Question 1
Question
Ce produse se obţin la oxidarea cu acid azotic a D-galactozei şi D-glucozei?
Answer
-
acid galactonic
-
acid galactaric
-
acid galacturonic
-
acid glucaric
-
acid glucuronic
Question 2
Question
Ce substanţe se obţin la hidroliza acidă a octametilmaltozidei?
Answer
-
2,3,4,6-tetrametil-α -D-glucopiranoza
-
1,2,3,4-tetrametil-α -D-glucopiranozidă
-
2,3,6-trimetil-α -D-glucopiranoza
-
1,3,6-trimetil-α -D-glucopiranozidă
-
Octametilmaltoză
Question 3
Question
Indicaţi care α-aminoacizi din pentapeptidul Val-Glu-Leu-Ile-Asp sunt dicarboxilici:
Question 4
Question
Care dintre monozaharidele prezentate sunt epimeri şi diastereomeri?
Answer
-
D-glucoza şi D-galactoza
-
D-riboza şi D-galactoza
-
D-manoza şi D-galactoza
-
D-riboza şi D-glucoza
-
D-manoza şi D-glucoza
Question 5
Question
La hidroliza zaharozei se obţin produsele:
Answer
-
D-galactoza
-
D-manoza
-
D-glucoza
-
D-riboza
-
D-fructoza
Question 6
Question
Ce substanţe se obţin în reacţiile metioninei cu acidul azotos, cu aldehida formică:
Answer
-
acid 4-tiobutanoic
-
acid 2-hidroxi-4-tiobutanoic
-
acid 2-hidroxi-4-metiltiobutanoic
-
acid 2-metilenimino-4-tiobutanoic
-
acid 2-metilenimino-4-metiltiobutanoic
Question 7
Question
Acetilcoenzima A va acetila substanţele:
Answer
-
aminele
-
hidroxiacizii
-
α-cetoacizii
-
dioxidul de carbon
-
oxidul de carbon (II)
Question 8
Question
Numiţi produsele obţinute în reacţiile γ-butirolactonei cu următorii reagenţi:
a) H2O (H+)
b) NaOH (H2O)
Question 9
Question
Ce se obţine la hidroliza acidă a o-metil-β-D-2,3,4,6-tetrametilglucopiranozidei:
Answer
-
metanol
-
β-D-3,6-dimetilglucopiranoza
-
β-D-2,3,4,6-tetrametilglucopiranoza
-
β-D-1,2,3,4,6-pentaglucopiranoza
-
β-D-glucoza şi alcool metilic
Question 10
Question
Indicaţi tipul de legături glicozidice din macromolecula de glicogen
Answer
-
α (1-4)
-
β (1-6)
-
α (1-6)
-
α (1-3)
-
β (1-4)
Question 11
Question
Ce tip de legături glicozidice sunt în macromolecula de amilopectină?
Answer
-
α (1-4)
-
β (1-4)
-
β (1-6)
-
α (1-6)
-
α (1-3)
Question 12
Question
Care produse se obţin la dezaminarea oxidativă şi neoxidativă a acidului asparagic?
Answer
-
acidul malic
-
acidul oxalilacetic
-
acidul butandioc
-
acidul fumaric
-
acidul butanoic
Question 13
Question
La interacţiunea aldehidelor cu alcooli se obţin:
Answer
-
amide
-
cetali
-
acetali
-
esteri
-
semiacetali
Question 14
Question
Care substanţe se obţin la interacţiunea acidului lactic cu reagenţii: a) metanol (H+) b) anhidridă acetică (toC)
Question 15
Question
Indicaţi care glucide dintre cele prezentate mai jos formează - şi -anomeri
Answer
-
galactoza
-
manoza
-
glucoza
-
fructoza
-
zaharoza
Question 16
Question
Daţi denumirea substanţelor ce se obţin la hidroliza lactozei
Answer
-
manoza
-
fructoza
-
galactoza
-
celobioza
-
glucoza
Question 17
Question
În ce domeniu al pH-ului se află punctul izoelectric al tripeptidei His-Ala-Lis şi care dintre aminoacizii componenţi îl determină
Answer
-
histidina
-
alanina
-
lizina
-
acid
-
basic
Question 18
Question
După configuraţia căror atomi de carbon are loc clasarea enantiomerilor aldohexozelor şi aldopentozelor în seriile sterochimice D- şi L-?
Question 19
Question
În componenţa heparinei intra acizii:
Answer
-
hialuronic
-
D-gluconic
-
D-glucuronic
-
D-galactonic
-
L-iduronic
Question 20
Question
Denumirile triviale ale -aminoacizilor diaminomonocarboxilici sunt:
Answer
-
metionina
-
lizina
-
leucina
-
arginina
-
treonina
Question 21
Question
Ce produse se obţin în reacţiile specifice pentru α- şi β-hidroxiacizi?
Question 22
Question
Care sunt produsele intermediare la transformarea triptofanului în
β-metilindol
Answer
-
serotonina
-
triptamina
-
acid β-indolilpropionic
-
acid β-indolilacetic
-
acid β-indolillactic
Question 23
Question
În macromoleculă de acid condroitin sulfuric ca unităţi monomere se conţin:
Question 24
Question
Care α-aminoacizi din tripeptidul Leu-Fen-Glu sunt indispensabili?
Answer
-
glutamina
-
acidul glutamic
-
leucina
-
cisteina
-
fenilalanina
Question 25
Question
Acizii sialici se conţin în gangliozidele creerului, în sînge şi în alte ţesuturi. Din ce substanţe în organism se obţine acidul N-acetil-neuraminic?
Answer
-
acidul lactic
-
acidul piruvic
-
N-acetil-D-glucozamina
-
N-acetil-D-galactozamina
-
N-acetil-D-manozamină
Question 26
Question
Ce tip de legăturii glicozidice sunt în macromoleculele de amiloză şi de amilopectină?
Answer
-
β(1-4)
-
α(1-4)
-
β(1-6)
-
α(1-6)
-
α(1-3)
Question 27
Question
Care din acizii monoaminomonocarboxilici sunt indispensabili:
Answer
-
glicina
-
α-alanina
-
valina
-
leucina
-
izoleucina
Question 28
Question
Cei mai importanţi reprezentanţi ai aminoglucidelor sunt:
Answer
-
D-ribozoamina
-
D-xilozoamina
-
D-glucozamina
-
D-fructozamina
-
D-galactozamina
Question 29
Question
Ce produși se obţin la hidroliza acidă a octametil lactozidei?
Answer
-
β-D-2,3,4,6-tetrametilgalactopiranoză
-
β-D-2,3,4,6-tetrametilgalactopiranozidă
-
octametillactoză
-
D-2,3,6-trimetilglucopiranoză
-
tetrametillactoză
Question 30
Question
Ce se obţine la dezaminarea oxidativă a -aminoacizilor L-glutamic şi L-asparagic?
Question 31
Question
Care dintre hidroxiacizii prezentaţi mai jos formează enantiomeri?
Answer
-
acid lactic
-
acid malic
-
acid citric
-
acid izocitric
-
acid glicoilc
Question 32
Question
Iminoacizii din proteinele naturale sunt:
Answer
-
histidina
-
colina
-
hidroxiprolina
-
prolina
-
alanina
Question 33
Question
Câte forme tautomere formează D-glucoza în soluţie şi câte dintre ele sunt furanozice?
Question 34
Question
Care sunt produsele de hidroliză acidă a substanţei obţinute în reacţia dintre zaharoză şi iodură de metil în mediul bazic?
Answer
-
α-D-2,3,4,6-tetrametilglucopiranozidă
-
β-D-1,3,4,6-tetrametilfructofuranozidă
-
β-D-1,3,4,6-tetrametilfructofuranoză
-
α-D-1,3,4,6-tetrametilglucopiranoză
-
α-D-2,3,4,6-tetrametilglucopiranoză
Question 35
Question
Câte forme ionice formează acidul asparagic în soluţii şi în ce domeniul al pH-lui se află punctul izoelectric a lui
Question 36
Question
Dintre hidroxiacizii prezentaţi mai jos optic activi sunt:
Answer
-
izocitric
-
citric
-
malic
-
β-hidroxibutiric
-
glicolic
Question 37
Question
Ce substanţă se obţine la interacţiunea α-D-glucopiranozei cu alcoolul metilic în mediul acid şi care sunt produsele de hidroliză acidă a acestei substanţe?
Question 38
Question
Ce tipuri de legături glicozidice sunt în macromolecula de glicogen?
Answer
-
β (1-4)
-
β (1-6)
-
α (1-4)
-
α (1-2)
-
α (1-6)
Question 39
Question
Denumirile sistematice ale α-aminoacizilor asparagic şi glutamic sunt:
Answer
-
acid 2-aminobutanoic
-
acid 2-aminopentandioic
-
acid 3-aminopentandioic
-
acid 2 aminobutandioic
-
acid 3-aminobutandioic
Question 40
Question
Salicilatul de metil (esterul metilic a acidului 2-hidroxibenzoic) la hidroliza bazică se transformă în:
Answer
-
acid salicilic
-
acid 2-hidroxibenzoic
-
silicilat de sodiu
-
metanol
-
alcool etilic
Question 41
Question
Ce produse se obţin la hidroliza acidă a β-metilgalactopiranozidei?
Answer
-
β-metilgalactoza
-
metanal
-
metanol
-
β-galactoza
-
β-D-galactopiranoza
Question 42
Question
Câte forme tautomere formează zaharoză şi ce tip de legătură glicozidică conţine
Question 43
Question
Numiţi produsele de metilare şi acetilare a glicinei
Answer
-
acid N-acetaric
-
acid N-acetilaminoacetic
-
N-acetilglicină
-
N-metilglicină
-
acid N-metilaminoacetic
Question 44
Question
Ce produse se obţin la hidroliza acidă a glicozidei O-etil-2-amino --D-glucopiranozidei?
Answer
-
2-amino-α-D-glucopiranozidă
-
2-metil-α-D-glucopiranoza
-
etanol
-
2-amino -α-D-glucoză
-
2-amino-α-D-glucopiranoza
Question 45
Question
Ce tipuri de legături glicozidice există în macromolecula de dextran?
Answer
-
α (1-3)
-
α (1-)2
-
α (1-4)
-
α (1-6)
-
β (1-6)
Question 46
Question
Ce produse se obţin în reacţia de transaminare a valinei cu acidul oxalilacetic?
Question 47
Question
Câţi α-aminoacizi din proteinele naturale conţin câte două centre chiralice, din care serie de enantiomeri fac parte:
Question 48
Question
Epimerii D-glucozei, care se deosebesc numai prin configuraţia centrului chiralic C-4 sau C-2 sunt:
Answer
-
fructoza
-
riboza
-
manoza
-
celobioza
-
galactoza
Question 49
Question
Componentele constituente ale acidului hialuronic sunt:
Answer
-
acid β-D-galacturonic
-
acid β-D-glucuronic
-
acid β-D-gluconic
-
N-acetilmanozamină
-
N-acetilglucozamină
Question 50
Question
În procesul de sinteza a dipeptidului Val-Ile, care grupe funcţionale a valinei şi izoleucinei este necesar de protejat:
Answer
-
la Val COOH
-
la Val NH2
-
la Ile COOH
-
la Ile NH2
-
la Ile COOH şi NH2