Celle

Description

Flashcards on Celle, created by Christine Valle on 24/10/2014.
Christine Valle
Flashcards by Christine Valle , updated more than 1 year ago
Christine Valle
Created by Christine Valle over 9 years ago
139
0

Resource summary

Question Answer
Hva er en celle? Celler er den strukturelle og funksjonelle enheten alle levende organismer er bygget opp av, og den minste biologiske enheten som kan opprettholde selvstendig metabolisme.
Celler: Hovedgruppe Prokaryote og Eukaryote
Cellenes Avdelinger Organeller
Hoved forskjell på Eukaryote og Prokaryote Prokaryote har enklere indre struktur og at de er encellete
Foskjell på Dyreceller og Planteceller Dyreceller har ikke cellevegg mens Plantecelle har en cellevegg
Cellemembran omringer cellen
Cellemembranens Hovedoppgaver - Holde ting på plass i et avgrenset rom - Kontrollere transporten av stoffer ut og inn av cellen - Formidle signaler fra omgivelsene inn i cellen
Fosfolipider Den er vannavstøtende og delvis elsker vann. Danner en barriere mot omgivelsene slik at cellen skal ha sitt eget miljø. Den består av to fettsyrer, glyserol, fosfat og polar gruppe.
Cytosol En vandig løsning som i tillegg til vann inneholder proteiner, næringstoffer og oppløste salter i form av ioner.
Cytoplasma cytosol og alle organeller unntatt cellekjernen
Cellekjernen cellens kontrollsted og den viktigste oppgaven er å regulere produksjon av proteiner i cellen. I cellekjernen ligger det DNA
Kjernemembran er to atskilte membraner med store kjerneporer.
Et gen er en del av DNA som inneholder oppskriften til protein.
"Genet blir uttrykk" Når et gen blir lest og dannet protein.
Proteinsyntesen 1. Hente RNA fra DNA og sender mRNA til ribosomet 2. Blir lest av rRNA 3. Blir festet med en tRNA (med aminosyrer) 4. Lager en lang kjede av aminosyrer (polypeptid)
DNA Deoksyribo Nekleic Acid
RNA Ribo Nukleic Acid
Ribosom I ribosomet blir det laget protein. Det består av rRNA og proteiner. Den kan ligge fritt i cytosol eller bundet sammen med ER
Proteiner 1. Dirigerer transport inn og ut av cellen 2. de får kjemiske reaksjoner til å gå raskere 3. Deltar i kommunikasjon med andre celler. Ulike celletyper skiller seg fra hverandre fordi de har foskjellige proteiner
Endoplasmatisk Retikulum Det har en sentral rolle å produsere lipider og sortere proteiner. ER er et delvis sammenbundet membransystem av blærer, rør og flattrykte skiver.
Glatt Endoplasmatisk Retikulum Her blir det produsert lipider. Glatt ER fungerer også som en lager for kalsiumioner (Ca2+), som er viktig for signalfunksjon i cellene.
Ru Endoplasmatisk Retikulum I ribosomene blir det laget protein og blir da transportert ut til ER
Vesikler De er små membranblærer inne i en celle. Vesikler hjelper å transportere protiner.
Peroksisomer Den har hovedoppgaven å bryte ned organiske giftstoffer (eks. alkohol) og fettsyrer. Det blir dannet H2O2 og blir utnyttet av spesielle enzymer.
Lysosomer Den har hovedoppgave å bryte ned alle typer makromolekyler for å vedlikeholde cellen.
Golgiapparatet Den har hovedoppgaven er å transportere proteinene til de riktige stedene i cellen. Den består av flate memnransekker som ligger tett sammen i nærheten av ER
Golgiapparatet og ER Golgiapparatet og ER samarbeider i sorteringen av mange poteiner . Fra ER mottar golgiapparatet små vesikler med nydnnede proteiner. Disse proteinene skal enten bli i golgiapparatet eller blir transporteres til cellemembranen eller andre organeller.
Mitokondriene Den er cellens energiverk, og sammen med oksygen omformer mitokondriene energien i næringsstoffer til et drivstoff som cellen kan benytte
ATP Den er et av det viktigste molekylene i en celle fordi cellen trenger energi til å drive prosesser i kroppen. De energi bindingene mellom fosfatgruppene som gjør at de er energibærere.
Hva gjør at ATP er energibærere? De energi bindingene mellom fosfatgruppene som gjør at de er energibærere. Bindingene blir brutt og den frigir energi
Kloroplastene Den har hovedoppgaven å omforme solenergi til kjemisk energi i form av glukose. Den fins bare i planteceller og noen encellete organismer.
Fotosyntesen I fotosyntesen blir CO2 og H2O dannet glukose C6H12O6 og oksygengass O2 ved hjelp av energi fra sollys.
Kloroplastenes oppbygging Den er ofte skive- eller lenseformede. I likhet med mitokondriene har den også sine egne DNA og ribosomene. Den har 20-50 kloroplaster per celle.
Tylakoider Det er et nettverk av membranblærer. I tylakoider ligger det pigmenter som fanger lysenergi. Det finnes mange pigmenter i planter, men den mest dominerende er klorofyll som gjør at vi opplever at planter er grønne.
Vakuolene Planteceller og noen typer dyreceller har vakuoler. Den er også ble kalt som cellesaft og spiller en viktig rolle for å stive opp planten og lagrer næringsstoffer.
Hvordan fungerer en vakuole? I planecellen inneholder det mye vann som gir den trykk og gjør at cellene presser seg mot hverandre som stiver opp planter. Hvis ikke, så bøyer de seg.
Hva inneholder en vakuole? Vakuolen er rik på enzymer, som er viktig for nedbrytingen av store molekyler. ENzymene i vakuolen er aktive når det er lav pH-verdi.
Hvordan fungerer en vakuole? En vakuole fungerer også som et lagringssted for ioner og proteiner. I enkelte tilfeller er det stoffer løst i vakuolen som gir planter og bære smak og farge
Vakuoler i andre organismer En enkelt dyreceller er avhengig av vakuoler for å kunne overleve i ferskvann. De fungerer som vannregulator. Denne typen vakuole er svært dynamisk og skiller ut v'ske etter behov.
Celleskjelettet Den fyller det meste av cytosol og er forskjellige trådformete proteiner som danner et tredimensjonalt, fleksibelt nettverk. Den er stadig i forandring pga nedbygging og oppbygging av cellen.
Celleskjelettets hovedoppgave Det fungerer som reisverket til cellen og gir den mekanisk styrke og en bestemt form. Celleskjelettet er festet til andre organeller for å holde dem på plass eller flytter på dem vha motoproteiner.
Cilier og flageller De er hårlignende utbuktinger i membran. Akvatiske encellete organismer har disse. Celleskjelettet inne i disse utbuktningene gjør cilier og flageller i stand til å bevege seg.
Celleskjelettet Den har hovedoppgaven å støtte opp plantene og beskytte cellemembranen mot kutt og rift. I tillegg den funker også som et vern mot sopp og bakterie angrep.
Hva er den viktigste komponent av celleskjelettet? Cellulose den viktigste komponent av celleskjelette.
Ekstracellulær Matriks (ECM) Dyreceller mangler cellevegg, men de har ECM som beskytter cellen og hjelper til i kommunikasjonen mellom celler.
ECM komponent, struktur og oppgave Hovedkomponent er proteoglykaner (karbohydrater bundet til proteiner) og fibrøse proteiner. Komponentene er vevd sammen og danner blant annet en god mekanisk beskyttelse for cellen.
Typer Transportproteiner Ionekanaler, bæreproteiner, Symport/antiport, ionepumpe
Hva er transportproteiner? Transportproteiner hjelper å styre transporten av vannløslige stoffer gjennom membranen. Alle transportproteiner er spesiellaget for det enkelte stoffet, uavhengig av type.
Ionekanaler Er proteiner som går sammen og danner vannfylte kanaler hvor ioner kan passere.
Bæreproteiner Er en bærer vannløslige stoffer gjennom cellemembranen.
Symport Er en annen type transportprotein frakter flere stoffer samtidig i samme retning.
Antiport Er en type transportprotein som transporterer stoffer i hver sin vei.
Ionepumpe Er en transportprotein som pumper ioner gjennom membranen ved å bruke ATP
Transport av Makromolekyler Makromolekyler kommer seg gjennom cellemembranen fordi cellen pakker dem inn i små vesikler.
Typer transportmekanismer Passiv og Aktiv Transportmekanismer
Passiv transportmekanismer Det krever ikke energi. Utgangspunktet for denne transportmekanismen er at det er ulik konsentrasjon av stoffer på inn- og utsiden av cellen. Det skjer også en diffusjon av stoffer. (Høy til lav)
Diffusjon Når det er mange enheter av samme stoff,støter enhetene borti hverandre pga egen bevegelsen. Et område av høy til lav konsentrasjon. Jo lenger fra hverandre enhetene er, desto mindre støter de i hverandre.
Ulike passive transportmekanismer 1. Diffusjon gjennom fosforlipidlagene 2. Diffusjon gjennom vannfylte ionekanaler 3. Diffusjon gjennom bæreproteiner 4. Diffusjon av vann (osmose)
Diffusjon gjennom fosfolipidlagene Fettløslige stoffer og små upolare molekyler kan diffundere gjennom fosfolipidlagene
Diffusjon gjennom væskefylte ionekanaler Ioner er vannløslige og derfor kan ikke passere gjennom. Ioner da går gjennom ionekanaler for å komme seg gjennom. Eks. Natriumioner, Natriumkanaler.
Diffusjon gjennom bæreproteiner Ioner og små polare molekyler binder seg til de bæreproteinene som frakter stoffene gjennom membranen. Eks. Glukose og aminosyrer.
Diffusjon av vann - Osmose er diffusjon av vann gjennom en halvgjennomtrengelig hinne fra lav konsentrasjon av løste stoffer til høy konsentrasjon av løste stoffer.
Transport av vann En mer effektiv transport av vann gjennom cellemembranen skjer gjennom vannkanaler kalles, akvaporiner.
Aktive Transportmekanismer Transporten trenger energi i form av ATP. Denne transporten er avhengig av konsentrasjonsforskjeller, emn det er bare vannløslige stoffer som kan utnytte denne transporten.
Ulike aktive transportmekanismer 1. Aktiv transport gjennom transportproteiner 2. Endocytose 3. Eksocytose
Aktiv transport hjennom transportproteiner Transporten krever ATP, og ulike transportproteiner kan vha ATP transportere stoffer fra lav til høy konsentrasjon av stoffet.
Aktiv transport: Transportproteiner - Ionepumpe - Symporter - Antiporter
Aktiv transport gjennom en ionepumpe Energi fra ATP gjør at denne transportprotein skyver ionene fra lav til høy konsentrasjon. Hvert ion har sin egen pumpe
Endocytose Store molekyler og karbohydrater blir fraktet inn i vesikler og reiser gjennom cellemembranen ved bruk av denne prosessen. Denne transporten krever ATP.
Fagocytose En annen form av endocytose, men dette er for bruk av enda større partikler. Det dannes utvekster av cellemembranen som om slutter partikkelen.
Prosess av endocytose Det skjer en innbukting av et lite område av cellemembranen som lager en lomme i membranen. Etter hvert som lommen blir dypere blir det dannet vesikkel, endosom.
Nedbryting av makromolekyler 1. De blir tatt inn i cellen ved endocytose. 2. De blir lagret i en endosom. 3. Lysosomene m/lysomale enzymer smelter sammen med endosomene. 4. De stoffene som kroppen vil ha, transporteres ut i cytosol.
Eksocytose Dette krever ATP. Det er transport av stoffer fra innsiden til utsiden av cellen. Det er slik at vesikkelen smelter seg sammen med membranen og skyver ut stoffene.
Membranpotensial Det er en elektrisk spenningsforskjell mellom cytosol og væsken utenfor cellen.
Show full summary Hide full summary

Similar

C2 - Formulae to learn
Tech Wilkinson
PHYSICS P1 1
x_clairey_x
Physical Geography
clongworth25
Research Methods
Joanna Griffith
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
livvy_hurrell
Mind Maps with GoConqr
Elysa Din
Biology -B2
Sian Griffiths
Biology Unit 1a - GCSE - AQA
RosettaStoneDecoded
Simple Present Tense (Test)
Onur Kalafat
Účto Fífa 6/6
Bára Drahošová
Organic Nomenclature
Anna Wagner