heart

Description

pathology Flashcards on heart, created by rima.salman1990 on 13/06/2014.
rima.salman1990
Flashcards by rima.salman1990, updated more than 1 year ago
rima.salman1990
Created by rima.salman1990 almost 10 years ago
189
0

Resource summary

Question Answer
Interventrikularni septalni defekt, makro Interventrikularni septalni defekt; pogled iz desne klijetke. Plastični štapić je umetnut u defekt mišićnog dijela interventrikularnog septuma.
Otvoreni arterijski duktus, makro Otvoreni arterijski duktus. Duktus povezuje luk aorte i plućnu arteriju.
Tetralogija Fallot, makro Tetralogija Fallot; pogled iz desne klijetke. U srcu se nalazi defekt membranoznog dijela interventrikularnog septuma i hipertrofija desne klijetke. Aorta je dekstroponirana, a plućna arterija izgleda komprimirana i sužena.
Infarkt miokarda, makro Akutni infarkt miokarda. Ovaj 3-4 dana star infarkt djeluje žućkasto.
Infarkt miokarda, mikro Akutni infarkt miokarda, histologija. Ovaj 3-4 dana star infarkt, obilježen je nekrozom stanica miokarda i infiltriran je PMN leukocitima.
Infarkt miokarda, fibroza, mikro Fibroza miokarda. Žarišta fibroze su nadomjestila nekrotična mišićna vlakna.
Rupturirani infarkt miokarda. Stijenka lijeve klijetke i septum, koji su zahvaćeni infarktom su djelomično žućkasti, djelomično crvenkasti. Pukotina koja odgovara mjestu rupture, nalazi se na paraseptalnom dijelu stražnje stijenke, šireći se iz lumena klijetke prema epikardu.
Muralni tromb prekriva preboljeli infarkt lijeve klijetke.
Muralni tromb prekriva preboljeli infarkt lijeve klijetke. Na prerezu se može vidjeti da je tromb čvrsto pričvršćen za endokardijalnu površinu klijetke. Sivkasto tkivo odgovara fibroziranom granulacijskom tkivu, koje je uraslo u tromb iz endokardijalne površine i djelomično dovelo do organizacije tromba.
Nebakterijski endokarditis (marantični endokarditis), makro Nebakterijski trombotični endokarditis. Kuspisi aortalne valvule prekriveni su malim bradavičastim vegetacijama.
Reumatski endokarditis, mikro Reumatski endokarditis u početnoj fazi, histologija. Fibrin nakupljen na površini zaliska, pričvršćen je za nju uraštanjem granulacijskog tkiva. Zalistak je edematozan i sadrži povećan broj fibroblasta i žila pomiješanih s kroničnim upalnim stanicama.
Reumatski endokarditis, mikro Reumatski endokarditis, kronični, histologija. Zalisci zadebljani i deformirani. Podliježeće granulacijsko tkivo organizira tromb na površini.
Reumatski endokarditis, kronični, makro Reumatski endokarditis. Deformirani i kalcificirani zalisci uzrokuju stenozu aortalnog ušća.
Kronični reumatski endokarditis. Kalcificirane mitralne valvule daju suženom ušću izgled "ribljih usta".
Reumatski miokarditis, histologija. Miokard sadrži Aschoffljevo tjelešce, građeno od histiocita razmještenih oko područja fibrinozne nekroze.
Bakterijski endokarditis, makro Akutni bakterijski endokarditis. Vegetacije na mitralnoj valvuli su udružene s razaranjem zaliska.
Bakterijski endokarditis, mikro Akutni bakterijski endokarditis. Zalistak je djelomično prekriven fibrinom i djelomično ulceriran.
Bakterijski endokarditis, mikro Akutni bakterijski endokarditis. Vegetacije su građene od fibrina koji sadrži brojne kolonije bakterija (plavo).
Bakterijski endokarditis nacijepljen je na kronični reumatski endokarditis. Zalistak je prekriven obilnim vegetacijama. Nalazi se žarišna destrukcija zalistaka. Zadebljavanje chorda tendinea ukazuje na cijeljenje kroničnog reumatskog endokarditisa.
umjetni srčani zalistak Valvularna proteza. Mitralni zalistak je zamijenjen protezom.
Perikarditis, makro Perikarditis. Epikard i perikard su prekriveni fino granuliranim slojevima fibrina obojenim krvlju.
Perikarditis, mikro Fibrinopurulentni perikarditis, histologija. Epikard je prekriven fibrinom i upalnim stanicama.
Kronični perikarditis, mikro Kronični fibrinozni perikarditis, histologija. Fibrinozni eksudat je u fazi organizacije granulacijskim tkivom, koje sadrži istaknute krvne žile, ispunjene krvlju.
Hemoperikard, makro Na slici se vidi hemoperikard u bolesnika koji je umro od leukemije. Perikard je prekriven krvlju obojenim, fibrinoznim eksudatom.
Virusni miokarditis, mikro Virusni miokarditis, histologija. Miokard je edematozan i infiltriran brojnim monouklearnim stanicama, većinom limfocitima.
Chagasova bolest, mikro Miokarditis uzrokovan Trypanosomom cruzi. Paraziti se mogu vidjeti u citoplazmi nabubrenih stanica miokarda.
Idiopatski miokarditis divovskih stanica (gigantocelularni), mikro Idiopatski miokarditis divovskih stanica. U miokardu se nalaze mononuklearne stanice i divovske stanice s više jezgara.
Kardiomiopatija, amiloid Kardiomiopatija. Histološki se dokazalo da je zadebljanje miokarda nastalo zbog infiltracije miokarda amiloidom.
Miksom, makro Miksom lijevog atrija. Tumorska tvorba nalik na loptu pričvršćena je za endokard pretklijetke.
Miksom, makro Miksom. Kirurški uklonjeni tumor ima gelatinozan izgled.
Metastatski melanom, srce, makro Na slici je melanom koji je metastazirao u srce. Tumorske stanice oblikovale su male crne čvorove na epikardu. Metastaze u srce su rijetkost, ali među tumorima koji metastaziraju u srce, melanom je jedan od najčešćih.
Show full summary Hide full summary

Similar

The Circulatory System
Johnny Hammer
The structure of the heart
rachel_w
The Heart
annalieharrison
Fluid and Electrolyte Imbalances
D R
Infectious diseases
Clare Yu
Malignancies
Mark George
Cardiovascular System
erindarcyjohnson
Cardiac Abnormalities
jimmy_sheehan318
Valve Pathology
jimmy_sheehan318
The Biological basis of Heart Disease
Andrea Leyden
Unit 1 flashcards
C R