Gépelemek_2

Description

<3
Tibor Ferenczi
Flashcards by Tibor Ferenczi, updated more than 1 year ago
Tibor Ferenczi
Created by Tibor Ferenczi over 1 year ago
189
0

Resource summary

Question Answer
1) Mivel foglalkozik a tribológia tudománya? Egymással érintkező, egymáson elmozduló felületek közötti kölcsönhatásokkal foglalkozó tudomány. Magába foglalja a súrlódás, a kopás és a kenés témaköreit is. Nagymértékben támaszkodik kísérleti eredményekre.
2) A súrlódás milyen formái különböztethetők meg az elmozduló felületek mozgásviszonyai alapján? Nyugvó súrlódás (tapadás), csúszó súrlódás (haladó, forgó), gördülő súrlódás.
3) Milyen súrlódási formák különböztethetők meg annak megjelenési helye szerint? Röviden ismertesse ezeket! Külső súrlódás (ún. Coulomb-féle súrlódás): a mozgást gátló hatás döntően a felületeken lejátszódó folyamatokból ered. Belső súrlódás: a gátló hatás elsősorban az anyag belsejében lejátszódó folyamatokból származik. Ilyen pl. a folyadékok belső súrlódása, amely lényegesen kisebb értékű lehet, mint a külső súrlódás. Ez a kenés elméleti alapfeltevése.
4) Mi okozza a száraz, egymáson elmozduló felületek súrlódását? A jelenleg elfogadott elmélet szerint egyrészt az érdességcsúcsok egymásba akadása mint ellenállás, másrészt a felületek között fellépő adhéziós (tapadási) erő.
5) Írja fel a Coulomb-féle súrlódási tényező definícióját! Mit jellemez?
6) Milyen értékeket vehet fel a súrlódási tényező értéke? A súrlódási tényező 0 értéket csak elméletben vehet fel, mivel ekkor súrlódásmentes mozgást tételezünk fel. Negatív értékről nem beszélhetünk, mert az erők vektormennyiségek, így az abszolút értékükkel számolunk. Felső határa elméletileg nincs. Megjegyzés: noha a műszaki gyakorlatban a legtöbbször 1 alatti értékkel találkozunk, nem ritka az azt meghaladó érték sem (vákuumban, azonos anyagú, sima felületek között pedig akár extrém, 100 körüli súrlódási tényező is felléphet).
7) Mitől függ a súrlódó erő nagysága? Soroljon fel legalább öt tényezőt! Az anyagpártól, a terheléstől (összeszorító erő), a csúszási sebességtől, a tényleges érintkezési felülettől, a felületi érdességtől, az anyagok keménységétől, a felületi energiától, a hőmérséklettől, a környező közeg tulajdonságaitól stb.
8) Hogyan befolyásolja a felületi érdesség a súrlódási tényező nagyságát? Válaszát diagramon is szemléltesse! Kisebb felületi érdességnél, azaz simább felületek között az adhézió, nagyobb érdességnél az érdességcsúcsok egymásba akadása és a barázdaképzés mint ellenállás hatása jelentős.
9) Mi a viszkozitás? Milyen mennyiségeit használjuk? A viszkozitás a folyadék (vagy gáz) belső súrlódását, a csúsztató feszültséggel szembeni ellenállását jellemző fizikai mennyiség. Nagyobb számérték esetén a folyadék „sűrűbben folyik”. Alapvetően kétféle viszkozitás mennyiséget használunk: a dinamikai és a kinematikai viszkozitást.
10) Hogyan értelmezzük a dinamikai viszkozitást? Mi a mértékegysége?
11) Hogyan értelmezzük a kinematikai viszkozitást? Mi a mértékegysége?
12) Kenésállapot szerint csoportosítsa a súrlódási állapotokat! Száraz súrlódás, határsúrlódás, vegyes súrlódás és folyadéksúrlódás.
13) Melyek a leggyakoribb kopásformák? Soroljon fel legalább hármat! Adhéziós kopás, abráziós kopás, fáradásos kopás, súrlódásos oxidáció, kavitációs kopás, eróziós kopás stb.
14) Milyen kenőanyagokat különböztetünk meg a halmazállapotuk alapján? Mindegyikre írjon példát is! Légnemű: pl. nagy nyomású levegő, inert gáz folyékony: pl. kenőolaj (ásványolaj, szintetikus, növényi eredetű), víz-olaj emulzió, víz konzisztens (félszilárd), plasztikus: kenőzsírok, paszták szilárd: pl. grafit, molibdén-diszulfid (MoS2), teflon. Bevonatként és kenőanyag-adalékként is használatosak.
15) Vonalas vázlat segítségével ismertesse a vezetőcsapágyas ágyazást!
16) Vonalas vázlat segítségével ismertesse az oldalról támasztott „O” - csapágyelrendezés fogalmát!
17) Vonalas vázlat segítségével ismertesse az oldalról támasztott „X” - csapágyelrendezés fogalmát!
18) Mikor használunk oldalról támasztott csapágyelrendezést? Kis csapágy támaszközök esetén, amikor nem kell jelentős hőtágulással számolni.
19) Mikor használunk vezetőcsapágyas ágyazást? Nagyobb csapágytávolság esetén, VAGY ha a tengely hőtágulása nagy
20) Mikor használunk beálló csapágyakat? Két különálló csapágyház esetén, VAGY ha a szerkezeti elemek lágyak.
21) Mikor használunk merev csapágyakat? Ha a csapágyak közös csapágyházban helyezkednek el, és az egytengelyűségük így biztosítható, VAGY ha a szerkezeti elemek merevek.
22) Vázlat segítségével értelmezze a hatásvonal és a hatásszög fogalmát!
23) Rajzoljon a) mélyhornyú golyós, b) ferdehatásvonalú golyós, c) hengergörgős, d) kúpgörgös, e-f) beálló golyós/görgős, g) egyirányú axiális golyós, h) kétirányú axiális golyós csapágyat! Megjegyzés: a zölddel jelölt részek a kosárszerkezet elemeit jelöli. A zölddel jelölt részek megrajzolása nem kötelező.
24) Mit jelent a gördülőcsapágyak dinamikus alapteherbírása? A C dinamikus alapteherbírás radiális csapágyaknál az a radiális-, axiális csapágyaknál az az axiális terhelés, amely mellett a csapágyak 90%-a eléri, vagy túléli az 1 millió körülfordulást.
25) Írja fel a gördülőcsapágyak dinamikus egyenértékű terhelésének összefüggését és magyarázza változóit!
26) Írja fel a gördülőcsapágyak élettartammának meghatározására szolgáló összefüggést és magyarázza változóit!
27) Mi az összefüggés a millió körülfordulásban és az üzemórában mért csapágyélettartam között, állandó fordulatszám esetén? Magyarázza az összefüggés változóit!
28) Mit jelent a statikus alapteherbírás? A C_o (C_null) statikus alapteherbírás radiális csapágyaknál az a radiális- axiális csapágyaknál pedig az az axiális terhelés, amelyek hatására a legjobban terhelt gördülőelem és a csapágygyűrű érintkezési helyén, az együttes maradó alakváltozás a gördülőelem átmérőjének 0,0001-szerese (tízezredszerese).
29) Milyen kenési módokat használnak gördülőcsapágyak kenésére? - zsírkenés, - olajkenés (merülő-, csepegtető-, olajköd kenés), - szilárd kenőanyaggal való kenés.
30) Hogyan függ a gördülőcsapágyak határfordulatszáma a kenési módtól? Olajkenés esetén magasabb a határfordulatszám, mint zsírkenéskor.
31) Írja fel a Newton-féle folyadéksúrlódás összefüggését síkáramlásra!
32) Adja meg a dinamikai viszkozitás definícióját és mértékegységét! A csúsztatófeszültség és a sebességgradiens hányadosa. Mértékegysége:
33) Adja meg a kinematikai viszkozitás definícióját és mértékegységét! A kinematikai viszkozitás a dinamikai viszkozitás és a sűrűség hányadosa. Mértékegysége:
34) Ismertesse a hidrodinamikai kenés kialakulásának feltételeit! - viszkózus folyadék - a mozgás irányában szűkülő rés - relatív sebesség a persely és a csap között - a kenőanyag tapadjon a felületekre (tengely és csapágypersely)
35) Mit értünk siklócsapágyak esetében csapnyomás alatt? Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét!
36) Írja fel a Sommerfeld-szám összefüggését és adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét!
38) Sorolja fel, milyen feltételek szükségesek a hidrosztatikus siklócsapágyak működéséhez! - viszkózus kenőanyag - a kenőanyag tapadjon a felületekhez (tengely és csapágypersely) - hidraulikus rendszer
39) Mit jelent a határfordulatszám a hidrodinamikus működésű siklócsapágyak esetében? Az a fordulatszám, amely felett a kenőanyag film a csap és a persely felületét teljesen elválasztja, a felületi érdesség csúcsok már nem érintkeznek, a rendszer vegyes súrlódási állapotból folyadéksúrlódási állapotba kerül.
40) Kenéstechnikai szempontból, milyen siklócsapágyakat különböztetünk meg? - olajkenésű csapágy, - zsírkenésű csapágy, - szilárd kenőanyaggal kent csapágy, - kenés nélkül üzemelő csapágy.
41) Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti axiális hiba fogalmát!
42) Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti radiális hiba fogalmát!
43) Vázlat segítségével értelmezze a tengelyek közötti szöghiba fogalmát!
44) Mit mutat meg a rugalmas tengelykapcsolók esetében a nagyítási tényező? A statikus terheléshez tartozó helyzethez képesti elcsavarodás arányát.
45) Mely tényezőktől függ egy súrlódó lemezes tengelykapcsoló esetében az átvihető nyomaték nagysága? - összeszorító erő, - súrlódó felületek mérete, - súrlódó felületek száma, - súrlódási tényező.
47) Milyen fizikai jellemzők hatására működhetnek az önműködő tengelykapcsolók? - nyomaték nagyság változására, - szögsebesség nagyság változására, - forgásirány változására.
48) Rajzolja fel egy Bibby típusú tengelykapcsoló karakterisztikáját!
49) Rajzolja fel egy Cardelis típusú tengelykapcsoló karakterisztikáját!
50) Írja fel a technika (műszaki) áttétel összefüggését egy áttételi lépcsőre! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét!
51) Írja fel az összáttétel összefüggését, ha egy soros, háromlépcsős hajtómű részáttételei i1, i2 és i3!
52) Írja fel a be- és a kihajtó oldali teljesítmény, valamint a hatásfok összefüggését forgó mozgású hajtásrendszerekre! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek megnevezését és mértékegységét!
53) Milyen csoportokba rendezhetők a hajtásrendszerek működési elv szerint? - mechanikus hajtások, - hidraulikus hajtások, - pneumatikus hajtások, - elektromos hajtások
54) Hogyan származtatható a körevolvens? A körevolvens az (alap)körön csúszásmentesen gördülő egyenes pontjainak a pályája.
55) Mit nevezünk osztásnak? Értelmezze az osztóköri fogosztást! Rajzoljon magyarázó ábrát is!
56) Mit nevezünk modulnak és mi a mértékegysége?
57) Mit jelent a fogazat kapcsolószöge? A gördülőkörök C föpontbeli közös érintője és a fogmerőleges által bezárt szög a kapcsolószög (α)
58) Mit nevezünk alapkörnek és hogyan számítható, ha adott az osztókör átmérő (d) és a (szerszám)kapcsolószög (α)?
59) Hogyan határozható meg a fogszámviszony, ha ismert a két fogaskerék fogszáma (z1, z2) és milyen értéket vehet fel? Mi az összefüggés a fogszámviszony és az áttétel között fogaskerekeknél?
60) Mit értünk fogazati interferencia alatt? Fogazati interferencia alatt a gyártási és kapcsolódási rendellenességek összességét értjük.
61) Mit jelent a profilkapcsolószám (εα) és hogyan határozható meg evolvens fogazat esetén? Adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét!
62) Ismertesse az alámetszés fogalmát! Az alámetszés az evolvens fogazat gyártásakor alakulhat ki kis fogszám esetén, amikor a fogazó szerszám fejrésze a kigördülés során kimetsz egy darabot a már elkészült evolvens fogprofil lábrészéből.
63) Mi a profileltolás? Milyen összefüggés van a profileltolás és a profileletolás-tényező között?
64) Mit jelent a pozitív profileltolás és mit jelent a negatív profileltolás? Pozitív profileltolás: Amikor a fogazószerszám középvonalát az osztókörhöz képest kifelé toljuk el. Negatív profileltolás: Amikor a fogazószerszám középvonalát az osztókörhöz képest befelé, a kerék középpontja felé toljuk el.
65) Mit jelent és hogyan határozható meg a homlokmodul? Adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét!
66) Rajzoljon egy jobbos fogirányvonalú, külső ferdefogazatú, hengeres kereket és jelölje be a β foghajlásszöget (fogferdeségi szöget)!
67) Hogyan írható fel a ferde fogazású, hengeres kerekek osztókör átmérője (d) a fogszám (z), a szerszámmodul (m) és a fogferdeségi szög (β) ismeretében?
68) Melyek a fogaskerekek alapvető károsodási esetei? a fogtő kifáradása (fogtörés), - a fogfelület kifáradása, - a fogfelület berágódása, - a fogfelület kopása.
70) Vázlat segítségével értelmezze a kúpfogaskerekek osztóköri átmérőjét, osztókúp szögét! Írja fel az osztókör átmérő meghatározására szolgáló összefüggést, ha adott a fogszám (z) és a szerszámmodul (m)! Hogyan határozható meg az osztókúphossz, az osztókör átmérő és –kúpszög ismeretében?
71) Írja fel a kúpkerékpár áttételét lassító hajtás esetén az osztókúp szögekkel (δ1 és δ2)!
72) Mire használható a Tredgold-féle közelítés a kúpfogaskerekeknél? A kúpkerékpárok kapcsolatát egy virtuális hengeres fogaskerékpár kapcsolódásra vezetjük vissza és így a térbeli probléma síkgeometriai feladatként tárgyalható.
74) Hogyan írható fel egy hengeres csiga átmérőhányadosa? Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek jelentését és mértékegységét!
75) Írja fel a menetemelkedés és az axiális osztás közötti összefüggést hengeres csigára! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek jelentését és mértékegységét!
76) Vázlat segítségével írja fel a csiga középhengeri menetemelkedési szögét meghatározó összefüggést! Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek jelentését és mértékegységét!
77) Hogyan írható fel egy csigahajtópár fogazati hatásfoka lassító áttétel esetén? Adja meg az összefüggésben szereplő mennyiségek jelentését és mértékegységét!
78) Mit jelent az önzárás csigahajtópároknál és mikor fordulhat elő?
80) Írja fel a szíjhajtásokra az ágerők viszonyát meghatározó összefüggést v=0 szíjsebesség esetén, a megcsúszás határhelyzetében, és adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét!
81) Írja fel az átvihető kerületi erőt (F_ker) az ágerők (F_t1, F_t2) segítségével! Válaszát ábrával is szemléltesse!
82) Hogyan számítható szíjhajtásnál a szíjra ható centrifugális erő?
83) Mit jelent a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál? A feszes és a laza szíjágak különböző megnyúlását a tárcsák kerülete mentén a rugalmas csúszás egyenlíti ki.
84) Mit eredményez a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál? Hogyan határozható meg a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál a kerületi sebességek függvényében?
85) Mit eredményez a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál? Hogyan határozható meg a rugalmas csúszás (szlip) a szíjhajtásoknál az anyagjellemzők ismeretében?
86) Mit jelent a szíjfrekvencia és milyen összefüggéssel határozható meg?
87) Mit jelent az áthúzási fok és hogyan határozható meg a megcsúszás határhelyzetében? Adja meg az egyes tényezők jelentését és mértékegységét!
88) Rajzoljon egy vízszintes tengelyelrendezésü, nyitott szíjhajtást! Jelölje be a tárcsák forgásirányát, illetve a laza és feszes szíjágakat, ha a kistárcsa a hajtó tárcsa és az óramutató járásával egyezően forog!
89) Mit értünk átfogási szög alatt a szíjhajtások esetében? Ahhoz az ívhosszhoz tartozó középponti szög, amely ívhosszúság mentén a szíj a tárcsával érintkezik.
90) Soroljon fel legalább 5 különböző szíjprofilt! - laposszíj, - ékszíj (normál, keskeny), - kettős ékszíj, - körszíj, - többsoros ékszíj, - Poly-V-szíj.
91) Mekkora a szlip a fogasszíjhajtás esetében és miért? Nulla, mivel a fogasszíj alakkal záró hajtás.
92) Írja fel a súrlódási tényezőt ékszíjhajtás esetén, ha adott a szíj és a tárcsa anyagpárra jellemző súrlódási tényező (μ) és a szíj profilszöge (α)
93) Milyen problémákat okozhat lánchajtásoknál a poligonhatás? a) ingadozik a láncsebesség, így a hajtott kerék egyenlőtlen szögsebességgel forog, valamint b) a lánc belépésekor a görgők lökésszerűen csapódnak a lánckerék fogfelületére, ami a jellegzetes lánczörgést okozza.
94) Rajzoljon egy vízszintes tengelyelrendezésű, lánchajtást! Jelölje be a kerekek forgásirányát, illetve a laza és feszes láncágakat, ha a kistárcsa a hajtó tárcsa és az óramutató járásával ellenkezően forog!
Show full summary Hide full summary

Similar

Circulatory System
bridget.watts97
GCSE Music (Edexcel) Quiz
corelledavis
Jung Quiz
katprindy
An Inspector Calls - Quiz
Emily Morrison
The Many Conjugations of Spanish! Wow!
hannahkathryn5
physics gcse key terms
lmarine
Verbo To be (negativo)
Renee Carolina
Certification Prep_tubes
Tonya Franklin
Basic English tenses
Mariola Hejduk
Isabella; Or The Pot Of Basil Quotes
Jazmine Derwin
Information security and data protection
хомяк убийца