Consevació dels aliments

Description

Mapa mental de la conservació dels aliments
Aarón Escudero Díaz
Mind Map by Aarón Escudero Díaz, updated more than 1 year ago
Aarón Escudero Díaz
Created by Aarón Escudero Díaz over 8 years ago
30
0

Resource summary

Consevació dels aliments
  1. Tot els aliments que consumim tenen un determinat temps de apte consumició, alguns tenen setmanes, dies, mesos... ^Per això hem creat els mètodes de conservació dels aliments, per a poder augmentar la durada dels aliments.
    1. Els aliments quan entren en contacte amb l'aire, després d'un temps, s'alteren i canvien d'aspecte, olor i sabor. Així, la carn es podreix, les fruites fresques fermenten i el pa pren un color fosc verdós.
      1. Els fongs són els responsables de la floridura en aliments, de moltes fruites o del pa quan el deixem en una bossa de plàstic fora de la nevera durant un cert temps.
        1. Els aliments es descomponen i es podreixen per dos tipus de causes: per fenòmens vitals o per fenòmens no vitals.
          1. Els aliments s'alteren també per processos no vitals. Entre les causes d'això poden trobar: els excessos de temperatura, la humitat, la llum, l'oxigen o simplement el temps.
            1. Els principals causants de la descomposició per fenòmens vitals són els microorganismes i els enzims. Els microorganismes i els enzims produeixen la descomposició per putrefacció intervenint en processos físics i químics de transformació de les substàncies que componen els aliments.
          2. Per una bona conservació dels aliments ens cal:: Matar els microorganismes, Dificultar-ne la seva reproducció, Mantenir-los a la temperatura més baixa possible
            1. Però també ens cal evitar: Els cops i trencadisses degut a l’acció física, L’exposició d’agents externs, com la llum o l’acció de l’aire, deguts a l’acció química.
            2. Els additius alimentaris són substàncies que s'afegeixen intencionadament a les begudes i als aliments elaborats perquè es puguin conservar, perquè en millorin les característiques o per a dotar-los de noves propietats organolèptiques o altres pròpies que s'hagin perdut durant l'elaboració
              1. Existeixen diferents mètodes de conservació dels aliments: per l'utilització de baixes temperatures, per l'aplicació d'altes temperatures, per l'eliminació de l'aigua, per procediments químics, i per altres processos físics.
                1. Refrigeració: consisteix a mantenir l’aliment entre els 0ºC i els 8ºC. Afecta poc el valor nutritiu de l’aliment. Alenteix el creixement i la reproducció dels microorganismes. Per exemple la llet o els ous.
                  1. Escaldar els aliments, la pasteurització, l'estirilització i la cocció, aquests són mètodes de conservació mitjançant altes temperatures. Per exemple: l'estirilització l'utilitzem quan femm malmalada.
                    1. La dessecació, la deshidratació i la liofilització són mètodes de conservació mitjançant l'eliminació de l'aigua. Per exemple: utilitzem la liofilització per transformar els grans de café en pols.
                      1. El fumatge és un mètode de conservació mtjançant canvis físics. Per exemple: quan fumem algun peix.
                        1. Els mètodes de conservació dels aliments mitjançant canvis químics, es fan utilitzant la sal i diferents sucre de diverses maneres, com per exemple la salaó, l'ensucrat... L'almíbar (utilitzem sucre), l'usem per conservar diverses fruites.
                        Show full summary Hide full summary

                        Similar

                        Els mètodes de conservació
                        Mario Garzón
                        Enzymes
                        daniel.praecox
                        GCSE French Edexcel High Frequency Verbs: First Set
                        alecmorley2013
                        IB Economics SL: Microeconomics
                        Han Zhang
                        Cells - Biology AQA B2.1.1
                        benadyl10
                        GCSE AQA Biology 2 Enzymes, Digestion & Enzyme Uses
                        Lilac Potato
                        GCSE Maths: Geometry & Measures
                        Andrea Leyden
                        Electrolysis
                        lisawinkler10
                        Physics 1
                        Peter Hoskins
                        Using GoConqr to learn Spanish
                        Sarah Egan
                        Making the Most of GoConqr Flashcards
                        Sarah Egan