SITUACIONS QUE PORTEN A LA GUERRA CIVIL (1898-1936)

Description

Mind Map on SITUACIONS QUE PORTEN A LA GUERRA CIVIL (1898-1936), created by Rut Dalmau on 21/02/2020.
Rut Dalmau
Mind Map by Rut Dalmau, updated more than 1 year ago
Rut Dalmau
Created by Rut Dalmau about 4 years ago
10
0

Resource summary

SITUACIONS QUE PORTEN A LA GUERRA CIVIL (1898-1936)
  1. II República (1931-1939)

    Annotations:

    • Període de la història de l'estat espanyol que comença el 14 d'abril de 1931, amb la proclamació de la República a Barcelona i a Madrid. Acaba l'1 d'abril de 1939, data en què la guerra civil iniciada el 18 de juliol de 1936 finalitzà amb la victòria de Franco i un nou règim: el franquisme
    1. Bienni Reformista

      Annotations:

      • Amb l'aprovació de la Constitucó de 1931, s’iniciava una nova etapa, entre desembre de 1931 i setembre de 1933, en la qual les forces republicanes d’esquerra i els socialistes van impulsar un programa de reformes, algunes ja iniciades en el període constituent, que tenien com a objectiu modernitzar i democratitzar la societat espanyola. 
      1. Constitució Republicana

        Annotations:

        • Constitució promulgada el 9 de desembre de 1931, després de la proclamació de la Segona República espanyola (14 d'abril de 1931). Discutida per les corts constituents el 1931, va ser redactada per una comissió de juristes.
        1. Sufragi Universal

          Annotations:

          • Sistema polític en què el dret de vot s'atorga a tots els ciutadans majors d'edat, sense distincions.
        2. Reformes
          1. Religiosa i educativa

            Annotations:

            • La República va limitar la influència de l’Església. Així, l’article 3 de la Constitució deia que “l’Estat espanyol no té religió oficial”. La República va promoure una educació liberal i laica i garantia el dret a l’educació per primer cop en la seva història.
            1. de l'exèrcit

              Annotations:

              • El govern republicà estava convençut que l’exèrcit necessitava una profunda transformació ja que presentava problemes: un excés de comandaments, un material inadequat i antiquat, i uns oficials que aixecaven dubtes al respecte de la seva predisposició a defensar la República. Es pretenia impulsar una reforma que creés un exèrcit professional i democràtic.
              1. Agrària

                Annotations:

                • Conjunt de mesures polítiques i econòmiques, que va instaurar el govern de la II República espanyola el setembre de 1932 ,  destinades a estimular el desenvolupament agrari, generalment per mitjà de canvis, en el repartiment de la propietat de la terra.
                1. Territorial

                  Annotations:

                  • En el projecte polític republicà hi entrava la diversitat nacional dins d’Espanya, tal i com s’havia recollit en el Pacte de Sant Sebastià primer i en la Constitució de 1931. Això comportava que, qualsevol regió que ho sol·licités, podia accedir a l’autonomia, iniciant-se ixí la descentralització de l'estat.
                2. Oposició reformes

                  Annotations:

                  • Aquestes reformes no van satisfer gairebé ningú: els sectors conservadors s’hi van oposar i els sectors obreristes i pagesos es van radicalitzar davant de la lentitud d’alguns canvis.
                  1. Generalitat Republicana

                    Annotations:

                    • En les eleccions del 1931 Esquerra Republicana va esdevenir el partit majoritari de Catalunya. Després de la victòria electoral, Francesc Macià, principal dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya, va proclamar la República Catalana dins la Federació Ibèrica i va assumir la sobirania de Catalunya.
                    1. Estatut de Núria

                      Annotations:

                      • Es va elaborar un projecte d'estatut (Estatut de Núria, 1931), aprovat en referèndum. A les Corts de Madrid, però, l'Estatut va ser considerablement retallat.
                    2. Modernització del estat

                      Annotations:

                      • El govern té com a objectiu modernitzar i democratitzar la societat espanyola. 
                      1. Eleccions de novembre

                        Annotations:

                        • El govern reformista va entrar en crisi. Azaña va presentar la seva dimissió i el president de la República, Alcalá Zamora, va dissoldre les Corts i va convocar noves eleccions per al novembre de 1933. Les eleccions van ser guanyades pels partits de dreta i de centre, i Alejandro Lerroux, del Partit Radical, va ser elegit president.
                      2. Bienni Conservador

                        Annotations:

                        • Període de la Segona República Espanyola comprès entre les eleccions legislatives del novembre del 1933, que van donar una majoria a la dreta, enfront d'una esquerra dividida, i les eleccions del 16 de febrer de 1936, en què va trionfar el Front Popular. 
                        1. Moviment insurreccional a Astúries

                          Annotations:

                          • Va ser una insurrecció coordinada entre les diferents  forces d'esquerres asturiana, entre els objectius principals era l'abolició del sistema republicà establert per la Constitució de 1931 i la seva substitució per un règim socialista. 
                          1. Fets d'octubre

                            Annotations:

                            • El 1934 hi va haver una remodelació del govern, que va donar entrada a tres ministres de la CEDA. Això va encendre l’esclat de revoltes a tot el país, especialment a Astúries i  Catalunya, que van ser durament reprimides.
                            1. Eleccions de febrer

                              Annotations:

                              • Les desavinences entre els partits de la coalició governamental i els escàndols de corrupció al govern van portar a la convocatòria de noves eleccions al febrer de 1936. Les forces de centreesquerra es van agrupar al Front Popular i van guanyar les eleccions.
                            2. Front Popular

                              Annotations:

                              • Front comú propugnat per la tàctica política dels moviments socialista i comunista, de caràcter defensiu i que reuneix les organitzacions de la classe obrera, dels camperols i de la petita burgesia urbana i liberal a fi de frenar l'avanç del feixisme i del nacionalsocialisme.
                              1. Allunyament de militars sospitosos de cop d'estat

                                Annotations:

                                • El govern va allunyar als militars sospitosos de cop d'estat: Franco a Canàries, Mola a Pamplona, Goded a Mallorca. Tot i així, van seguir en contacte.
                                1. Assasinat de Calvo Sotelo

                                  Annotations:

                                  • L'assassinat de Calvo Sotelo, com a resposta a l'assasinat del tinent Castillo,  va precipitar l'alçament militar del 17 de juliol.
                                  1. Alçament militar

                                    Annotations:

                                    • El 17 juliol de 1936 es va produir  l'alçament militar a Ceuta i Melilla, el 18 i 19 a les Canàries, Balears i península.  Això va desencadenar la Guerra Civil (1936-1939)
                                  2. Govern provisional

                                    Annotations:

                                    • El govern provisional de la II República Espanyola va tenir el poder des de la proclamació de la II República l'abril del 1931 fins l'aprovació de la Constitució de 1931, el desembre del mateix any.
                                  3. Crisi de la Restauració (1898-1931)

                                    Annotations:

                                    • Entre 1898 i 1931, el sistema de la Restauració cau en crisi perquè partir del desastre colonial de 1898, es comença a qüestionar el sistema.
                                    1. Regnat d'Alfons XIII

                                      Annotations:

                                      • Alfons XIII va regnar a Espanya des de 1902 a 1931.
                                      1. Alfons XIII abandoa el tron

                                        Annotations:

                                        • Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, indicaven que el país s'inclinava per a la república, i el rei, per por a possibles violènciesen contra d'ell, se'n va anar d'Espanya, abandonant així el seu tron.
                                      2. Guerra del Marroc
                                        1. Setmana Tràgica

                                          Annotations:

                                          • Nom amb el qual és coneguda la revolta popular de signe antimilitarista i anticlerical que va esclatar a Barcelona al juliol del 1909
                                          1. Desastre D'Annual

                                            Annotations:

                                            • Acció militar que va tenir lloc el 21 de juliol de 1921 al nord del Marroc. Les tropes espanyoles van ser desfetes per les forces d'Abd-el-Krim. La discussió sobre les responsabilitats d'Annual va ser una de les causes del cop d'estat del general Primo de Rivera el 1923.
                                            1. Expedient Picasso

                                              Annotations:

                                              • Expedient redactat pel general Picasso (1922) sobre les causes que menaren al  desastre d'Annual . La indagació va començar l’agost del 1921 i l’informe va ser presentat a les Corts el juliol següent. Aleshores aquestes van anomenar una comissió de diputats per a esbrinar les responsabilitats polítiques. El cop d’estat del 1923 va aturar la investigació fins el 1931.
                                              1. Dictadura Primo de Rivera

                                                Annotations:

                                                • El cop d'estat de Primo de Rivera va tenir lloc entre el 13 i el 15 de setembre de 1923. Va tenir com a conseqüència la instauració de la Dictadura de Primo de Rivera gràcies sobretot al fet que el rei Alfons XIII no es va oposar al cop i va nomenar al general revoltat Cap del Govern al capdavant d'un Directori militar .
                                                1. Exposició Universal de Barcelona

                                                  Annotations:

                                                  • Acte de propaganda econòmica del Règim que buscava atreure a la burgesia catalana. Però es va fer sentir el crack del 29 i el clima en contra de la dictadura va augmentar.
                                                  1. Pacte de San Sebastià

                                                    Annotations:

                                                    • Conveni polític entre els dirigents de l'oposició antimonàrquica espanyola i representants del republicanisme català, formalitzat a Sant Sebastià el 17 d'agost de 1930, amb l'objectiu de coordinar l'acció comuna per a l'enderrocament del règim i la instauració de la República. 
                                                    1. Eleccions d'Abril

                                                      Annotations:

                                                      • Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931  celebrades a Espanya estaven plantejades com una votació de la monarquia d'Alfons XIII. El resultat, quantitativament favorable a l'opció monàrquica però amb una victòria dels republicans a les grans ciutats, va ser interpretat com una pèrdua de confiança en la monarquia i el rei va renunciar i va marxar d'Espanya dos dies després.
                                          2. Conflictes
                                            1. Gran Vaga General

                                              Annotations:

                                              • Moviment vaguístic que va tenir lloc a l’Estat espanyol l’agost del 1917, dins el marc de la crisi política general del 1917 
                                              1. Vaga de la Canadenca

                                                Annotations:

                                                • Conflicte social esdevingut a Barcelona (febrer i març del 1919), originat a l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro el 5 de febrer per causa de l’acomiadament d’obrers. Va ser declarat l’estat de guerra, i més de tres mil obrers van ser detinguts. Aleshores es van declarar també en vaga els obrers de la indústria tèxtil i es va  transformar en vaga general de Barcelona;
                                                1. Pistolerisme

                                                  Annotations:

                                                  • Activitat terrorista que es va produir en els anys 1919-23 a l’Estat espanyol, on va tenir una importància especial a Catalunya, que es produir després de l’espectacular ascens numèric de la CNT en 1918-19. 
                                                2. Catalunya
                                                  1. La Mancomunitat

                                                    Annotations:

                                                    • Entitat política catalana constituïda el 6 d'abril de 1914 per la unió de les quatre diputacions provincials catalanes. El seu president fou Enric Prat de la Riba.
                                                  2. L'oposició s'enforteix

                                                    Annotations:

                                                    • Augmenten els republicans de Lerroux. El socialisme s'enforteix i Pablo Iglesias entra com a diputat el 1910.
                                                  Show full summary Hide full summary

                                                  Similar

                                                  10 Study Techniques
                                                  PatrickNoonan
                                                  GCSE Maths Quiz
                                                  Andrea Leyden
                                                  Physics P3 Fashcards
                                                  Holly Bamford
                                                  Physics 1A - Energy
                                                  Zaki Rizvi
                                                  GCSE AQA Biology 2 Cells & Diffusion
                                                  Lilac Potato
                                                  The Effects of Climate Change
                                                  j. stu
                                                  The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
                                                  K d
                                                  2PR101 1. test - 5. část
                                                  Nikola Truong
                                                  1PR101 2.test - Část 14.
                                                  Nikola Truong
                                                  1PR101 2.test - Část 19.
                                                  Nikola Truong
                                                  AAHI_Card set 5 (Vital sign terminology)
                                                  Tafe Teachers SB