Algebra

Description

Flashcards for MI-MPI (algebra)
秀一 幽遊
Flashcards by 秀一 幽遊, updated more than 1 year ago
秀一 幽遊
Created by 秀一 幽遊 over 8 years ago
15
0

Resource summary

Question Answer
Co je to grupoid? Dvojice neprázdná množina, binární operace (uzavřená na M) (M, o)
Pologrupa Grupoid = uzavřenost + asociativita
Monoid Pologrupa = uzavřenost = asociativita + neutrální prvek
Grupa Monoid = asociativita = uzavřenost = neutrální prvek + inverzní prvky
Abelovská grupa = komutativní grupa
Co platí o neutrálním prvku v monoidu? V každém monoidu existuje právě jeden neutrální prvek
Co platí o inverzních prvcích? V grupě má každý prvek právě jeden inverzní prvek
Jde poznat z Cayleyho tabulky, že jde o grupu? Ne. Neumíme snadno poznat asociativitu.
Když Cayleyho tabulka tvoří latinský čtverec, jedná se o grupu? Ne, platí to jen naopak – grupa tvoří lat. čtverec.
Podgrupa Buď G = (M, ◦) grupa. Podgrupou grupy G nazveme libovolnou dvojici H = (N, ◦) takovou, že – N ⊂ M, – H = (N, ◦) je grupa
Vlastní a triviální podgrupy triviální: grupa obsahující pouze neutrální prvek: ({e}, ◦) a grupa samotná: G = (M, ◦). ostatní podgrupy jsou vlastní
Je průnik podgrup také podgrupa? Ano
Řád (pod)grupy Řád (pod)grupy G = (M, ◦) nazýváme počet prvků množiny M. Je-li M nekonečná množina, je i řád nekonečný. Podle řádu rozlišujeme konečné a nekonečné grupy.
Lagrangeova věta Buď H podgrupa konečné grupy G. Potom řád H dělí řád G. (implikace! neplatí oběma směry!)
Kdy je k generátor aditivní grupy? Aditivní grupa modulo n je rovna <k> tehdy, a jen tehdy, když k a n jsou nesoudělná čísla.
Jaký řád má multiplikativné grupa mod p, kde p je prvočíslo? p-1
Cyklická grupa Grupa G = (M, ◦) se nazývá cyklická, pokud existuje prvek a ∈ M takový, že <a>= G. Tomuto prvku se říká generátor cyklické grupy.
Malá Fermatova věta V grupě G = (M, ◦) řádu n platí pro všechny prvky a ∈ M, že \( a^n = e\) , kde e je neutrální prvek.
Co platí pro generátory v cyklické grupě (G, ·) řádu n? Je-li (G, ·) cyklická grupa řádu n a a nějaký její generátor, potom \(a^k\) je také generátor tehdy, a jen tehdy, když k a n jsou nesoudělná (tj. gcd(k, n) = 1).
Kolik generátorů je v cyklické grupě řádu n? \( \phi (n)\) \(Z^{x}_p\) je cyklická grupa řádu p-1 a má tedy \( \phi (p-1)\) generátorů
Je pogrupa cyklické grupy vždy cyklická? Ano
Homomorfismus & izomorfismus Buďte G = (M, ◦G ) a H = (N, ◦H) dva grupoidy. Zobrazení ϕ : M → N nazveme homomorfizmem G do H jestliže pro všechna x, y ∈ M platí ϕ(x ◦G y) = ϕ(x) ◦H ϕ(y). Je-li navíc ϕ bijektivní, říkáme že ϕ je izomorfizmus.
Co platí o homomorfismu grupy do grupoidu? Buď ϕ homomorfizmus grupy G = (M, ◦G ) do grupoidu H = (N, ◦H). Potom ϕ(G) = (ϕ(M), ◦H) je grupa.
Musí se neutrální prvek jedné grupy zobrazit homomorfismem na neutrální prvek té druhé? Ano
Jsou libovolné dvě cyklické grupy izomorfní? Ne, musejí mít stejný řád. Nebo být obě nekonečné.
Kleinova grupa grupa (Z2 × Z2, ◦), kde Z2 × Z2 = {(0, 0),(0, 1),(1, 0),(1, 1)} a ◦ je sčítání modulo 2 po složkách: např. (1, 0) ◦ (1, 1) = (0, 1). Není cyklická! Není izomorfní se Z4!
Symetrická grupa Množina všech permutací s operací skládání. Libovolná konečná grupa je izomorfní s nějakou grupou permutací.
Okruh Buďte M neprázdná množina a + a · binární operace. Řekneme, že R = (M, +, ·) je okruh, pokud platí: (M, +) je Abelovská grupa, (M, ·) je pologrupa, platí (levý a pravý) distributivní zákon: \((∀a, b, c ∈ M) (a(b + c) = ab + ac ∧ (b + c)a = ba + ca).\)
Dělitelé nuly Buď R = (M, +, ·) okruh. Libovolné nenulové prvky a, b ∈ M takové, že \(a · b = 0,\) se nazývají dělitelé nuly.
Obor integrity Komutativní okruh bez dělitelů nuly
Těleso (field) Okruh T = (M, +, ·) se nazývá těleso, jestliže \((M \ {0}, ·)\) je grupa. Tuto grupu nazýváme multiplikativní grupou tělesa T.
Homomorfismus a izomorfismus těles Zobrazení h z okruhu (resp. tělesa) R1 do okruhu (resp. tělesa) R2 je homomorfismus, jestliže je h homomorfismem příslušných aditivních a multiplikativních grupoidů (resp. grup). Je-li navíc h bijekce (prosté a „na“), jedná se o izomorfismus
Počet generátorů v multiplikativní grupě modulo p? ϕ(p − 1)
Může mít multiplikativní grupa modulo prvočíslo netriviální/vlastní grupy? Ano, řád je totiž ϕ(p − 1) Nechť k < p dělí p − 1, pak v \(Z^{×}_p\) existuje podgrupa řádu k a obsahuje právě ty prvky, pro které \(a^k = 1\).
Co musíme vyhodit z množiny {1,2,3...n}, aby s operací násobení tvořila multiplikativní grupu modulo n? všechny dělitele n ale i čísla soudělná pro celé číslo n > 1 tvoří množina \({k ∈ N | 1 ≤ k < n, gcd(k, n) = 1}\) s operací násobení modulo n grupu. Tuto grupu značíme \(Z^{×}_n\).
Kdy je grupa \(Z^{×}_n\) cyklická? když je n rovno \(2, 4, p^k\) nebo \(2p^k\) pro nějaké liché prvočíslo p a celé k > 0.
Existují tělesa libovolné řádu? Existují pouze konečná tělesa řádu \(p^n\), kde p je prvočíslo a n je přirozené číslo. Prvočíslo p se nazývá charakteristika. Navíc platí, že všechna tělesa řádu \(p^n\) jsou navzájem izomorfní.
Ireducibilní polynom Buď P(x) ∈ K[x] stupně alespoň 1. Řekneme, že P(x) je ireducibilní nad K, jestliže pro každé dva polynomy A(x) a B(x) z K[x] platí A(x) · B(x) = P(x) ⇒ (stupeň A(x) = 0 ∨ stupeň B(x) = 0)
Aditivní grupa tělesa \(GF(p^n)\) Má řád \(p^n\) Neutrální prvek je 00 · · · 0 = \(0^n\) Inverze k prvku \(b_1b_2 · · · b_n je (p − b_1)(p − b_2)· · ·(p − b_n)\). Není cyklická, dokonce pro každý prvek x platí, že p × x = x.
Multiplikativní grupa tělesa \(GF(p^n)\) Má řád \(p^n − 1\). Neutrální prvek je \(00 · · · 1 = 0^{n−1}1.\) Inverzi ke každému prvku umíme nalézt pomocí EEA v polynomiálním čase. Je vždy cyklická
Show full summary Hide full summary

Similar

Pythagorean Theorem Quiz
Selam H
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
Andrea Leyden
GCSE Maths: Algebra & Number Quiz
Andrea Leyden
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
livvy_hurrell
Geometry Vocabulary
patticlj
Algebraic & Geometric Proofs
Selam H
Algebra 2 Quality Core
Niat Habtemariam
Mathematics A - Edexcel - GCSE - Paper 1 November 2014 1MA0/1H Theory
Josh Anderson
Using Formulas
grace0448
GRE Study Precalc
Marissa Miller
GCSE Maths: Understanding Pythagoras' Theorem
Micheal Heffernan