Gépelemek_1zh

Description

----
Tibor Ferenczi
Flashcards by Tibor Ferenczi, updated more than 1 year ago
Tibor Ferenczi
Created by Tibor Ferenczi over 1 year ago
231
0

Resource summary

Question Answer
1. Mi a tűrés és mi a szerepe? Válaszát ábrával is szemléltesse! A tűrés az alkatrész méretszóródásának tervszerű korlátozása. Alkalmazását többek között a csereszabatosság, a szerelhetőség, az illesztések előírása indokolja.
2. Mire utal az ISO tűréseknél a betű és a számérték? Betűjel: a tűrésmező elhelyezkedését mutatja az alapvonalhoz (névleges mérethez) képest, más szóval: az alapeltérést. Nagybetű furatra vagy belső méretre, kis betű csap- vagy külső méretre utal. Számérték (IT fokozat): a tűrésmező szélességét írja elő (amely emellett a névleges mérettől is függ). 01, 0, 1, 2, 3…17 számértékekhez rendre egyre nagyobb tűrésmező-szélesség tartozik.
3. Mit értünk illesztésen? Az illeszkedés két összeszerelt alkatrész csatlakozása, amelynek jellemzésére az illeszkedés mérőszámát használjuk; ez az összeszerelés előtti tényleges méretekből számítható különbség. Az illesztés olyan előírás, amely két alkatrész csatlakozó méreteinek a tűréseit tartalmazza, meghatározott illeszkedések elérésére.
4. Mit jelent az alaplyuk rendszer? Ábrával is szemléltesse a jellegzetes tűrésmezők elhelyezkedését! A furat tűrésének betűjele „H” (az alapeltérés értéke 0), ehhez választjuk a megfelelő csaptűrést a kívánt illesztésnek megfelelően. Az esetek többségében alaplyuk rendszerben választunk illesztést.
5. Mit jelent az alapcsap rendszer? Ábrával is szemléltesse a jellegzetes tűrésmezők elhelyezkedését!! A csap tűrésének betűjele „h” (az alapeltérés értéke 0), ehhez választjuk a megfelelő furattűrést a kívánt illesztésnek megfelelően. Többnyire szabványos, kereskedelmi áruk (pl. retesz) illesztésénél alkalmazzák.
6. Mit jelent a szoros (szilárd) illesztés? Szemléltesse ábrával alaplyuk rendszerben és írjon alkalmazási példát is! Az alkatrészek tűrése olyan, hogy bármilyen párosítás esetén a csap tényleges mérete nagyobb a furaténál, azaz mindig túlfedés képződik. Tipikus alkalmazása: pl. rögzítés és nyomatékátvitel (kötések).
7. Mit jelent az átmeneti illesztés? Szemléltesse ábrával alaplyuk rendszerben és írjon alkalmazási példát is! Az alkatrészek tűrése olyan, hogy a párosítástól függően a csap és a furat tényleges méretét figyelembe véve vagy kismértékű túlfedés vagy kismértékű játék jön létre (a tűrésmezők között – bármilyen módon – átfedés van). Tipikus alkalmazása: pozícionálás, helyzetbiztosítás.
8. Mit jelent a laza illesztés? Szemléltesse ábrával alaplyuk rendszerben és írjon alkalmazási példát is! Az alkatrészek tűrése olyan, hogy bármilyen párosítás esetén a csap tényleges mérete kisebb a furaténál, azaz mindig játék adódik. Tipikus alkalmazása: elmozdulást megengedő (csuklós) kapcsolatok. NJ – legnagyobb játék [mm], KJ – legkisebb játék [mm]
9. Hogyan definiáljuk az átlagos érdességet? A középvonalhoz képest mért csúcsmagasságok, illetve völgymélységek, másképp fogalmazva a középvonaltól mért eltérések abszolút értékének számtani középértéke a mérési hosszra (l) vonatkoztatva.
10. Melyek a leggyakrabban előírt szabványos Ra számértékek? Ismertesse az Ra-skála felosztását! Durva: ált. forgács nélküli megmunkálás (öntés, képlékeny alakítás) Sima: többnyire forgácsolás Finom, tükrös: finomfelületi megmunkálások
11. Hogyan definiáljuk az egyenetlenség-magasságot? Az alaphosszon mért i db (ált. i = 5) legnagyobb csúcsmagasság és völgymélység átlagtávolsága a középvonaltól.
12. Hogyan definiáljuk az egyenetlenséget? Rt: a mérendő szakaszon mért legmagasabb és legmélyebb pont középvonaltól való távolságának az összege adja az egyenetlenség értékét.
13. Írja fel és értelmezze a következő SI-prefixumokat: giga, mega, kilo, milli, mikro, nano!
14. Mit fejez ki a rugalmassági (Young-) modulus? Írja fel az összefüggést és diagramon is szemléltesse! Anyagjellemző, ami a feszültég (σ) és a relatív (fajlagos) alakváltozás, nyúlás (ε) kapcsolatát fejezi ki. Minél nagyobb a számértéke, annál kisebb az anyag alakváltozó képessége.
15. Mit fejez ki a Hooke-törvény? Írja fel az összefüggést, és diagramon is szemléltesse! A feszültség (azaz terhelés) és a nyúlás (vagyis a fajlagos alakváltozás) közötti egyenes arányosságot. ?=?∙? ahol: σ – feszültség [MPa], ε – nyúlás [-], E – rugalmassági (Young-) modulus [MPa] //Megjegyzés: hasonlóan felírható csúsztató feszültség (τ) és szögelfordulás, csúszás (γ) között is a csúsztató rugalmassági modulussal (G).
16. Rajzolja fel és értelmezze egy lágyacél jellegzetes szakítódiagramját! A diagram melyik szakaszán érvényes a Hooke-törvény? A Hooke-törvény a rugalmassági határig érvényes (a görbe lineáris szakasza, valamivel a folyáshatár alatt ér véget). σ – húzófeszültség [MPa] Rm – szakítószilárdság [MPa] ReH – felső folyáshatár [MPa] ReL – alsó folyáshatár [MPa] ε – megnyúlás [-]
17. Rajzolja fel egy szívós és egy rideg anyag szakítódiagramját! Írjon mindkettőre példát is! Rideg anyag: kis mértékű szakadási nyúlás, pl. öntöttvas, edzett (martenzites) acél. Szívós anyag: nagy mértékű szakadási nyúlás, rugalmas és képlékeny alakváltozással, pl. nemesített acél. σ – feszültség [MPa], ε – fajlagos nyúlás [-]
18. Mit fejez ki a Poisson-tényező? Az anyag kereszt- és hosszirányú nyúlásának hányadosa, anyagjellemző. ahol: εd – keresztirányú fajlagos nyúlás [-], ε – hosszirányú fajlagos nyúlás [-]
19. Értelmezze a biztonsági tényező fogalmát a klasszikus értelmezés szerint! A biztonsági tényező a határállapotot jellemző érték (a károsodást okozó legkisebb igénybevétel) és az igénybevételi állapotot jellemző érték hányadosa:
20. Mi a különbség a szilárdsági méretezés és ellenőrzés között? Méretezés: ismert a terhelés, az anyag határállapotát jelző mennyiség és az előírt biztonsági tényező; ismeretlen a szerkezeti elem geometriai mérete. Ellenőrzés: ismert a terhelés, az anyag határállapotát jelző mennyiség és a a szerkezeti elem geometriai mérete; a biztonsági tényező mértékét kell meghatározni és összehasonlítani a megkövetelt értékkel. Megjegyzés: a fenti négy tényező bármelyike lehet ismeretlen, értéke a másik három jellemzőből határozható meg.
21. Írja fel egy prizmatikus rúd tiszta húzó vagy nyomó igénybevétele esetén a keresztmetszetben ébredő feszültséget és ábrán szemléltesse annak eloszlását!
22. Írja fel egy prizmatikus rúd tiszta nyíró igénybevétele esetén a keresztmetszetben ébredő átlagos feszültséget!
23. Írja fel egy prizmatikus rúd tiszta hajlító igénybevétele esetén a keresztmetszetben ébredő feszültséget és rajzolja fel a feszültségeloszlást! Megjegyzés: A feszültségeloszlás a hajlítás tengelyétől (ahol a feszültség értéke 0) a szélső szál felé haladva – elméletileg – lineárisan növekszik (a külső oldalon lokálisan húzó, a belsőn nyomó igénybevétel lép fel).
24. Írja fel egy prizmatikus rúd tiszta csavaró igénybevétele esetén a keresztmetszetben ébredő feszültséget és rajzolja fel a feszültségeloszlást!
25. Mikor méretezünk egy nyomott rudat kihajlásra? σ – törőfeszültség [MPa] λ – karcsúság [-] l – kihajlási hossz (függ a megtámasztások módjától) [mm] i – tehetetlenségi sugár (inerciasugár) [mm] Imin – másodrendű nyomaték a legkisebb inercia irányában [mm4] A – keresztmetszet [mm2] Kihajlásra akkor méretezünk, ha a rúd karcsú, azaz λ > 60.
26. Hogyan számítható a kör másodrendű nyomatéka középpontján átmenő tengelyre? ahol: d – a kör átmérője [mm], I – másodrendű nyomaték [mm4].
27. Hogyan számítható a körgyűrű másodrendű nyomatéka középpontján átmenő tengelyre?
28. Hogyan számítható egy téglalap másodrendű nyomatéka az egyik oldallal párhuzamos és középponton átmenő tengelyre? ahol: a – a hajlítás tengelyével párhuzamos oldal hossza [mm], b – a hajlítás tengelyére merőleges oldal hossza [mm], I – másodrendű nyomaték [mm4].
29. Mi az összefüggés a tengelyre számított és a poláris másodrendű nyomaték között?
30. Mi az összefüggés a másodrendű nyomaték és a keresztmetszeti tényező között?
31. Miért vonhatók ki egymásból a másodrendű nyomatékok, a keresztmetszeti tényezők pedig miért nem?
32. Írja fel az egyenértékű feszültség összefüggését a Huber-Mises-Hencky (HMH)-elmélet és a Mohr-elmélet szerint!
33. Hogyan számítható egy húzóerővel terhelt prizmatikus rúd megnyúlása? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
34. Hogyan számítható egy csavaró nyomatékkal terhelt prizmatikus rúd végének szögelfordulása? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
35. Hogyan számítható egy befogott, koncentrált hajlító erővel terhelt prizmatikus rúd végének lehajlása? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
36. Hogyan számítható egy befogott, hajlító nyomatékkal terhelt prizmatikus rúd végének szögelfordulása? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
37. Milyen keresztmetszetek a legalkalmasabbak csavarással terhelt tartóelem készítésére és miért? Leginkább csövek és zártszelvények (az oldalak arányától függően) a kedvező anyagkihasználás (a keresztmetszet menti feszültségeloszlás) miatt.
38. Mik az anyagválasztás legfőbb szempontjai? Írjon fel legalább három szempontot! - - szilárdsági és más fizikai jellemzők, - funkcióra való alkalmasság, - külső hatásokkal (hő, korrózió, ionizáló sugárzás stb.) szembeni ellenállás, - adott technológiára való alkalmasság (forgácsolhatóság, hidegalakíthatóság, hegeszthetőség stb.), - járatos félkész gyártmány, - költségek (anyag, megmunkálás stb.),
39. Mik a polimerek legfontosabb, a fémekétől eltérő tulajdonságai? Írjon fel legalább három jellemzőt! - kis sűrűség, - viszonylag kis szilárdság, - rossz hő- és elektromos vezetőképesség, - nem követik a Hooke-törvényt, - kis rugalmassági modulus  az elemeket általában alakváltozásra és nem feszültségre méretezik, sok esetben merevítés szükséges, - tartósfolyás hatása jelentős, Megjegyzés: A fenti tulajdonságok részben kompenzálhatók ill. módosíthatók kompozit anyagszerkezetek alkalmazásával.
40. Ismertesse és ábrával szemléltesse az anyaggal záró kötések hatásmechanizmusát!
41. Soroljon fel legalább három anyaggal záró kötést! Hegesztett kötés, forrasztott kötés, ragasztott kötés. Megjegyzés: Ide sorolható még (legalábbis részben) a beágyazás és a kiöntés (pl. műgyantával, betonnal) is.
42. Ismertesse és ábrával szemléltesse az alakkal záró kötések hatásmechanizmusát!
43. Milyen igénybevételekre ellenőrizzük (általában) az alakkal záró kötéseket? Felületi nyomásra, nyíró igénybevételre a veszélyes keresztmetszetben, ezek mellett rendszerint ellenőrizzük az ún. szállítófeszültség mértékét is.
44. Soroljon fel legalább három alakkal záró kötést! Reteszkötés, bordástengely-hornyos agy kötés, poligontengely kötés (ezek ún. nyomatékkötések) Szegecskötés, szegkötés, csapszegkötés, bepattanó kötés, peremezés stb.
45. Ismertesse és ábrával szemléltesse az erővel záró kötések hatásmechanizmusát! Mi viszi át a nyomatékot ezeknél a kötéseknél?
15 46. Soroljon fel legalább három erővel záró kötést! Pl. túlfedéssel szerelt kötések (sajtolt kötés és zsugorkötés), kúpos kötés, kúposgyűrűs kötések, szorítókötés, ékkötés (utóbbi csak részben).
47. Soroljon fel legalább három oldható kötést! Pl. csavarkötés, csapszegkötés, alakkal záró tengelykötések, kúpos tengelykötés, reteszkötés. Megjegyzés: a sajtolt ill. zsugorkötések oldhatósága kérdéses.
48. Soroljon fel legalább három nem oldható kötést! Pl. hegesztett, forrasztott, ragasztott kötések, szegecskötés, peremezés. Megjegyzés: előfordul oldható ragasztott kötés is.
49. Mit jelent csavaroknál a 12.9-es szilárdsági osztály? Az első szám 100-szorosa a minimális szakítószilárdságot adja meg MPa-ban, a második szám a névleges folyáshatár és a névleges szakítószilárdság hányadosának 10-szerese. A példában Rm = 1200 MPa és ReH = 0,9·1200 = 1080 MPa.
50. Mit jelent anyáknál a 6-os szilárdsági osztály? A számérték százszorosa a csavaranya ún. vizsgálati feszültsége MPa-ban kifejezve, ami annak az orsónak a minimális szakítószilárdsága, amellyel az anya párosítható.
51. Rajzolja fel a Klein-diagramot, és magyarázza meg, mit fejez ki! A A meghúzási nyomaték (Mk) és az előfeszítő erő (Fv) közötti összefüggést, figyelembe véve a nyomatékkulcs pontosságát (Mkmax és Mkmin) valamint a súrlódási tényező szórását (μmin, μmax). Ezek alapján az előfeszítő erő minimális (Fvmin) és maximális (Fvmax) értéke kiszámítható. M [Nmm], Fv [N], μ [-].
52. Írja fel a csavar meghúzásához szükséges nyomaték összefüggését!
53. Milyen statikus igénybevételekre ellenőrizzük általában a csavarkötéseket? Húzásból (előfeszítő erő) és csavarásból (meghúzási nyomaték) számított egyenértékű feszültségre, amelyet a Mohr- vagy a HMH-elmélet szerint számolunk. Megjegyzés: ez csak a szabványos csavarokra vonatkozik, ahol az anyát külön nem ellenőrizzük. Ha az anya nem szabványos, akkor azt ellenőrizni kell nyírásra és felületi nyomásra, azaz alakkal záró kötésként!
54. Mikor önzáró egy csavarkötés? Ez azt jelenti, a menetemelkedés szöge ne haladja meg a látszólagos súrlódási félkúpszög értékét, különben az anya „lecsúszik” a meneten, azaz a kötés kilazul.
55. Hol és miért előnyös a trapézmenet alkalmazása? Mozgatóorsóknál, nagy terhelés esetén. A profilszög (β = 30°) miatt nő a látszólagos súrlódási tényező, ezáltal nagyobb a surlódási erő. Mivel a menetprofil nem „éles”, és a magátmérő felé haladva vastagodik, a teherbírás is nagy.
56. Hol előnyös a zsinórmenet alkalmazása? Mozgatóorsóknál, nagy terhelés esetén. Szennyeződésekre – az erősen lekerekített profil miatt – nem érzékeny (pl. élelmiszeripari gépek menetes orsói, vasúti csavarkapocs).
57. Hogyan értelmezzük általában egy varrat gyökméretét? Rajzoljon magyarázó ábrát is! Tompavarratnál: általában a lemez vastagságával azonos (de pl. a nagyobb vastagságú lemezeknél gyakran alkalmazott Y-varratnál ez nem igaz). Sarokvarratnál: a varrat keresztmetszetét jelentő háromszög magassága.
58. Értelmezze és magyarázó ábrán szemléltesse egy tompavarratban az ébredő feszültségkomponenseket!
59. Értelmezze és magyarázó ábrán szemléltesse egy sarokvarratban az ébredő feszültségkomponenseket!
60. Hogyan számítható egy csavarással terhelt, zárt, körbefutó sarokvarrat igénybevétele (Bredt-képlet)?
61. Melyik a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb igénybevétel egy ragasztott kötés számára? A legkedvezőbb a nyíró igénybevétel. Emellett a nyomás is kedvezőnek mondható. A legkedvezőtlenebbek, azaz kerülendők a húzó és lefejtő jellegű igénybevételek.
62. Melyik a legkedvezőbb igénybevétel egy forrasztott kötés számára? A nyíró igénybevétel. Emellett a nyomás is kedvezőnek mondható.
63. Mit nevezünk ellenirányú kötésnek? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
64. Mit nevezünk egyirányú kötésnek? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
65. Definiálja a bepattanó kötést! Olyan, alakkal záró kötés, amelynél az összeszerelendő alkatrészeket túlfedéses szakaszon keresztül toljuk össze. A szerelés során egyik vagy mindkét alkatrész rugalmasan deformálódik, majd terheletlen állapotba ugrik vissza.
66. Mi a szegecskötés mértékadó igénybevétele? Ábrával is szemléltesse! Nyírás és palástnyomás (a lemezekben húzófeszültség mint szállítófeszültség ébred).
67. Rajzoljon fel egy egy- és egy kétnyírású szegecskötést, és jelölje be a nyírt keresztmetszeteket!
68. Hogyan határozható meg a palástnyomás szeg- és szegecskötéseknél? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
69. Milyen igénybevételre ellenőrizzük a csapszegeket? Nyírásra, felületi nyomásra és hajlításra. Utóbbi járulékos igénybevétel a nem tiszta nyírás (viszonylag nagy hézag) miatt.
70. Mi a különbség a sajtolt és a zsugorkötés között? Sajtolt kötés: a szerelés erővel történik. A szerelés alatt egymáson elmozduló alkatrészek miatt a felület sérül, érdessége megváltozik. Zsugorkötés: hőtágulás segítségével szerelik. Az egyik alkatrészt a kívánt túlfedésnek megfelelően felmelegítik, a másikat – ha szükséges – lehűtik.
71. Mitől függ az átvihető nyomaték és a szerelési erőszükséglet nagysága szilárd illesztésű kötéseknél? Az átvihető nyomaték (mint kerületi erő) és a szerelési erőszükséglet – mivel erővel záró kötésről van szó – súrlódási erővel azonosítható. Ehhez felületi nyomás szükséges, amit az azzal arányos túlfedés határoz meg. Mindig a legkedvezőtlenebb esettel számolunk: a nyomatékot a legkisebb túlfedéssel is át kell vinni, a szerelést pedig a legnagyobb erőszükséglettel (azaz túlfedéssel) is meg kell valósítani.
72. Mi a reteszkötés (és a tengely) mértékadó igénybevétele?
73. Mi a bordástengely kötés (és a tengely) mértékadó igénybevétele?
74. Mi a rugók funkciója? Soroljon fel (példával) legalább hármat! - Rugalmas szorítás, erő fenntartás (pl. motorszelep-rugó, bútorrugó) - Energiatárolás, elnyelés, visszaadás (pl. ütközők, lökhárítók, órarugók) - Rendszerek dinamikai illesztése: elhangolás, ráhangolás (pl. rugalmas tengelykapcsolók, vibrátorok) - Rezgéscsillapítás (pl. gépalapozás, lengéscsillapítók) - Erő/nyomaték határolása (pl. biztonsági szelep, biztonsági tengelykapcsolók) - Erő/nyomaték mérése, szabályozása (pl. rugós mérlegek) - Egyebek: kötések, ágyazások, erőkiegyenlítés, stb
75. Mit fejez ki a rugókarakterisztika? Válaszát ábrával szemléltesse!
76. Mit jelent a lineáris rugókarakterisztika? Nevezzen meg és vázoljon fel egy ilyen karakterisztikájú rugót!
77. Mit jelent a progresszív rugókarakterisztika? Nevezzen meg és vázoljon fel egy ilyen karakterisztikájú rugót!
78. Mit fejez ki a degresszív rugókarakterisztika? Nevezzen meg és vázoljon fel egy ilyen karakterisztikájú rugót!
79. Mi a rugómerevség?
80. Mit fejez ki a torziós rugómerevség?
81. Hogyan írható fel a rugóban tárolható energia f összenyomódás esetén? Diagramon is ábrázolja!
82. Hogyan írható fel a rugóban tárolható energia φ elcsavarodás esetén? Diagramon is ábrázolja!
83. Hogyan értelmezhető egy rugó kihasználtsági foka? A rugóban tárolt energia és a rugó térfogatának hányadosa (W/V).
84. Mikor beszélünk egy rugórendszeren belül két rugó soros kapcsolásról? Hogyan határozható meg az eredő rugómerevség?
85. Mikor beszélünk egy rugórendszeren belül két rugó párhuzamos kapcsolásáról? Hogyan határozható meg az eredő rugómerevség?
86. Írjon példát olyan rugóra, amelynél a terhelés és az igénybevétel egymástól eltérő jellegű! A húzó-nyomó csavarrugó esetében a terhelés húzás ill. nyomás, de a rugóhuzal igénybevétele csavarás. Ugyanígy, egy csavaró terhelést kapó csavarrugónál a huzal hajlító igénybevételt szenved.
87. Mik a gumirugók méretezésének főbb sajátosságai? Említsen meg legalább három jellegzetes eltérést a fémrugókhoz képest! - Rugalmassági modulusuk a fémekénél nagyságrendekkel kisebb  a teherbírást elsősorban a megengedhető alakváltozás korlátozza. - A rugalmassági modulus nem csak az anyagtól függ -> látszólagos rugalmassági modulus. - A Hooke-törvényt csak a keresztmetszet-csökkenést is figyelembe véve követik -> a rugalmas anyagmodell korlátozásokkal, de használható. - Jelentős a hiszterézis. - A statikus és dinamikus rugómerevség értéke eltér.
88. Mi a formatényező (alaktényező) gumirugóknál? A deformációban gátolt (fegyverzettel borított) és a deformációban nem gátolt (szabad) felületek hányadosa.
89. Mitől függ a látszólagos rugalmassági (Young-) modulus gumirugóknál?
90. Mitől függ a látszólagos csúsztató rugalmassági modulus gumirugóknál?
91. Mi a hiszterézis? Válaszát diagrammal is szemléltesse! F – terhelés [N], f – alakváltozás [mm]. A fel- és leterhelés karakterisztikája különböző, így a rugó a csak függőleges vonalkázással jelölt területnek megfelelő energiát (a közölt és visszanyert energia különbségét) nyel el és alakít hővé. Ez egyfelől csillapítja a rezgéseket, másrészt viszont a rugó anyagát melegíti.
92. Hogyan értelmezzük a csillapítás mérőszámát rugók esetén?
93. Mit nevezünk tengelynek, és milyen főbb típusait különböztetjük meg? Azokat a gépelemeket, amelyek forgó alkatrészeket hordoznak (álló hordozó tengelyek), vagy csapágyakon támaszkodva forognak, tengelyeknek nevezzük. Azokat a tengelyeket, amelyek teljesítményt továbbítanak közlő tengelyeknek, amelyek nem, azokat hordozó tengelyeknek nevezzük.
94. Mi a jellemző igénybevétele egy forgó hordozótengelynek?
95. Mik a jellemző igénybevételei egy közlőtengelynek?
96. Mi okozza a fáradásos törést? A fáradást az anyagban meglévő mikrorepedések okozzák, amelyek az ismétlődő, dinamikus terhelés hatására terjedni kezdenek. Amikor a repedés mérete eléri a kritikus értéket, a maradék keresztmetszet teherbírása már nem elegendő, és az elem eltörik. Az ún. nagyciklusú (Wöhler-) fáradás már folyáshatár alatti, ismétlődő feszültségnél bekövetkezhet.
97. Milyen a fáradásos törés jellegzetes képe? A törési felületen két, jól elkülöníthető terület különböztethető meg: a kagylós töret a repedés terjedésére, az elvált felületek súrlódására utal, míg a szívós töretű rész a „maradék” keresztmetszet átszakadására.
98. Mi a különbség a fáradásos törés és a rideg törés között? Fáradásos törés: az anyagban levő mikrorepedések és az ismétlődő terhelés okozza. A repedés terjedése viszonylag lassú, a töréskép két jellegzetes zónára osztható. Rideg törés: a mikrorepedések gyors, robbanásszerű terjedése okozza. A rugalmas ill. képlékeny alakváltozás mértéke csekély, az anyag ridegen viselkedik. Főbb befolyásoló tényezői: anyagvastagság, az anyag szilárdsága, hőmérséklet. Így nagyobb anyagvastagság, nagy szilárdságú anyag alkalmazása vagy alacsony hőmérséklet esetén törésmechanikai számításokat (is) végeznek.
99. Mit nevezünk egy tengely kritikus fordulatszámának? Hogyan számítható az ehhez tartozó szögsebesség?
100. Rajzolja fel és értelmezze a rezonanciagörbét!
101. Mi a különbség a lengő és lüktető jellegű feszültség között? Lüktető feszültség: a feszültség a minimális és maximális érték között nem vált előjelet. Lengő feszültség: a feszültség a minimális és maximális érték között előjelet (azaz irányt) vált. Váltakozó feszültségnek is nevezik, a lüktető feszültségi állapotnál veszélyesebb.
102. Szemléltesse diagramon a középfeszültség és a feszültség amplitúdó fogalmát!
103. Mit ábrázol a Wöhler-görbe? Rajzolja fel (acélokra), és nevezze meg jellegzetes szakaszait!
104. Mit jelent az élettartam-szilárdság (időtartam-szilárdság)? Az az ismétlődő feszültség, amelyet a próbatest N-szer képes elviselni eltöréséig. Valószínűségi változóként kezelendő. Jele: Rm/t [MPa]
105. Mit jelent a kifáradási határ? Annak a tiszta lengőfeszültségnek az amplitúdója, amelynél a vizsgált próbatestek 90 %-a eléri a 10^6 számú igénybevételt. Jele: σv ill. τv vagy általánosan RD [MPa]
106. Mire használatos a Smith- és a Haigh-diagram? Ismétlődő (lengő vagy lüktető) terhelés esetén a biztonsági területet jelöli ki adott anyagminőségre.
107. Rajzolja fel az egyszerűsített (VDI-szerinti) Smith-diagramot! Mikor használjuk? σa
108. Rajzolja fel a (közelítő) Haigh-diagramot, és értelmezze a biztonsági tényezőt!
109. Mitől függ, és hogyan határozható meg egy hajlító igénybevétellel terhelt alkatrész kifáradási határa, ha ismert az adott anyagú próbatest kifáradási határa? A legegyszerűbb modell szerint írja fel!
110. Hogyan értelmezzük az alaktényezőt (feszültségtorlódás esetén)? Rajzoljon magyarázó ábrát is!
111. 1 bar hány MPa-lal egyenlő? 1 bar = 10^5 Pa = 0,1 MPa.
112. Mi a tömítések feladata? Két tér elkülönítése, a két tér közötti nem kívánatos közegáramlás megakadályozása vagy mérséklése.
113. Írjon fel legalább három példát nyugvó felületek érintkező tömítésére! Tömítőmasszák, tömítőhegesztés (anyaggal záró tömítések) Lapostömítések, profilos tömítések (pl. O-gyűrű)
114. Írjon fel legalább három példát nem érintkező tömítésekére! Pl. réstömítés, labirinttömítés, visszahordó menet, folyadékszóró tömítés.
115. Írjon fel legalább három példát haladó és forgó mozgást megengedő tömítésekre! Pl. tömszelence, ajakos tömítések (pl. U-gyűrű), nemezgyűrű, radiális tengelytömítőgyűrű (Simmering), axiális tömítőgyűrűk.
116. Szemléltesse milyen feszültségek ébrednek egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú zárt csőben? Melyik a legnagyobb komponens?
117. Írja fel egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú csőben ébredő tangenciális feszültséget!
118. Írja fel egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú csőben ébredő axiális feszültséget!
119. Írja fel egy belső nyomással terhelt, vékonyfalú cső belső falán ébredő radiális feszültséget!
120. Soroljon fel legalább három példát csőkötésekre! Pl. tokos, karimás (hegesztőtoldatos, lazakarimás), csőanyás (hollandi)
121. Mi a csőkompenzátorok szerepe? A csővezetékekben a hőtágulások okozta hosszváltozások biztosítása járulékos erők ébredése nélkül.
122. Soroljon fel legalább háromféle csőelzáró szerelvénytípust! Pl. csap, szelep, tolózár, pillangószelep, csappantyú.
125. Mit jelent a nyomástartó edény kifejezés? Soroljon fel legalább három példát is! Olyan folyadékot, gázt vagy gőzt tartalmazó, zárt tereket határoló szerkezet, amelyet belső és/vagy külső nyomás terhel. Néhány példa: vegyipari tartályok, légtartályok, autoklávok, szállítótartályok, gőzkazánok, gázpalackok.
Na ezt most megúsztad :P ( ͡° ͜ʖ ͡°( ಠ ͜ʖ ಠ ) ͡° ͜ʖ ͡°)
Show full summary Hide full summary

Similar

Relationships Anthology
andrew_w_scholl
Themes of Jane Eyre
blackfeather1128
Romeo and Juliet: Key Points
mbennett
MATTERS OF LIFE AND DEATH - UNIT 1, SECTION 2 - RELIGIOUS STUDIES GCSE EDEXCEL
Khadijah Mohammed
AQA Biology B2 Questions
Sian Griffiths
An Inspector Calls - Quotes
jaynejuby
CONCEPTUAL MAP
Andres Sanchez
Medical Terminology
khachoe_pema
Queen Elizabeth Quiz
Natalie Robbins
Hard hearing
Fatima Alkhateeb
Siege bank callouts
niklas weckerle