La nutriciò

Description

TEST Ciències de la naturalessa. 2º de ESO
Cuxxy
Flashcards by Cuxxy, updated more than 1 year ago
Cuxxy
Created by Cuxxy over 10 years ago
120
0

Resource summary

Question Answer
Què és la nutrició? Un conjunt de processos mitjançant els quals els ésser vius prenen substàncies d'exterior i les transformen en matèria pròpia i energia.
Les substàncies que ingereixen els éssers vius i que els proporciona la matèria i la energia són.... els aliments.
La alimentació es el procés de prende aliments.
Es aliments estan formats por subtàncies mès simples anomenades nutrients
¿que es la alimentaciò? Un procès de la nutrició. Consisteix en prende aliments.
Per què necessiten els éssers vius la matèria i la energia.? Per mantenir i renovar les seves estructures i per realitzar les funcions vitals
Segons el tipus de NUTRICIÒ els éssers vius es classifiquen en: Autòtrofs i Heteròtrofs
Segons el tipus d'ALIMENTACIÓ els éssers vius es classifiquen en: Carnívors Herbívoros Omnívors Filtradors Carronyers/carronyaires etc...
De què s'alimenta un animal filtrador? De partícules suspeses en l'aigua.
De què s'alimenta un animal omnívor? De vegetals i animals.
De què s'alimenta un animal carronyaires o necròfags? De cadàvers d'animals
Que vol dir que un ésser viu és autòtrof? Que són capaços de produir la seva pròpia MATÈRIA ORGÀNICA a partir de SUBSTÀNCIES INORGANICAS SIMPLES.Necessiten una font d'energia, generalment la llum del Sol.
Els éssers vius autòtrofs, segons la font d'energia que utilitzen per transformar substàncies inorgàniques en la seva pròpia matèria orgànica,es classifiquen en : Fotosintètics i quimiosintètics
Que vol dir o que caracteritza a un ésser viu autòtrof fotosintètic? que per transformar les substàncies inorgàniques en la seva pròpia matèria orgànica utilitzen la llum del Sol.
Que vol dir que un ésser viu és heteròtrof? Que s'alimenten d'altres éssers vius o dels seus restos.es dir utilitzen la matèria orgànica d'altres éssers vius. Obtenen l'energia de la degradació de les biomolècules.
Exemples d'animals herbívors. Vaca, girafa, rinoceront, ovella, zebra, elefant, coala, esquirol, cérvol, cangur, iguana, antílop, goril·la...
Exemples d'animals carnívors. llop, lleó, tigre, gats i gossos(?), balena, dofí, tauró, polp, calamar, els peixos osius en general, les serps, els rèptils, les aranyes i escorpins i alguns insectes, l'ós POLAR.
Exemples d'animals filtradors. cloïssa, musclo, percebes, peixos, balenes...
Exemples d'animals carronyaieres voltor, còndor , cocodril, coiot,hiena, xacal
Quins són els processos implicats en la nutrició en els animals? Procés digestiu, intercanvi gasós, transport, metabolisme i excreció
Quins són els processos implicats en la nutrició en els vegetals? Absorció, , transport,*evotranspiración intercanvi gasós fotosíntesi, transport de substàncies orgàniques, metabolisme i respiració cel·lular i eliminació
En què consisteix el procés digestiu? Comprèn els fenòmens que tenen lloc en l'aparell digestiu i que permeten captar els aliments, transformar-los en sustàncies útils per a l'organisme i expulsar els productes de rebuig.
El procés digestiu en els animals consta de 4 fases: Ingestío, digestió, absorció i egestió.
Qué ès la FASE DE INGESTIÓ dins el procés de la digestió? Es la presa de aliments de l'exterior
Qué ès la FASE DE DIGESTIÓ dins el procés de la digestió? Es la descomposició de aliments para obtenir nutriens
Qué ès la FASE DE ABSORCIÓ dins el procés de la digestió? Consiteix en el pas des nutrients des de l'aparell digestiu fins el circulatori, que el portarà a les célules de l'orgnanisme
Qué ès la FASE DE EGESTIÓ dins el procés de la digestió? La eliminaciò des de l'aparell digestiu, de els residus d'alimens que no han estat digerits. Matèria fecal
La digestió pot ser de dos tipus: Intracel.lular i extracel.lular
Qué quiere decir que la disgestión es intracelular? Que la digestió es fa dins de la cèl·lula. És típica dels organismes unicel·lulars i d'organismes pluricel·lulars senzills. Cada cèl·lula transforma l'aliment que captura.
Què vol dir que la digestió és extracel·lular? Que té lloc fora de les célu.les, a l'aparell digestiu.
Quin dues processos té la disgestió extracel.luar? Digestió mecànica i digestió química
Qué ès la digestió mecànica? Les aliments es fragmentan es trossos més petits, mitjan unes estructures especialitzades como les dents en les vertebrats
Què és la digestió química? Es du a terme mitjançant unes proteïnes anomenades enzims, que descomponen els aliments para alliberar-ne els nutriens
Tipus d'aparell digestiu Cavitat gástrica i tub digestiu.
Què és la cavitat gástrica? És un tipus de tub digestiu. És una especie de sac entapissat amb cèl.lules que comunica a l'exterior por un únic orifici que actua com a boca y com a anus. És característica de alguns grups d'invertebrats
Què és el tub digestiu? És un tipus d'aparell digestiu , consisteix en un tub llarg qeu comença a la boca, por on entran els alimens, i acaba en l'anus por on s'expulsen els residus.
Cóm és el procés digestiu en els vertebrats? Es extracel.lular i te lloc al llarg del tub digestiu. En general consta de boca, faringe esàfago, estómac, intestí prim i intestí gross. A més de les glàndules annexes: salivar, fetge y pàncrees.
Què és la respiració cel.luar? Es un proccès de la nutrició que consisteix en la degradaciò del nutriens als mitocondris de les cèl.lules.
On es realitza la respiraciò cel.luar a els animals? Als mitocondris.
Què es necessita per fer la degraciò de els nutriens al mitocondris? Cal oxigen, que procedeix de l'exterior, i s'obtenen energía i diòxid de carboni. Este intercavi gasós ho realiztza l'aparell respiratori asociat a l'aparell circulatori
Tipus de respiraciò en els animals. Cutànea Branquial Traqueal Pulmunar.
Què caracteritza la respiraciò cutànea? E'intercanvi de gasos es fa a través de la superficie corporal
Què caracteritza la respiraciò branquial? El intercavi de gasos s'efectua a través de les brànquias, que sòn una prolongaciò del cos en forma de llàmines molt fines recorregudas per nombrosos vasos sanguinis. Poden ser externes o internes.
Què caracteritza la respiraciò traqueal? Es realitza mitjançant tràquees, que sòn uns tubs ramificats que arriban a tots el òrgans del animal. Se obrin a l'exterior per uns orificis anomenats espiracles.
Què caracteritza la respiraciò pulmonar? Es realitza a través de els pulmons, que sòn unes cavitats internes de parets molt fines i humides, plenes de vasos sanguinis.
Para què serveix làparell circulatori? Para realitzar el proccès de transport del nutriens y de l'oxigen a les c'èlu.les i retirar el dioxid de carboni y els productes de rebuig del metabolisme.
De quines parts consta l'aparell circulatori? Lìquid de transport Vasos Cor
Què es el líquid de transport? És el líquid que circula per l'interior i que está format per aigua, proteïnes i cèl.lules. Se diu SANG a los vertebrats i als cucs, HIDROLINFA als equinoderms i HEMOLINFA als insectes.
Qué sòn els vasos a l'aparell circulatori? Sòn uns conductes pels quals circula el líquid de transport.
Tipus de vasos en els vertebrats. Venas , arteries y capil.lars
De qué se encarrega el cor? d'impulsar el líquid de transaport pels vasos mitjançan els moviments de contració i dilatació.
Cóm es la sang en els vertebrats? Está formada de plasma sanguini, y cèl.lules sanguinis: Glóbuls vermell o eritròcits, Glòbuls blancs o leucòcits i Plaquetes
Tipus d'aparells circulatoris en els animals Segos la xarxa: Tancat i obert
Tipus d'aparell circulatori tancat Simple i doble
Què és la excreciò en los animals? És el procès de la nutriciò , que permet recollir els productes de rebuig del metabolisme i expulsar-los a l'exterior. Es fá mitjançant l'aparell excretor.
Quins sòn els productes de rebuig? El dioxid de carboni, làmoniac ii la urea.
Com s'anomena l'aparell excretor dels crustacis? Glàndula verda
Com s'anomena l'aparell excretor dels insectes? Tubols de Malpighi
Quins òrgans participen a l'aparell excretor en els vertebrats? Principalment els ronyons: fabriquen l'orina que conté l'urea. Passa per les URÈTERS fins la BUFETA URINÀRIA que la expulsa al'exterior per la URETRA.
Quins altres òrgans ademés dels ronyòns prerticipen en la excreciò en els mamìfers? les gàndules sudorìpares, els pulmons, l'ìntestí i el fetge.
Com s'anomena l'aparell excretor dels reptis i dels ocells que beuen aigua salada? Glàndules secretores de la sal.
Qué ès la absorciò en las plantes? Ès el pas del aigua i les sustàncias minerals del sól a la plante a través dels PÈLS ABSORBENTS DESL ARRELS.
Què és la saba bruta? El conjunt de nutrients inorgànics absorbits per la planta
Por on se transporta la saba bruta? Pels vasos llenyosos
Què es el xilema? És un texit format por els vasos llenyosos de les plantes.
On es realitza l'intercanvi de gasos en les plantas? A través dels ESTÒMAS de les fulles.
Què són els estomes? Son uns orificis de las fullas de les plantes per on se produeix el intervanvi de gasos y la evotranspiració .
Qué es necessita per fer la fotosíntesis? Saba bruta, dioxid de carboni y llum solar.
Què és la fotosístesis? Es la transformaciò de la matèria inorgànica en orgànica en las plantes mitjançant la llum del sol.
On es fa la fotosìntesis? Als cloroplastos de las cèl.lulas de les plantes. Mitjançant un pigment verd ,capaz d'absorbi la energía lluminosa del Sol que es diu CLOROFILA.
Que se obté de la fotosìntesi? Saba elaborada ( matèria orgànica) i oxigen.
Cómo se proueix el transport de la saba elaborada? A través dels vasos LIBERIANS
Qué ès el FLOEMA? El teixit format pels vasos liberians
Cómo ès el metabolisme cel.luar a les plantes? Mitjantçant la degradació del nutriens de la saba bruta . Una part para fabricar les sevas pòpias estructuras ( midò , cel.lulosa..) i otra part para obtenir energìa mitjançant la respiraciò cel.luar.
Què se obtè mitjançant la respiraciò cèl.lular? Diòxid de carboni i energía.
Perqué no es bo tenir plantes de nit en l' habitaciò? Perque de nit les plantas no fan la fotosíntesi. Domés la respiraciò cel.lular i desprenen diòxid de carboni.
Tenen excreciò a les plantes Es pot dir que no. No tenen aparell excretor sovint el dioxid de carboni i el oxigen, que sòn sustàncies de rebuig a les plantes, se expulse a'exterior a través dels estomes.
Show full summary Hide full summary

Similar

Chemistry 3 Extracting Metals Core GCSE
Chloe Roberts
Orwell and 1984
Polina Strich
Narrative Writing
amberbob27
Health and Safety Quiz
lynseyrogers23
Biology Unit 4: Respiration and Photosynthesis
Charlotte Lloyd
A-level Maths: Key Differention Formulae
humayun.rana
AQA A2 Biology - Chapter 8 Inheritance and Selection
Charlotte Lloyd
Vampires, Dracula, and Morality Victorian Anxieties!
Anna-Maria Kotulski
Relationships in A Streetcar Named Desire
Emily Garvin-Howard
NSI Course
Yuvraj Sunar
(YOUR EVENT)
Shelby Smith