ferdigheter (idrettsutøving, tastetrykk) C) Emosjonelle ferdigheter (f.eks. å håndtere angst) D) Tankeprosesser (overførbarhet) Overførbarhet betyr at man kan se evnene på tvers av forskjellige type tester
Hvorfor finner vi individuelle forskjeller i testskårer fra kognitive oppgaver? Individer har forskjellig grad av evnen som oppgavene krever (i.e. som testene måler). Dette forutsetter at våre tester har god reliabilitet, slik at vi kan anta at de observerte forskjellene faktisk speiler forskjeller i sanne skårer.
Hvordan kan vi forstå og løse konflikten mellom Spearman og Thurstone hva gjelder individuelle forskjeller i intelligens? Om du setter det opp som en hierarkisk modell så forsvinner motsetningene. Det er fordi om du kjører flere sammenhengende faktoranalyser så vil du til slutt ende opp med kun én faktor. Når Spearman kjørte faktoranalyse så var han allerede et steg foran (høyere i hierarkiet) siden han hadde allerede lagd faktorer fra resultatene hans, men Thurstone puttet i enkeltskårene.
Forklar hva begrepet "positive manifold" står for innen inteligensforskning og hvordan kan det brukes til støtte for en spesifikk intelligensmodell? Det står for funnet av positive korrelasjoner mellom forskjellige kognitive oppgaver i et testbatteri. Det støtter Spearmans g og den hierarkiske intelligensmodellen fordi det er blitt vist at g-faktoren nesten alltid forklarer minst 40% av den totale variansen
Hvilken relevans har positive manifold for utredninger av enkeltindivider i f.eks. skole eller klinisk sammenheng Det har relevans dersom vi ønsker å finne ut om individet har noen svake kognitive områder som gir avvik fra de forventede positive korrelasjonene. Når vi finner disse områdene kan vi sette inn tiltak og støtte.
Hvilke forskjellige systemer for tenkning er blitt foreslått av Stanovich et al.? Det autonome (System 1), det algoritmiske og det reflekterende (begge kan ses på som deler av System 2)
Show full summary Hide full summary

Similar

Faktoranalyse 2 - Eksplorerende faktoranalyse (EFA)
Una Igeland
Faktoranalyse 3 - teste faktormodeller
Una Igeland
Faktoranalyse
Una Igeland
Moderne testteori
Una Igeland
Reliabilitet
Una Igeland
Transformasjoner og prediksjoner
Una Igeland
Klassisk testteori
Una Igeland
Testskårer og validitet
Una Igeland
Faktoranalyse 4 - flerfaktormodeller
Una Igeland
Acids and Bases
silviaod119
Characteristics and Climate of a hot desert
Adam Collinge