ILUAED

Description

Iluaed
Anna Neutal
Slide Set by Anna Neutal, updated more than 1 year ago
Anna Neutal
Created by Anna Neutal over 7 years ago
268
0

Resource summary

Slide 1

    Iluaed
    Juba meie vanavanemad tegid talu akna alla väokseid lillepeenraid, kuhu nad istutasid mõisaaedniku käest saadus püsililli. Sadakond aastat tagasi olid moes tokkroosid, pojengid, väga mürgised käokingad ja murtudsüdamed. Aia nurgas oli kindel koht sirelil, kodumaisel toomingal ja vahel ka valgeõielisel lõhnaval ebajasmiinil.
    Aja jooksul on ilutaimed koduaedades üha rohkem ruumi võitnud ning tänapäeval kujundatakse paljud aiad suuremas osas iluaedadena. Selline aed rajatakse sageli kindla plaani järgi. Tavaliselt koosneb iluaed üksikutest ilupuudest ja -põõsastest, muruplatsidest, teedest ning püsikute ja ühe- ja kaheaastaste lillede ning sibullillede rühmadest. Aeda ümbritseb sageli hekk. Vahel näeb aedades ka tiike, basseine, kiviktaimlaid, lehtlaid ja teisi rajatisi.

Slide 5

    Ilupuud- ja põõsad
    Ilupuude ja -põõsastena kasvatatakse sageli looduslike puu- ja põõsaliikide väikesekasvulisi vorme. Vähemasti linnaaia võivad suured puud liiga varjuliseks muuta. Aedadesse taimi valides hindavad inimesed ka kõike seda, mis veidike ebaharilik välja näeb. Põõsaid saab tiheda ja madalana hoida oksi pügades või kärpides. Selliseid põõsaliike, mis pügamist hästi taluvad, kasutatakse hekkides. Tavalised on näiteks tuhkpuuhekid.
    Caption: : LÄIKIV TUHKPUU

Slide 6

    Suvikud ja püsikud
    Suvikud ehk üheaastased taimed tuleb igal aastal seemnest külvata ning peenrale istutamiseks aknalaual või kasvuhoones ette kasvatada. Levinud üheaastased suvelilled on meil praegu nt peiulilled ja petuuniad. Suvelilledega on rohkem tööd kui mitmeaastaste ilutaimedega. Vaeva tasuvad nad aga rikkaliku ja pikalt kestva õiteiluga. Mõned ilutaimed on kaheaastased, st nad on valmis õisi näitama alles teisel kasvuaastal. Kaheaastasena kasvatatakse peamiselt võõrasemasid.
    Püsikuid ehk mitmeaastaseid taimi ei pea igal aastal aeda uuesti istutama. Ehkki püsikute maapealne osa sügisel enamasti sureb, elavad pungad varre alaosas, juurtel, sibulates, risoomides või mugulates talve üle. Neist puhkeb taime maapealne osa igal kevadel uuesti. Tavaliselt on püsikute õitsemisaeg suvikutega võrreldes lühike. Püsikute üheks eriliigiks on sibullilled, näiteks tulbid, nartsissid, lumikellukesed ja krookused. Sibullilled koguvad oma sibulasse kasvuajal rohkesti toitaineid. Suure toitainearvu arvel suudavad nad kevadel varakult tärgata ja õitseda.Iluaeda võib istutada ka meie loodusest pärit taimi, kuid tuleb jälgida, et need ei oleks looduskaitse all.

Slide 9

Show full summary Hide full summary

Similar

ILUAED
Meribel Väli
Iluaed 122
Mari Meigas
Iluaed 133
Mari Meigas
Silas Marner notes
mehxinee
History Revision
Ashkeeps
Algebraic Fractions
Olivia McKenzie
Hitlers Germany
gursharonkaur15
Food and Nutrients
zaynsquad5ever
Romeo and Juliet notes
Faizaan Mohmed