Sticla

Description

Lecție pedagogie
CRISTEA GABRIEL-AUGUSTIN
Slide Set by CRISTEA GABRIEL-AUGUSTIN, updated more than 1 year ago
CRISTEA GABRIEL-AUGUSTIN
Created by CRISTEA GABRIEL-AUGUSTIN almost 4 years ago
131
0

Resource summary

Slide 2

    Istoric, definiție și caracteristici
    Caption: : Sticla a fost descoperită întâmplător de om. Se spune că pentru prima dată un grup de fenicieni a produs, fără intenție, câteva bucățele de sticlă. Marinarii au vrut să facă focul, dar nu au găsit niciun bolovan pe care să sprijine vasul de gătit și au pus câțiva bugări de sodă. A doua zi au descoperit în cenușa rămasă de la foc niște pietricele lucioase care, pe vremea aceea, nu erau cunoscute sub nicio denumire.
    Caption: : Sticlele sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistenţă mecanică şi duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. Materiile prime principale folosite la fabricarea sticlei sunt: nisipul cuarţos, care se găseşte în natură sub forma de zăcăminte; soda calcinată, cu rolul de a reduce temperatura de topire a nisipului; calcarul, cu rolul de a face sticla rezistentă la apă şi la alte substanţe chimice. Alte materiale folosite la obţinerea sticlei sunt afânanţii, decoloranţii, coloranţii, opacizanţii, cioburile de sticlă, care determină importante economii la materiile prime.

Slide 3

    Clasificare
    Caption: : • Sticlă pentru ambalaj si articole de menaj: sticla comună (incoloră, colorată), sticla cristal (conţine oxizi de plumb), termorezistentă, ceramică (tip arcopal), sticla de acoperire se aplică produselor de ceramică sub formă de glazură şi sub formă de email pe obiectele din metal
    Caption: : • Sticlă pentru construcţii: obișnuită, de siguranță; specială termoabsorbantă, izolantă termic și fonic

Slide 4

    Caption: : • Sticlă pentru produse tehnice: optică (lentile, lupe), pentru aparatură de laborator, pentru articole electrotehnice (lămpi electrice), corpuri de iluminat; fibrele de sticlă se obţin din sticlă topită trecută prin orificii foarte mici (şnur, pânză, vată). În industrie, cele mai utilizate categorii de sticlă sunT
    Caption: : • Sticla Low E este prevăzută cu o peliculă din numeroase straturi de oxizi metalici care îmbunătăţesc proprietăţile termoizolante ale geamului şi se reduc astfel pierderile de căldură

Slide 5

Slide 6

    Caption: : • Sticla antiefracţie se obţine prin alăturarea a două foi de sticlă cu un strat de răşină specială
    Caption: : • Sticla securizată se deosebeşte de sticla netratată şi are o rezistenţă mai mare la şocuri mecanice sau termice. În cazul unor accidente sau daune, sticla se descompune în bucăţi mari. Se foloseşte la parbrize

Slide 7

Slide 8

    Obținerea obiectelor din sticlă
    Sticla nu are punct de topire definit, prin încălzire se înmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea prin: suflare manuală, suflare automată, fasonarea prin turnare, faso-narea prin tragere, presare, turnare, laminare. industrial, picătura de sticlă topită ajunge la maşina automată, este ajustată în greu-tate, diametru şi lungime, după mărimea şi formatul articolului, urmează presuflarea sti-clei în formă, realizarea unui format intermediar, apropiat de al produsului, iar prin suflarea sticlei în formă finală se realizează profilul definitiv al produsului. Finisarea obiectelor din sticlă se poate realiza prin şlefuire, lustruire, gravare artistică sau decorare la rece, prin şlefuirea cu piatra de polizor, sau la cald, prin pictare cu vopsele speciale. 

Slide 9

    Domenii de activitate
    Sticlarii (suflătorii, şlefuitorii, tăietorii de sticlă) se ocupă cu suflarea, turnarea, tăierea, polizarea sticlei, modelarea sticlei topite conform modelelor. Dau forma produselor din sticlă prin extragerea sticlei topite, prin suflare în forme, cu sau fără matriţe. Prolectanţi ingineri în sticlă şi ceramică desfăşoară activităţi de cercetare, recomandă sau dezvoltă proceduri inginereşti, inginerie biomedicală, optică.   
    Caption: : Prelucrarea sticlei

Slide 10

    Dicționar, Curiozități, Activități
    Dicționar: amorf = care nu are structură cristalină Stiați că?  Cea mai veche sticlă este sticla vulcanică, rezultată prin răcirea rapidă a lavei. Diferite obiecte, ca vârfuri de sulite, topoare, oglinzi, se păstrează şi astăzi în muzee de renume.  Activitate practică: Realizaţi practic obiecte folosind ca materie primă diferite produse din sticlă uzate sau deşeuri de sticlă: sticle decorative, tablouri pictate pe bucăţi de sticlă, globuri pentru brad din becuri uzate, suporturi pentru lumânare din pahare cu picior.   
    Caption: : Grădina de sticlă din Murano

Slide 11

    ATELIER DE CREAȚIE
    Realizaţi posterul de prezentare a sticlei ca material. La mapa proiectului, completaţi fişa tehnologică, fişa de analiză, fişa de calcul a bugetului pentru obiectul realizat. Respectaţi normele de securitate şi sănătate în muncă.   
Show full summary Hide full summary

Similar

Tendances Innovation Pédagogique
ipetitcubas
IAC-Instruire Asistata de calculator
Paun Alin
innovations et apprentissage_1
fredcuisiniez
Primăvara
ina bedros
Evocare
ina bedros
OCR GCSE Latin Vocab flash cards - all
jess99
Chemical Symbols
Keera
ENG LIT TECHNIQUES
Heloise Tudor
Specific Topic 7.2 Timber
T Andrews
General Pathoanatomy Final MCQs (301-400)- 3rd Year- PMU
Med Student