Tvorba riječi (usustavljivanje)

Description

Flashcards on Tvorba riječi (usustavljivanje), created by Vesna Kovačević on 11/01/2020.
Vesna Kovačević
Flashcards by Vesna Kovačević, updated more than 1 year ago
Vesna Kovačević
Created by Vesna Kovačević over 4 years ago
1872
0

Resource summary

Question Answer
Što je morfologija ili oblikoslovlje? Morfologija ili oblikoslovlje jezikoslovna je disciplina koja proučava oblike riječi i njihovu tvorbu.
Kako dijelimo morfeme prema značenju? Morfeme prema značenju dijelimo na LEKSIČKE i GRAMATIČKE.
Kako dijelimo morfeme prema funkciji? Morfeme prema funkciji dijelimo na RJEČOTVORNE i OBLIKOTVORNE.
Kako dijelimo morfeme prema položaju? Prema položaju morfeme dijelimo na KORIJENSKE I AFIKSALNE (prefikse, sufikse i interfikse).
Što je tvorba riječi? Tvorba riječi proces je u kojemu od jedne riječi nastaje nova riječ (s novim izrazom i novim značenjem).
Navedi tri načina nastajanja novih riječi! Tri su načina nastajanja novih riječi: 1. posuđivanje 2. proširivanje značenja 3. tvorba riječi
Što je OSNOVNA RIJEČ u tvorbi riječi? Osnovna je riječ u tvorbi riječi polazišna riječ, ona riječ od koje se tvori nova riječ.
Što je TVORENICA? Tvorenica je riječ nastala tvorbom.
Što je TVORBENA ili RJEČOTVORNA OSNOVA? Tvorbena ili rječotvorna osnova ono je što je zajedničko osnovnoj riječi i tvorenici, onaj dio riječi na koji se dodaju rječotvorni morfemi.
Što je TVORBENI ŠAV? Tvorbeni je šav granica između tvorbene osnove i rječotvornih morfema ili između dviju tvorbenih osnova.
Što je TVORBENA ANALIZA ili RAŠČLAMBA? Tvorbena analiza ili raščlamba rastavljanje je riječi na tvorbene sastavnice (tvorbenu osnovu i jedinice koje sudjeluju u tvorbi riječi).
Što podrazumijevamo pod MORFSKOM ANALIZOM? Pod morfskom analizom podrazumijevamo raščlanjivanje na korijenski morf i sufiksalne morfove, rječotvorne i oblikotvorne, leksičke i gramatičke.
Kako određujemo PORODICU riječi? Porodica riječi niz je tvorbeno povezanih riječi koje imaju isti korijenski morf (npr. učenik, učiti, učitelj, učiteljica; škola, školski, školarac, predškolski).
Što je IZVOĐENJE ili DERIVACIJA? Izvođenje ili derivacija tvorbeni je proces u kojemu sudjeluju jedna tvorbena osnova i afiksi (prefiksi i sufiksi). Razlikujemo prefiksalnu tvorbu, sufiksalnu tvorbu i prefiksalno-sufiksalnu tvorbu.
Što je SLAGANJE ili KOMPOZICIJA? Slaganje ili kompozicija tvorbeni je proces u kojemu sudjeluju najmanje dvije tvorbene osnove i afiksi. Razlikujemo slaganje, složeno-sufiksalnu tvorbu i srastanje.
Što je PREFIKSALNA TVORBA? Prefiksalna je tvorba tvorbeni način u kojemu se na tvorbenu osnovu dodaje prefiks (npr. nemoć).
Što je SUFIKSALNA TVORBA? Sufiksalna je tvorba tvorbeni način u kojemu se tvorbenoj osnovi dodaje sufiks (npr. morski).
Što je PREFIKSALNO-SUFIKSALNA TVORBA? Prefiksalno-sufiksalna tvorba tvorbeni je način u kojemu se tvorbenoj osnovi dodaju prefiksi i sufiksi (npr. predškolski).
Što je SLAGANJE? Slaganje je tvorbeni način u kojemu sudjeluju dvije tvorbene osnove i interfiks ili spojnik (npr. romanopisac).
Što je SLOŽENO-SUFIKSALNA TVORBA? Složeno-sufiksalna tvorba tvorbeni je način u kojemu sudjeluju dvije tvorbene osnove, interfiks i sufiks (npr. glavobolja).
Što je SRASTANJE? Srastanje je tvorbeni način u kojemu su dvije riječi / tvorbene osnove srasle u tvorenicu (npr. uoči).
Što je PREOBRAZBA ili KONVERZIJA? Preobrazba ili konverzija tvorbeni je način u kojemu jedna riječ nastaje prijelazom riječi iz jedne vrste riječi u drugu (npr. Hrvatska - imenica; hrvatska riječ - pridjev).
Na koji način nastaju POLUSLOŽENICE? Polusloženice nastaju udruživanjem dviju riječi u jednu. Svaka riječ zadržava svoj morfološki i naglasni oblik (npr. remek-djelo). Polusloženice se pišu sa spojnicom (bez bjelina).
Što su POKRATE? Pokrate su kratice sastavljene od početnih slova ili slogova kojega višerječnoga naziva/imena. U pravilu se pišu velikim početnim slovom (HAZU, PDV, OIB).
Show full summary Hide full summary

Similar

10 Basic English Questions - Quiz 1
Leo JC
Aggression mind-map for A2 AQA Psychology
poeticjustice
Coastal Landscapes
Chima Power
French Essay Writing Vocab
caitlindavies8
Edexcel Additional Science Chemistry Topics 1+2
hchen8nrd
C1:Making Crude Oil Useful (Science-GCSE)
Temi Onas
IGCSE Chemistry Revision
sachakoeppen
Conferences of the Cold War
Alina A
The Berlin Crisis
Alina A
Junior Cert Physics formulas
Sarah Egan
I wish I..
Cristina Cabal