Bölgemizde Nesli Tükenmekte/ Tükenmiş Bitkiler

Description

eTwenning ÇKL
Ebrar Çetin
Flashcards by Ebrar Çetin, updated more than 1 year ago
Ebrar Çetin
Created by Ebrar Çetin over 3 years ago
68
0

Resource summary

Question Answer
İstanbul Nazendesi Dünyada yalnızca Türkiye'nin kuzeybatısına bulunan bu bitki çok çekicidir. istanbul'un Asya yakasındaki fundalıklarda zengin popülasyonları bulunur. Avrupa çapında nadir bir bitki olan İstanbul nazendesinin koruma altına alınması gerekmektedir.
Göl Soğanı Alzheimer hastalığı tedavisi ilaç yapımında kullanılan amarylldaceae alkoloidleri (galanthamine, tazettin, likorein) yüzünden, göl soğanının doğadan toplanarak ihracatı yapılmaktadır. Yıllık ihracatı yaklaşık olarak 4.000.000 adettir. Eğer acil önlemler alınmazsa göl soğanı bir daha asla geri dönmemek üzere yok olacak.
Narin Acı Çiğdem İstanbul'a özgü küçük çiçekli acı çiğdem türü, denetimsiz kentleşme ve yanlış ağaçlandırma sebebiyle tükenme tehlikesi yaşamaktadır.Bern sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır.
Kardelen Kardelenin anlamı, kara benzeyen süt çiçeği demektir. Nergisgillerden bir çiçek türüdür. Kardelen sadece karda değil, eğer tüm şartlar sağlanırsa su üzerinde bile çiçek açabilen benzersiz bir çiçek türüdür. Yaklaşık 900-1800 metre yükseklikte ve nemli, humuslu toprakta kolayca yetişebilir
İstanbul Üçgülü Yayılışı: Endemik olan bu tür İstanbul, Sakarya ve İzmir’den az sayıda kayıttan biliniyor. Yayılış alanı geniş gibi gözükse de kesintilidir ve yetiştiği yerlerde dar ve zayıf popülasyonlarla temsil edilir. Tehdit: En iyi yayılışı İstanbul’dadır. Sakarya ve İzmir’ de bir kaç yerde gözlemlenir. Türün yaşadığı çayırlıklar tarla açma ve aşırı otlatmanın yanında şehirleşme baskısı nedeniyle tehlike altında
sağırkulağı orkidesi Özellikleri: 50 cm uzunluğa ulaşabilen gövdelerinin üst kısmı kırmızımsı yapraklarla örtülüdür. Çiçek durumu 20 cm’ye kadar uzayabilir ve kırmızımsı rengin hâkim olduğu çiçekler gevşek olarak yer alır. Yayılışı: Marmara Bölgesi’nden güneye doğru, Amanoslar’a kadar sahillere doğru inen dağlarda yetişir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de yayılış gösterir. Tehdit: Yumruları salep elde etmek amacıyla doğadan toplanır.
Şakayık Özellikleri: Diğer özellikleri P. mascula’ya benzer. Ondan önemli farkı, yapraklarının daha fazla ve dar parçalı, kenarlarının dişli olmasıdır. Yayılışı: Türkiye’nin batı yarısında yayılış gösterir. İtalya ve Balkanlar’da da yetişir. Tehdit: Gösterişli çiçekleriyle potansiyel bir süs bitkisi olan bu bitkinin çiçekleri tıbbi amaçlarla doğadan toplanıyor
Tolaman Lalesi Özellikleri: Kökleri etli pençelidir. 30 cm kadar yükselebilen gövdelerinin ucunda gösterişli renkli ve büyük kırmızı çiçekleri bulunur. Yayılışı: Türkiye’deki asıl yayılışı Trakya’dır. Ancak Muğla’dan da toplanmıştır. 100 m’ye kadar olan çalılıklar arasında yetişir. Güney Avrupa ülkeleriyle doğu Ege adalarının bazılarında da yetişir. Tehdit: Muğla yöresinde çiçekli dalları doğadan toplanarak kesme çiçek olarak satılıyor.
Show full summary Hide full summary

Similar

Mapas mentales con ExamTime
Nazareth Olivo
Esquemas
Ximena Barrera
Music and its most prominent types
Elina Sandoval
fichas de estudio
Guadalupe Reyes Soriano
Vertebrate animals
Eliana Sandoval
Bulbul rahidian, puntea, cerebelul – conformație externă, structură
T Adela
Tejidos básicos
Andrea Celedón
INTERPRETAR FUNCIONES Y ECUACIONES APLICADAS A LA ADMINISTRACIÓN
Danny Aguilar
Factores bióticos
DENNY WILLIAM MORENO CASTRO
Procesele de adaptare si compensare 1-27
Yanosh Yanosh