De sage

Description

De legende Slide Set on De sage, created by Lea Marinus on 09/05/2020.
Lea Marinus
Slide Set by Lea Marinus, updated more than 1 year ago
Lea Marinus
Created by Lea Marinus almost 4 years ago
810
0

Resource summary

Slide 1

Slide 2

    Kenmerken van de sage
    Een sage is een verhaal dat ... ... mondeling overgeleverd werd; - een historische kern van waarheid bevat; - nauwkeurig gesitueerd is in tijd en ruimte; - aangedikt werd met fantasie-elementen uit het volksgeloof (bijgeloof *).   * bijgeloof = een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten of machten. (bron: Wikipedia)

Slide 3

    Soorten oude sagen
    de eigenlijke sage of gruwelsage Dit zijn de oudste sagen  - met spanning tussen de mensenwereld en die van buiten- en bovennatuurlijke krachten; - verhalen over spoken, heksen, tovenaars, waarzeggers en andere bovennatuurlijke wezens als duivels, weerwolven, aardmannetjes (kabouters) ...; - verteld om mensen schrik aan te jagen; - meestal tragisch en pessimistisch 
    de historische sage Dit zijn oude volksverhalen - die een verklaring geven van bv. de naam van een stad of gemeente, landschappen, een aardrijkskundige bijzonderheid, een volksgebruik ...; - nog onder te verdelen in echte historische sagen en verklarende sagen;  - deze verhalen zijn minder pessimistisch van ondertoon.   

Slide 4

    Onderverdeling van historische sagen
    De echte historische sagen zijn de verhalen waarin  een historische figuur of een historisch feit centraal staat. De verklarende sagen geven een verklaring voor een plaatsnaam, een volksgebruik, een bijnaam, een aardrijkskundige bijzonderheid ...   De verklarende sagen kunnen nog eens onderverdeeld worden in o.a. toponymische sagen (daarin wordt een plaatsnaam verklaard)   heraldische sagen (daarin wordt de oorsprong van een wapenschild verklaard). 

Slide 5

    DE STADSSAGE = BROODJEAAPVERHAAL Dit zijn moderne verhalen:  - als waargebeurd verteld; - over een bijzonder of bizar feit; - met verschillende varianten, uit het niets; - de geloofwaardig door de vermelding van precieze details; - geen precieze bron (zogezegd uit 'goede bron vernomen', van een vriend van een vriend); - over eigentijdse angsten, dreigingen en vooroordelen; - soms een gruwelijke sfeer. 
    De stadssage: de moderne sage
Show full summary Hide full summary

Similar

GRE Test - Overview
SAT Prep Group
Suffragettes and Suffragists
Amula
BIOLOGY B1 2
x_clairey_x
The Flowering Plant and Photosynthesis
lalalucy13
How to revise
KimberleyC
GCSE Science - B1 - You and Your Genes - Genes, Chromosomes and DNA
GeorgeHaines
Biology B1
themomentisover
Human Resource Management
A Donaghy
Repaso Revalida PR 2016
Rodrigo Lopez