ABORJİNLERİN YAŞAMI

Description

Flashcards on ABORJİNLERİN YAŞAMI, created by sakine AKTÜRK on 26/11/2016.
sakine AKTÜRK
Flashcards by sakine AKTÜRK, updated more than 1 year ago
sakine AKTÜRK
Created by sakine AKTÜRK over 7 years ago
28
0

Resource summary

Question Answer
ABORJİNLER KİMDİR?
Aborjinler için Avustralya, Tasmanya ve bölgedeki diğer adalarda yaşayan yerel halk dersek yanlış olmaz. Avustralya ve çevre adalarda yaşayan siyah tenli bu insanların, varsayımlara göre Güney Asya'dan göç ederek deniz yoluyla bu topraklara geldikleri düşünülmekte. Bundan yaklaşık 40.000 ile 80.000 yıl önce ortaya çıktıkları varsayılmaktadır
ABORJİN NE DEMEKTİR? "Aborjin" kelime manası olarak bu halkın varlığına dair manidar bir anlama gelmekte. "Ab" İngilizce bir "den, dan" eki olarak kullanılır. Origin ise tahmin edeceğiniz üzere Original yani Orjinal manasının özü olarak "Köken" anlamında kullanılır. Aborjin, "Kökten, kökenden" diyebileceğimiz bir anlamda kullanılmakta.
ABORJİNLERİN TOPLUM YAPISI Aborjinler kabile hayatı yaşayan bir sosyal yapıya sahiptirler. Koori, Murri, Anangu ve Yapa gibi bugün hala varlığını sürdüren Aborjinler, kabile altı topluluklar altında da birbirlerinden ayrışırlar. Misal, çölde yaşadıkları için "Çölden gelen" anlamında Anangu ismiyle anılan Aborjinler kendi aralarında Luritja ve Antikirinya olarak bölünmüşlerdir.
ABORJİNLER DE SANAT VE DİN Mağara ve ağaçları boyayarak ortaya çıkardıkları eserler hem süsleme hem de ibadet özelliği taşırAborjinlerin kendilerine ait bir yazı dilleri yoktur. Şarkılar tüm fikir, düşünce ve bilgilerin aktarılması için yegane iletişim aracıdır. Tüm bu şarkılar ve boyama faaliyetleri aynı zamanda mistik bir inanca dair ibadetlerin de yerine getirilmesi için kullanılır.
ABORJİNLER VE SİLAHLARI Aborjinlerin en meşhur silahları Bumeranglarıdır.
Aborjinlere uygulanan soykırımlar Aborjinler ilk tanışma esnasında topraklarından olup, hastalıklara binlerce kurban verip, köleliğe zorlanınca istilacılara karşı isyan etmeye başladılar. Tarih boyunca kendi aralarında savaştıklarına dair bir kalıntı bulunmayan Aborjinlerin, silahlı bir saldırıya karşı savunma yapmaları pek mümkün değildir. Ellerinde mızrak ve bumeranglarından başka savunma silahı olmayan Aborjinler, isyanlarına karşı barutlu silahlarla karşılık veren Avrupalıların elinde yok olmanın eşiğine gelmişlerdir. Avrupalıların "Cezalandırma" adını verdikleri bu katliamlar sonucunda Tasmanya adasındaki tüm Aborjinler öldürülmüştür. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden uygulanan bu eylemler 1928'e kadar devam etmiştir.
ABORJİNLERİN GÜNÜMÜZDEKİ HALİ
TELEPATİ Aborjin kabilelerinde telapati ile iletişim görülebilmektedir. Seslerini şarkı söylemek ve ayin yapmak için kullanan Aborjinlerin, duygu ve düşüncelerini algı yoluyla iletmekte oldukları düşünülür. Bu varsayım kimi araştırmacılara göre tespitlere dayanmaktadır.
Show full summary Hide full summary

Similar

Module C4: Chemical Patterns
remandsonic
Metallic bonding
anna.a.graysmith
Biology: Lung Disease
Sarah H-V
GCSE Chemistry C1.2 - Limestone & Building Materials
chancice.branscombe
AQA GCSE Physics Unit 2
Gabi Germain
Globalisation Case Studies
annie
Physics: section 7 - radioactivity and particles
James Howlett
Molecular Biology
Fadila Farag
Testing for ions
Joshua Rees
CHEMISTRY TEST
kingi kigongo
Two years and no baby
Zahra Habeeb