AGC begrippen H24

Description

The West and the World
J L
Flashcards by J L, updated more than 1 year ago
J L
Created by J L about 7 years ago
4
0

Resource summary

Question Answer
Neo-Europa's vestigingskolonies met inwonende Europeanen, zoals Noord-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, en Latijns-Amerika. Hier vond Europa markten voor bevolkingsgroei en zijn meest winstgevende investerings mogelijkheden in de 19de eeuw.
Opium Oorlogen Twee midnegentiende-eeuwse conflicten tussen China en Groot-Brittannië over de Britse handel in opium, hetgeen was ingesteld om China te openen voor Europese vrije handel. China verloor en moest Europese handelaren en missionarissen grotere bescherming en concessies geven.
gunboat diplomacy Het gebruik of de dreiging van militaire kracht om van een overheid economische of politieke overeenkomsten af te dwingen.
globale massa immigratie de massabeweging van mensen van Europa in de 19de eeuw; een reden dat de westerse impact in de wereld zo krachtig en veelzijdig was.
Modern imperialisme de laat 19de eeuwse drive bij Europese landen om grote politieke rijken te creëren.
Afrikaners afstammelingen van Nederlandse vestigers in de Kaap Kolonie in Zuid-Afrika.
nativisme maatregelen en beliefs, vaak beïnvloed door nationalisme, wetenschappelijk racisme en massa migratie, die betere behandeling geeft aan inwoners dan over migranten.
Conferentie van Berlijn een bijeenkomst van Europese leiders gehouden in 1884/1885 om basisregels vast te leggen voor imperialistische competitie in sub-Sahara Afrika.
White man's burden het idee dat Europeanen primitieve niet-westerse mensen kunnen en moeten beschaven en dat imperialisme zou zorgen voor moderne achievements en hogere levensstandaard.
Orientalisme Een term bedacht door Edward Said om de manier te beschrijven waarop Westerlingen koloniale onderwerpen en culturen verkeerd begrijpen en beschrijven.
Great Rebellion 1857/1858 De rebellie door moslim en hindoe huursoldaten in het Britse leger die zich verspreidde over noord en centraal India voordat het neergeslagen werd, door vooral inlandse troepen van Zuid-India. Vanaf dat moment regeerde Groot-Brittannië India direct tot 1947.
Meji Restoratie Radicale samourai zorgden voor antwesterse terreur --> Europese vloot greep in. Samourai zorgden voor het herstel van de macht van de Japanse keizer in 1867, hetgeen zorgde voor de modernisering van Japan. Door westerse industrialisering en politieke hervormingen.
Honderd dagen van hervormingen een serie van westerse hervormingen gelanceerd in 1898 door de Chinese overheid om opgewassen te zijn tegen buitenlandse uitdagingen. Dit was na aanleiding van het verliezen van de Sino-Japanse oorlog, waarna China bijna verdeeld werd door Europese mogendheden.
Boxeropstand Een antibuitenlandse reactie, aangemoedigd door de Qing die China's ziektes toewijdden aan de buitenlanders. Door het verlies en de ongewilde hervormingen gingen de Boxers in China buitenlandse missionarissen en Chinese christenen vermoorden. Door buitenlandse druk verklaarde de keizerin hen de oorlog. Uiteindelijk versloegen de buitenlanders de boxers.
Show full summary Hide full summary

Similar

Business Studies Unit 2
tara.springate
Spanish Adjectives (Describing People)
Niat Habtemariam
GRE Word of the Day
SAT Prep Group
BIOLOGY B1 1
x_clairey_x
C1, C2, C3 keywords
Jessica Phillips
A2 Ethics - Virtue Ethics
Heloise Tudor
20 Study Hacks To Improve Your Memory
jen.sch.ca
Physical Description
Mónica Rodríguez
GCSE AQA Biology 2 Plants & Photosynthesis
Lilac Potato
AQA A2 Biology Unit 4: Populations
Charlotte Lloyd
AN ECONOMIC OVERVIEW OF IRELAND AND THE WORLD 2015/16
John O'Driscoll