Kişilik Bozuklukları Not

Description

Bu ders notu Kişilik Bozuklukları tanımını, türlerini içermektedir.
Oznur OZKAN
Note by Oznur OZKAN, updated more than 1 year ago
Oznur OZKAN
Created by Oznur OZKAN about 3 years ago
3
0

Resource summary

Page 1

                                                                                                        KİŞİLİK BOZUKLUKLARI

Tanım Kişilik bozuklukları; kişinin kendi kültürüne göre, beklenenden önemli ölçüde sapmalar gösteren, süreklilik arz eden bir iç yaşantılar ve davranışlar örüntüsüdür. Ergenlik ya da genç erişkinlik yıllarında başlar, zamanla kalıcı olur ve sıkıntıya ya da işlevsellikte bozulmaya yol açar. Herkeste çeşitli biçimlerde görülebilecek kişilik özelliklerinin, kişilik bozukluğu olarak değerlendirilebilmesi için, bunların esneklikten yoksun ve uyum bozucu olması, işlevsellikte belirgin bir bozulmaya ya da kişisel sıkıntıya neden olması gerekmektedir.1 Değişmeyen bu tutum ve davranış kalıpları şu alanlarda kendini gösterir: Düşünce farklılıklarında (kişinin kendisini, başkalarını ve olayları yorumlama biçiminde), Duygulanım farklılıklarında (duygusal tepkilerin görülme aralığı, yoğunluğu, değişkenliği ve uygunluğu), İnsanlar arası ilişkilerde yaşanan zorluklarda, İtkilerini kontrol etmekte yaşanan zorluklarda.1

Kişilik Bozukluğu Türleri DSM, kişilik bozukluklarını üç ana grupta sınıflandırmıştır. Bunlardan A ve B kümeleri daha çok sınırda kişilik örgütlenmesi gösterirken, C kümesi daha çok nevrotik örgütlenme gösteren bireyleri içerir.  

Page 2

A Kümesi Kişilik Bozuklukları Paranoid kişilik bozukluğu Temel özelliği, başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlayıp, sürekli bir güvensizlik ve kuşkuculuk içinde olmalarıdır. Prevalansının; genel toplumda %0,5- 2,5 arasında, yataklı psikiyatri kurumlarında % 10-30 arasında ve ayaktan psikiyatrik tedavi kurumlarında % 2-10 arasında olduğu bildirilmiştir.  Yeterli bir temele dayanmaksızın, başkalarının kendilerini sömürdüğünden, aldattığından ya da kendilerine zarar verdiğinden kuşkulanırlar. Dostlarının ya da iş arkadaşlarının kendisine olan bağlılığı ve güvenirliliği üzerine yersiz kuşkuları vardır. Sıradan sözlerden ya da olaylardan aşağılandıkları ya da gözdağı verildiği biçiminde anlamlar çıkarırlar. Sürekli kin beslerler, onur kırıcı davranışları, haksızlıkları ya da görmezlikten gelinmeyi bağışlamazlar.

Şizoid kişilik bozukluğu Temel özelliği, sosyal ilişkilere, yakınlık kurmaya isteksiz olma ve duygulanım kısıtlılığıdır. Asosyaldirler. Görülme sıklığı ile ilgili araştırmalar yeterli bir kanaat oluşturmaktan uzaktır. Çünkü, saha araştırmalarına katılmak istemeyecekleri gibi klinik başvuruları da çok azdır.

Show full summary Hide full summary

Similar

B KÜMESİ KİŞİLİK BOZUKLUKLARI
Oznur OZKAN
Kişilik Bozuklukları
Oznur OZKAN
Quiz Geral
miminoma
Bayonet Charge flashcards
katiehumphrey
GCSE History: The 2014 Source Paper
James McConnell
STEM AND LEAF DIAGRAMS
Elliot O'Leary
Novidades: Mapas Mentais de ExamTime
miminoma
GCSE AQA Biology 1 Nerves & Hormones
Lilac Potato
Forms of Business Ownership Quiz
Noah Swanson
How the European Union Works
Sarah Egan
GCSE AQA Chemistry 2 Salts & Electrolysis
Lilac Potato