Κεφάλαιο 5: Κάρτες Μνήμης

Description

Γ΄ Λυκείου ΟΔΕ (Κεφάλαιο 5: Αποτελεσματική Ηγεσία) Flashcards on Κεφάλαιο 5: Κάρτες Μνήμης, created by Maria Charalambous on 21/07/2020.
Maria Charalambous
Flashcards by Maria Charalambous, updated more than 1 year ago
Maria Charalambous
Created by Maria Charalambous almost 4 years ago
416
0

Resource summary

Question Answer
Τι είναι ηγέτης; Ηγέτης είναι εκείνο το άτομο, το οποίο ασκεί θετική και δημιουργική επιρροή πάνω σε άλλα άτομα, τα κάνει να τον «ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα» και του έχουν εμπιστοσύνη.
Πώς διακρίνεται ο ηγέτης από τον μάνατζερ; Ο ηγέτης: -Αναδεικνύεται - Χρησιμοποιεί προσωπική δύναμη - Περνά όραμα, εμπνέει, πείθει, κινητοποιεί μέσω ιδανικών, αξιών, μέσω των «ανώτερων» αναγκών - Κερδίζει εμπιστοσύνη, ενδυναμώνει - Δίνει έμφαση στους ανθρώπους, τα συναισθήματα, την καρδιά και τη διαίσθηση - Ανοίγει ορίζοντες, διευρύνει τα πλαίσια - Ενδιαφέρεται κυρίως για το «γιατί;» - Προκαλεί το κατεστημένο, κάνει αλλαγές, καινοτομεί - Ερευνά την πραγματικότητα - Δίνει έμφαση στο μέλλον, έχει μακροπρόθεσμη προοπτική - Κάνει τα σωστά πράγματα.
Πώς διακρίνεται ο μάνατζερ από τον ηγέτη; Ο μάνατζερ: - Διορίζεται - Χρησιμοποιεί νόμιμη, «δοτή» δύναμη, εξουσία - Δίνει οδηγίες, εντολές, ανταμοιβές, τιμωρίες, παρακινεί μέσω των «κατώτερων» αναγκών - Ελέγχει - Δίνει έμφαση στις διαδικασίες, στα συστήματα, στη λογική και στο μυαλό - Κινείται σε προκαθορισμένα και τυπικά πλαίσια - Ενδιαφέρεται κυρίως για το «πώς;» - Δέχεται και διαχειρίζεται την κατεστημένη κατάσταση και προτιμά τη σταθερότητα - Αποδέχεται την πραγματικότητα - Δίνει έμφαση στο παρόν, έχει βραχυπρόθεσμη προοπτική - Κάνει τα πράγματα σωστά.
Ποια είναι τα θεμελιώδη ζητήματα της ηγεσίας; 1. Τι πρέπει να επιτυγχάνει ο ηγέτης,; 2. Τι πρέπει να κάνει και πώς ο ηγέτης; 3. Τι χαρακτηριστικά και ικανότητες πρέπει να διαθέτει ο ηγέτης; 4. Πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα ηγετικά χαρακτηριστικά και οι ηγετικές ικανότητες ενός ατόμου και η αποτελεσματική ηγεσία σε μια επιχείρηση;
Γιατί το όραμα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο της ηγεσίας; 1. Αποσαφηνίζει τη γενική κατεύθυνση την οποία η οργάνωση πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον 2. Συμβάλλει στην ευθυγράμμιση και τον συντονισμό των μερών της οργάνωσης, ομάδων και ατόμων 3. Ενεργοποιεί, κινητοποιεί, παρακινεί τα άτομα, δίνοντας νόημα στην καθημερινότητα της εργασιακής ζωής
Ποιοι είναι οι πυλώνες που στηρίζεται η εμπιστοσύνη και οφείλει να δημιουργήσει ο ηγέτης; 1. Η ακεραιότητα 2. Η ικανότητα 3. Η καλοσύνη
Ποιοι είναι οι ηγετικοί ρόλοι; 1. Έμπνευση και παρακίνηση συνεργατών 2. Υποστήριξη συνεργατών 3. Ανάπτυξη ομάδας και συνεργασίας 4. Υλοποίηση έργου 5. Επίτευξη συντονισμού 6. Διοίκηση εξυπηρέτησης πελατών 7. Ανάπτυξη ανθρώπων 8. Προσωπική Ανάπτυξη 9. Ανάπτυξη κουλτούρας 10. Διαμόρφωση Στρατηγικής 11. Διοίκηση καινοτομιών και συνεχούς βελτίωσης
Ποιες είναι οι ηγετικές λειτουργίες; 1. Επικοινωνία 2. Λήψη αποφάσεων
Ποια είναι τα βασικά στυλ-πρότυπα ηγεσίας; 1. Αυταρχικό 2. Δημοκρατικό 3. Εξουσιοδοτικό
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αυταρχικού στυλ ηγεσίας; Στο αυταρχικό στυλ ηγετικής συμπεριφοράς: 1. Ο ηγέτης παίρνει μόνος του τις αποφάσεις και διατάσσει την ομάδα για εκτέλεση. Στηρίζεται και αντλεί τη δύναμή του από τη θέση που κατέχει. 2. Τα μέλη της ομάδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για την αποτελεσματικότητα, απλώς εκτελούν διαταγές. Η παραγωγικότητα είναι καλή μόνο όταν ο ηγέτης είναι παρών. Όταν αυτός απουσιάζει η απόδοση είναι χαμηλή. 3. Το στυλ αυτό είναι κατάλληλο όταν οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν γρήγορα το έργο τους και όταν δεν ανταποκρίνονται σε άλλους τρόπους ηγεσίας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού στυλ ηγεσίας; Στο δημοκρατικό στυλ ηγετικής συμπεριφοράς: 1. Ο ηγέτης σε κάθε του απόφαση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις, τις προτάσεις, τις ανάγκες, τις επιθυμίες της ομάδας του και συχνά ζητά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. 2. Τα μέλη της ομάδας έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης, έχουν υψηλές δεξιότητες και εμπειρία, η παραγωγικότητα είναι υψηλή, δέχονται νέες ιδέες και αλλαγές. 3. Το στυλ αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και η ομάδα αισθάνεται ικανοποιημένη και επιτυχημένη.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εξουσιοδοτικού στυλ ηγεσίας; Στο εξουσιοδοτικό στυλ ηγετικής συμπεριφοράς: 1. Ο ηγέτης δεν έχει εμπιστοσύνη στην ηγετική του ικανότητα και ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος. 2. Οι αποφάσεις παίρνονται από κάθε μέλος της ομάδας χωρίς τον επηρεασμό του ηγέτη. Το ηθικό και το αίσθημα της ομάδας είναι πολύ χαλαρό.
Ποιες είναι οι διαστάσεις της ηγετικής συμπεριφοράς; 1. Προσανατολισμός προς τους ανθρώπους 2. Προσανατολισμός προς τα καθήκοντα
Ποιο στυλ ηγεσίας είναι το πλέον κατάλληλο; Η καταλληλότητα του κάθε στυλ εξαρτάται από την περίπτωση που χρησιμοποιείται. Όλα τα στυλ ηγεσίας μπορεί να είναι κατάλληλα αν χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που ταιριάζουν, και αντιστρόφως. Δηλαδή όλα μπορεί να είναι ακατάλληλα όταν δεν ταιριάζουν στη περίπτωση που χρησιμοποιούνται.
Ποια κριτήρια πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιλογή του κατάλληλου στυλ ηγεσίας; 1. Κριτήρια που σχετίζονται με το έργο που έχει να υλοποιήσει ο ηγέτης 2. Κριτήρια που σχετίζονται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ηγέτης ασκεί την ηγεσία. 3. Κριτήρια που σχετίζονται με τα άτομα συνεργάτες, μέσω των οποίων ο ηγέτης έχει να υλοποιήσει έργο.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου που πρέπει να ληφθούν ως κριτήρια επιλογής του στυλ ηγεσίας; 1. Το επείγον του έργου 2. Η εμπιστευτικότητα του έργου 3. Η πιθανότητα και οι συνέπειες λαθών 4. Η σαφήνεια του έργου ή του προβλήματος 5. Η πιθανότητα συγκρούσεων 6. Η κρισιμότητα της αποδοχής της απόφασης από τους συνεργάτες 7. Διαχείριση κρίσης
Ποια είναι τα άτομα «υψηλής ωριμότητας» και ποιο είναι το κατάλληλο στυλ ηγεσίας για τα άτομα αυτά; Άτομα «υψηλής ωριμότητας» είναι αυτά που θέλουν, ξέρουν και μπορούν να υλοποιήσουν το έργο - αποτέλεσμα. Αισθάνονται υπεύθυνα, δεσμεύονται για τους στόχους έχουν διάθεση να προσπαθήσουν και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, εκτιμούν, σέβονται και αποδέχονται το ρόλο του ηγέτη και μπορούν να συνεργάζονται ως ομάδα. Το κατάλληλο στυλ ηγεσίας για τα άτομα αυτά είναι το δημοκρατικό.
Ποια είναι τα άτομα «χαμηλής ωριμότητας» και ποιο είναι το κατάλληλο στυλ ηγεσίας για τα άτομα αυτά; Άτομα «χαμηλής ωριμότητας» είναι αυτά που «δεν ξέρουν, δεν μπορούν και δεν θέλουν» να υλοποιήσουν το έργο - αποτέλεσμα. Δεν έχουν αποδεχθεί το έργο, τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν, δε διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες, δεν εμπιστεύονται τον ηγέτη, δεν τον αποδέχονται ως άτομο και ως ρόλο και γενικά δεν ενδιαφέρονται για τις σχέσεις τους με αυτόν. Το κατάλληλο στυλ ηγεσίας για τα άτομα αυτά είναι το αυταρχικό.
Ποια στοιχεία θεωρούνται κρίσιμα για τον χαρακτήρα της ηγετικής συμπεριφοράς; 1. Ευαισθησία 2. Αυστηρότητα
Ποια η σχέση υπάρχει μεταξύ ευαισθησίας και αυστηρότητας; Ευαισθησία χωρίς αυστηρότητα δεν επιτρέπει στον ηγέτη να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να απαιτήσει και να επιτύχει υψηλές επιδόσεις. Αυστηρότητα χωρίς ευαισθησία κάνει τον ηγέτη ανελέητο.
Ο ηγέτης γίνεται ή γεννιέται και γιατί; Ο ηγέτης κυρίως γίνεται. Επειδή: 1. Τα περισσότερα ηγετικά χαρακτηριστικά είναι επίκτητα παρά έμφυτα και συνεπώς αναπτύσσονται λίγο ή πολύ. 2. Αρκετοί άνθρωποι τα διαθέτουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό 3. Χιλιάδες στελέχη σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα θα πρέπει να λειτουργούν ως ηγέτης στο χώρο τους. Ηγέτης δεν είναι μόνο ένας σε μια επιχείρηση.
Ποια είναι τα θεμελιώδη ηγετικά χαρακτηριστικά; 1. Ανάγκη για επιτεύγματα και όραμα 2. Ανάγκη για αυτοεκτίμηση και αναγνώριση 3. Πίστη και δέσμευση σε αξίες 4. Αυτοπεποίθηση, θάρρος και κουράγιο 5. Εστίαση, επιμονή και πειθαρχία
Ποιες είναι οι βασικές ηγετικές ικανότητες; 1. Συγκεκριμένες ικανότητες (αποτελεσματικότητα) 2. Γενικές ικανότητες (ικανότητα δημιουργικής λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, συστημική σκέψη, ικανότητα επικοινωνίας, συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοεπίγνωση, αυτορρύθμιση)
Show full summary Hide full summary

Similar

GENDER OF SPANISH NOUNS
differentiated4u
Timeline of World War One
amayagn
Tips for IB History Paper 1
enyarko
Forms of Business Ownership
James HERSH
CHEMISTRY C1 3
x_clairey_x
Physics Unit 2 - Force, Acceleration And Terminal Velocity
Ryan Storey
Business Studies Unit 1
emily.mckechnie
IB Biology Topic 4 Genetics (SL)
R S
GCSE REVISION TIMETABLE
Joana Santos9567
AS level Maths Equations to Remember
Gurdev Manchanda