ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Description

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Flashcards by AGGELOS PAPANIKOLAOU, updated more than 1 year ago
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Created by AGGELOS PAPANIKOLAOU over 4 years ago
58
0

Resource summary

Question Answer
Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής στο χ0;
Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής στο πεδίο ορισμού της; Μία συνάρτηση f που είναι συνεχής σε όλα τα σημεία του πεδίου ορισμού της, λέγεται συνεχής συνάρτηση.
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια των βασικών συναρτήσεων; Οι πολυωνυμικές, ρητές, εκθετικές, λογαριθμικές και τριγωνομετρικές συναρτήσεις είναι συνεχείς στα πεδία ορισμού τους.
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια των πράξεων μεταξύ συνεχών συναρτήσεων;
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια της σύνθεσης συνεχών συναρτήσεων; Αν η συνάρτηση f είναι συνεχής στο x0 και η συνάρτηση g είναι συνεχής στο f(x0),τότε η σύνθεσή τους gοf είναι συνεχής στο x0.
Πότε μια συνάρτηση f λέγεται συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (α,β) ; Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (α, β), όταν είναι συνεχής σε κάθε σημείο του (α, β).
Πότε μια συνάρτηση f λέγεται συνεχής σε ένα κλειστό διάστημα [α,β] ; Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα κλειστό διάστημα [α, β], όταν είναι συνεχής στο ανοικτό διάστημα (α, β) και επιπλέον:
Διατυπώστε το θεώρημα Bolzano. Θεώρημα Bolzano: Έστω μια συνάρτηση f, ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β] και f(α)∙ f(β) < 0, τότε υπάρχει ένα τουλάχι-στον x0∈(α,β), τέτοιο ώστε f(x0)=0. Δηλαδή, υπάρχει μια τουλάχιστον ρίζα της εξίσωσης f(x)=0 στο ανοικτό διάστημα (α,β).
Δώστε τη γεωμετρική ερμηνεία του θεωρήματος Bolzano. Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f, τέμνει τον άξονα xΟx΄ σε ένα τουλάχιστον σημείο.
Σωστό (Σ) ή λάθος (Λ): Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ και δε μηδενίζεται σ’ αυτό, τότε αυτή ή είναι θετική για κάθε x∈Δ ή είναι αρνητική για κάθε x∈Δ, δηλαδή δια-τηρεί πρόσημο στο διάστημα Δ. Δικαιολογήστε την επιλογή σας. Σωστό. Γιατί αν υπήρχαν α∈Δ και β∈Δ με f(α) και f(β) ετερόσημα, τότε από θ.Bolzano, η συνάρτηση f θα μηδενιζόταν μια τουλάχιστον φορά μεταξύ α και β. Άτοπο. Γιατί η συνάρτηση f δε μηδενίζεται στο Δ.
Με βάση ποιον κανόνα βρίσκουμε το πρόσημο μιας συνεχούς συνάρτησης ; Μια συνεχής συνάρτηση f διατηρεί πρόσημο σε καθένα από το διαστήματα στα οποία οι διαδοχικές ρίζες της f, χωρίζουν το πεδίο ορισμού της.
Διατυπώστε το Θεώρημα ενδιαμέσων τιμών (ΘΕΤ). Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β] και f(α)≠f(β), τότε, για κάθε αριθμό η μεταξύ των f(α) και f(β), υπάρχει ένας τουλάχιστον x0∈(α,β) , τέτοιος ώστε f(x0) = η.
Να αποδείξετε το Θεώρημα ενδιαμέσων τιμών. Ας υποθέσουμε ότι f(α) < f(β). Τότε θα ισχύει f(α) < η < f(β). Θεωρούμε τη συνάρτηση g(x)=f(x)–η, x∈[α,β]. Η g είναι συνεχής στο [α,β] και g(α)g(β) < 0, αφού g(α)=f(α)–η<0 και g(β)=f(β)–η>0. Επομένως, σύμφωνα με το θεώρημα του Bolzano, υπάρχει x0∈(α,β), τέτοιο ώστε g(x0)=f(x0)–η=0, οπότε f(x0)=η.
Τι γνωρίζετε για το πεδίο τιμών f(Δ) ενός διαστήματος Δ μέσω μιας συνεχούς και μη σταθερής συνάρτησης f ; Η εικόνα, f(Δ), ενός διαστήματος Δ μέσω μιας συνεχούς και μη σταθερής συνάρτησης f, είναι διάστημα. Αν το διάστημα Δ είναι κλειστό, η εικόνα του, f(Δ), είναι κλειστό διάστημα.
Η πρόταση "Η εικόνα ανοικτού διαστήματος Δ μιας συνεχούς συνάρτησης είναι ανοικτό διάστημα" είναι αληθής ή ψευδής ; Δικαιολογήστε την επιλογή σας.
Διατυπώστε το θεώρημα μέγιστης και ελάχιστης τιμής για μια συνάρτηση συνεχή σε κλειστό διάστημα [α,β]. Αν f είναι συνεχής συνάρτηση στο [α,β], τότε η f παίρνει στο [α,β] μια μέγιστη τιμή Μ και μια ελάχιστη τιμή m. Άρα το σύνολο τιμών μιας συνεχούς συνάρτησης f με πεδίο ορισμού το [α,β] είναι το κλειστό διάστημα [m,Μ].
Πως βρίσκουμε το σύνολο τιμών ανοικτού διαστήματος (α,β) συνεχούς και μονότονης στο (α,β) συνάρτησης ;
Show full summary Hide full summary

Similar

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 2ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Alexandros Tzanis
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Θεωρια internet & outlook
pola k
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1
Alexandros Tzanis
ΚΛΑΣΜΑΤΑ-ΕΙΔΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ
elerena Angelopoulou
UNIT 1 DIGITAL MEDIA SECTORS AND AUDIENCES
carolyn ebanks
Using GoConqr to teach English literature
Sarah Egan
chemsitry as level topic 5 moles and equations
Talya Hambling
Chemistry GCSE Review - States of Matter, Particles, Atoms, Elements, Compounds and Mixtures
Morgan Overton